Håkan Florin hyllades på galan: Passade på att skicka kändisar på prostatakoll

Publicerad:
Håkan Florin hyllades som Årets eldsjäl i kategorin hälsa för sin kamp mot prostatcancer. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND

Håkan Florin från Karlstad hyllades som Årets eldsjäl på den stora galan på Cirkus i Stockholm

– Jag passade på att skicka i väg några kändisar till PSA-test, säger han.

Håkan Florin var 59 år när han fick prostatacancer första gången. Det var 2011, två år senare drabbades han igen.

Sedan dess har han dag efter dag, år efter år ägnat sin tid åt att informera om den livsfarliga sjukdomen, och ständigt hittat nya sätt att samla in pengar till forskningen.

Förra året åkte han 600 mil och besökte 49 platser under några sommarveckor; på gator och torg över hela landet sökte han upp medelålders och äldre män och uppmanade dem att testa sig.

På måndagen hyllades han som Årets eldsjäl i kategorin hälsa på en galakväll på Cirkus i Stockholm. Det är Folkspel som står bakom arrangemanget, som uppmärksammar eldsjälar i föreningslivet.

– Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka, säger Håkan Florin. Jag fick priset av Pia Salming, som förlorade Börje i ALS i höstas. Det var stort för mig.

– Men störst för mig under kvällen var ändå ett meddelande på Messenger från mina barnbarns mamma, med en video där barnbarnen såg direktsändningen från galan och jublade och skrek ”Farfar vann, farfar vann”.

Region Värmland bäst i Sverige

Håkan Florin tog väl vara på sina minuter i rampljuset.

– Det var väldigt fint alltihop, och en massa kändisar i publiken. Jag fick säga några ord, och då uppmanade jag alla män att tänka på prostatan, och gå i väg och ta PSA-test. Det verkade ta skruv när jag sa att jag inte skulle ha stått där i dag. att jag varit död och begraven för länge sedan om inte min prostatacancer upptäckts av en ren slump.

Håkan Florin fick ta emot priset av Pia Salming, som är engagerad i kampen mot ALS, som hennes man Börje, hockeylegendaren, avled i.
Håkan Florin fick ta emot priset av Pia Salming, som är engagerad i kampen mot ALS, som hennes man Börje, hockeylegendaren, avled i. Foto: EMMA WALLSKOG

Prostatacancer är en lömsk sjukdom, som sällan eller aldrig ger symptom förrän det är för sent.

– Alla jag pratat med som har överlevt prostatacancer, och de är väldigt många, säger att de inte hade några som helst symptom. Det är därför det är så viktigt att gå och ta PSA-test. Det kan rädda ditt liv.

Här vill Håkan Florin passa på att ge Region Värmland en guldstjärna.

– Ska du råka ut för prostatacancer ska du bo i Värmland. Det är den enda regionen i Sverige som regelbundet skickar erbjudande om PSA-test via 1177 och även med snigelpost till alla män mellan 50 och 75 år. Det är unikt i Sverige och troligen i Europa. Sedan är det bara för gubbarna att fylla i ett formulär och gå till ett laboratorium när det passar. De behöver inte ens dra ner brallorna, det är ett enkelt blodprov som tas i armen. För den som har prostatacancer i släkten är det från 40 år eller allra senast 45 år som gäller; tvinga i väg era grabbar!

Årets turné

Håkan Florin vilar inte på lagrarna. Han hinner inte mer än hem till Karlstad med pokalen förrän han ger sig ut på årets Sverigeturné.

– I morgon börjar jag, först till Norrtälje sedan Borlänge, Sveg, Östersund... det blir 50 platser från norr till söder som det ser ut just nu, men det tillkommer alltid några.

Och han vet precis vad prispengarna ska användas till; 75 000 kronor, varav 15 000 är ett personligt stipendium och resten går till föreningen.

– Prostatacancerföreningen i Värmland kommer att använda pengarna till att åka ut och informera i länets alla kommuner.

Artikeltaggar

ALSCancerFolkspelGalorHåkan FlorinKarlstadNöje/KulturRegion VärmlandSjukdomStockholmVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare