Hoppa till huvudinnehållet

Att lära sig av andras misstag

Publicerad:
Socialdemokraternas regionråd Daniel Schütze (S) är på god väg att göra samma misstag som S gjort på riksnivå.
Socialdemokraternas regionråd Daniel Schütze (S) är på god väg att göra samma misstag som S gjort på riksnivå. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Socialdemokraternas regionråd Daniel Schützer (S) är på god väg att göra samma misstag som hans kollegor på riksplanet. Det saknas sannerligen inte tillfällen att debattera Sverigedemokraternas politik. Shütze väljer dock att ignorera dessa för att plocka billiga poäng hos några av dem som ändå alltid kommer rösta på honom.

Att lära sig av sina egna misstag är ett effektivt, men ibland kostsamt sätt, att skaffa kunskap. Att lära sig av andras misstag när tillfälle bjuds är kunskapsinhämtning som för med sig en betydligt lägre kostnad. Om du ser någon gå igenom isen behöver du inte ramla i själv för att konstatera att isen inte var bärkraftig. Du kan också med basal slutledningsförmåga konstatera att vattnet under isen är blött och kallt.

Trots uppenbar ovana vid att inte längre ha nyckeln till regeringskansliet har Magdalena Andersson, och hennes riksdagsledamöter, börjat skaka av sig valnederlaget. Så här dryga halvåret in i mandatperioden höjs tonläget märkbart från oppositionsledaren.

Numera är allt som inte står på den socialdemokratiska menyn för dagen klassat som farligt. Men det kan svänga fort. Rätt vad det är föreslår S något som när det kom från annat håll var otänkbart.

Stram migration, kärnkraft, språktester och hårdare straff. Alla har de vandrat från att vara hot mot demokratin till att när de föreslås av rätt, och rött, gäng vara en garanti för densamma.

Regeringsskiftets orsaker har analyserats av alla partier, med blandad framgång. De som tillhör den förlorande sidan skyller ifrån sig medan den vinnande sidans partier lyfter fram sig själva. Förutom Kristdemokraterna som i sin analys ger sig själva underkänt trots att man numera sitter i regeringen.

Men för den som står bredvid och tittar ter det sig uppenbart att Sverigedemokraternas tillväxt, och orsakerna till denna, har haft en avgörande betydelse för att S fick städa ur sina skrivbord på regeringskansliet.

Trots att SD växte för varje val så ändrades inte det socialdemokratiska förhållningssättet. Man var redo att prata vad som helst utom sakpolitik. För när man diskuterar och har ett vuxet samtal finns risken att man skulle råka förstå hur motståndaren tänker. Eller ännu värre; De som tittar på kan se att det inte skiljer sig så mycket i den faktiska politiken och vips förvandlas alla de okvädningsord man kastat omkring sig till boomeranger.

Då är det betydligt enklare att dela roliga klipp på en lokal företrädare från Filipstad som eventuellt inte är den mest medietränade politiker som SVT Värmland intervjuat. Strategin var ett misstag som S nu betalar för genom att följa regeringsarbetet från TV-soffan.

Socialdemokraternas regionråd Daniel Schützer berättar för NWT att han inte är särskilt nervös över Sverigedemokraternas mål att bli regionens största parti. Detta leder han i bevis genom att berätta om hur dåligt påläst Mikael Strandman (SD) var i regionfullmäktiges debatt.

Taktiken bär tydliga spår av den som misslyckades på riksplanet. Detta trots att SD växt snabbare i regionvalet i Värmland än man gjorde i riksdagsvalet. Daniel Schützer ska nog ta och fundera lite på hur pass bärkraftig isen är. Behöver han fråga någon sitter det en blöt och kall partiledare på stranden och huttrar.

Artikeltaggar

Daniel SchützerDebatterFilipstadKristdemokraternaMagdalena AnderssonMigrationPolitikSamhälleSocialdemokraternaSverigedemokraternaSVTValVärmlands län