Hoppa till huvudinnehållet

Superhelg i Höljes – och rekordintresse för VM: ”Sålt mer än någonsin”

Publicerad:
Petter Solberg och de andra åkte inför drygt 50 000 åskådare 2018. Kan det närma sig sådana siffror igen i sommar efter fjolårets bottennapp. Tävlingssäsongen på Höljesbanan drar igång redan den här helgen med bilcross, rallycross och folkrace.
Petter Solberg och de andra åkte inför drygt 50 000 åskådare 2018. Kan det närma sig sådana siffror igen i sommar efter fjolårets bottennapp. Tävlingssäsongen på Höljesbanan drar igång redan den här helgen med bilcross, rallycross och folkrace. Foto: Pavel Koubek/TT

En riktig superhelg väntar i Höljes, med bilcross, rallycross och folkrace, som en försmak av ”Magic weekend”. Intresset för VM-tävlingen första helgen i juli är rekordstort.

– Vi har sålt mer än någonsin, säger Morgan Östlund.

Redan på torsdagen, Kristi himmelsfärdsdagen, drar Finnskoga MK:s späckade säsong igång med rallycross och andra deltävlingen i Svenska bilsportsförbundets nya serie i bilcross, följt av tvådagars folkrace lördag–söndag.

Totalt är ett 80-tal anmälda, varav 26 i bilcross, cirka 15 i rallycross och 50 i folkrace.

Bilcross är som ett steg mellan folkrace och rallycross. Reglerna liknar folkrace, men bilarna kan vara mer påkostade. Anbuden ligger på 23 000 kronor jämfört med 8 000.

Grenen är relativt ny i Sverige. En annan serie drog igång 2018 och i fjol hakade SBF på med två testtävlingar, som blev till en serie med sju deltävlingar i år.

Öppna att testa

Första gick i Arboga den 29 april och hade 31 startande. Den andra i Hudiksvall blev inställd, och nu är det dags för Höljes.

– Vi är öppna att testa. Får se hur det utvecklas, säger Morgan Östlund.

En rallycrossklass tillkom när arrangören märkte att det fanns utrymme för fler bilar.

– Det kom lite hastigt på, men vi har fått hela toppen från SM i supernationella, någon supercar kommer också.

Ett gäng hemmaförare kör, däribland regerande svenske mästaren i 2400 kubik, Andreas Israelsson, som dubblerar och även kör bilcross. Det samma gäller Henrik Carlsson, som var trea i Arboga.

VM-tävlingens general manager Morgan Östlund är glad över intresset för sommarens evenemang.
VM-tävlingens general manager Morgan Östlund är glad över intresset för sommarens evenemang. Foto: Olle Persson

Morgan Östlund hoppas på en del publik också.

– Det är ju långhelg så jag hoppas att folk kommer och stannar här. Det blir uppvärmning för stora Magic Weekend.

I fjol blev det ekonomiskt kännbart publikfiasko i VM-rallycrossen. Förhoppningen var åtminstone 30 000. Det kom 22 400.

Inför årets upplaga ser det dock lovande ut.

– Våran biljettförsäljning i förköp går riktigt bra. Om vi tittar tillbaka har vi sålt mer nu än någonsin, till och med mer än publikrekordåret 2018.

Rekordet är 51 600.

– Vi törs inte jubla för högt. Vi har inte tron att vi är tillbaka på topp i år, men tar vi bara ett stort kliv från i fjol är det riktigt bra, säger Östlund, VM-tävlingens general manager.

Bara på med blåställ

Ekonomin är beroende av intäkterna från själva VM-tävlingen. Övriga arrangemang ska hjälpa till. Andra storevenemang är Finnskogafestivalen i augusti och Superfinalen i RallyX i september.

– Det är bara på med blåställ och jobba oss tillbaka helt enkelt, inget annat som gäller.

Planerade upprustningen av anläggningen får vänta.

– Banombyggnaden blir framflyttad och kan möjligen starta till hösten. Det handlar mest om ekonomiska säkerheten. Men vi gör småjusteringar och ändringar för att få det bättre och lyfta evenemanget.

Det finns inget som måste göras. Banan är godkänd.

– Det är bara för att gå vidare och utvecklas, säger Morgan Östlund.

Höljestävlingar 2023

18 maj: Bilcross och rallycross.

20–21 maj: Tvådagars folkrace.

1–2 juli: VM-deltävling i rallycross.

4–6 augusti: Finnskogafestivalen i folkrace.

2–3 september: Superfinalen i RallyX i rallycross.

Fler tävlingar ska rädda Höljes-VM ur krisen: ”Vi startar med bilcross”Rallycross-VM i Asien – Höljes får önskehelgen och blir tävling nummer 100Fortsatt krisläge i Höljes inför 2023: ”Svårt att gå runt”Ekonomisk oro efter publikbesvikelse: "Vi kommer jobba vidare i alla fall"

Artikeltaggar

ArbogaFinnskoga MotorklubbFolkraceHudiksvallMorgan ÖstlundMotorsportRallycrossRallycross-VMRallyX

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.