Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Rätt ska vara rätt även i regeringssamarbetet!

Publicerad:
För drygt två år sedan röstade samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, för en tidsplan som innebar en upptrappning av reduktionsplikten till år 2030, skriver Thomas Morell (SD), Vice ordförande Trafikutskottet och riksdagsledamot
För drygt två år sedan röstade samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, för en tidsplan som innebar en upptrappning av reduktionsplikten till år 2030, skriver Thomas Morell (SD), Vice ordförande Trafikutskottet och riksdagsledamot Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I en debattartikel från den 13/5 slår sig riksdagsledamot Marléne Lund Kopparklint (M) och partikollegan Edward Riedl, ordförande i Finansutskottet, för bröstet avseende beslutet att sänka reduktionsplikten. Det är givetvis oerhört bra att vi nu tillsammans kunnat enas om en nivå på 6 procent avseende reduktionsplikten men lite historiebeskrivning behöver nog NWTs läsare få.

Ända sedan reduktionspliktens införande har Sverigedemokraterna framhållit att reduktionsplikten gör bränslet dyrare utan att det blir någon större skillnad för miljön, samt det faktum att reduktionsplikten riskerar försämra konkurrensmöjligheterna för svenskt näringsliv. Vi har också pekat på att alla de som bor utanför landets storstäder drabbas hårdast av de ökade kostnaderna för drivmedel, vilket vi ansett vara orimligt.

I ljuset av just detta presenterade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson precis innan valet ett nytt moderat vallöfte om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Det var något vi såg positivt på men med viss förvåning.

Vi ställde oss nämligen frågande till Moderaternas minst sagt inkonsekventa hållning när det kom till den skadliga reduktionsplikten. Detta då Moderaterna - så sent som veckan innan beskedet - inte röstade för den permanenta sänkning av reduktionsplikten som föreslogs av Sverigedemokraterna. Den naturliga följdfrågan blev således - vad vill Moderaterna egentligen?

För drygt två år sedan röstade samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, för en tidsplan som innebar en upptrappning av reduktionsplikten till år 2030. Denna årligen stegvisa höjning, som bl.a. Moderaterna bidragit till att införa, skulle innebära att reduktionsplikten för bensin blev 28 procent och för diesel 66 procent till 2030. Det var direkt orimliga mål som skulle göra livet svårare för både företag och vanliga svenskar, vilka är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop.

Vi välkomnar att Moderaterna anslutit sig till vår linje och att vi nu efter omfattande förhandlingar lyckats komma fram till att sänka reduktionsplikten till 6 procent för diesel och bensin. Det kommer att få en tydlig effekt vid pump oavsett vad opposition och drivmedelsbranschen säger. Framför allt kommer beslutet att bli en lättnad för både svenskt näringsliv och alla de svenskar runt om i vårt avlånga land som är beroende av bilen. Däremot vore det klädsamt av moderaterna att ”hedra den som hedras bör”.

Thomas Morell (SD)

Vice ordförande Trafikutskottet

Riksdagsledamot

Artikeltaggar

BensinDieselDrivmedelEdward RiedlElisabeth SvantessonEUMarléne Lund KopparklintModeraternaSverigedemokraternaThomas MorellTrafik