Ett första ja till ny fördelning av pengar till vårdcentraler

Publicerad:
En oenig hälso- och sjukvårdsnämnd har fattat beslut om ett nytt sätt att fördela pengar till länets vårdcentraler. Foto: Claudio Bresciani/TT

Pengarna till länets vårdcentraler lär fördelas annorlunda nästa år.

Det blev resultatet av ett oenigt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen.

NWT har tidigare berättat om förslaget som innebär att pengarna till länets vårdcentraler ska fördelas annorlunda. Geografiersättningen, som gynnar vårdcentraler i glesbygd, fördubblas och mer pengar ska fördelas utifrån patienternas ålder och kön. Till det kommer en satsning på psykisk hälsa. Samtidigt tas en beräkningsgrund som tar sikte på vårdbehov bort.

Förslaget innebär att vårdcentralerna totalt får 30 miljoner kronor mer nästa år. Men tre vårdcentraler får mindre pengar med den nya modellen, vilket NWT berättat tidigare.

Beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden var inte enigt. Värmlands borgerliga allians yrkade avslag, eftersom de menar att tillskottet på 30 miljoner fördelas ojämlikt. Enligt ett pressmeddelande går 3,3 procent av tillskottet till privata vårdcentraler, även om de ansvarar för 20 procent av de listade patienterna. Alliansen, som består av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, menar att förändringen får ”stora konsekvenser” för utbudet.

Frågan ska också tas upp i regionstyrelsen och därefter i regionfullmäktige.

Läs tidigare artiklar:

Så påverkar nya förslaget vårdcentralerna – de kan få mindre pengarSatsning: 30 miljoner till vårdcentralerna – men en del kan få mindre pengar

Artikeltaggar

AlliansenBeslutKristdemokraternaLiberalernaModeraternaVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare