Flera offentliga utomhusverk i Kristinehamns kommun är i stort behov av renovering. Picassoskulpturen är det verk som är i störst behov av ett underhåll.
– Den blir förstörd och bitar kan lossna om det inte görs något, säger Maria Lobell, chef på kulturförvaltningen.
Kristinehamns kommun ligger back när det gäller underhåll av utsmyckning. En konservator har gått igenom och tittat på vilka åtgärder som behöver göras och konstaterat att 19 verk är i behov av renovering.
Det konstverk som har störst behov av restaurering är Picassoskulpturen.
– Det är ett antal år sedan vi gjorde något med den. Sist gjordes den nog bara ren. Vissa saker kan vittra sönder om man inte underhåller den, säger Maria Lobell.
Det är viktigt att värna och ta hand om våra konstverk
– Som amatör när jag hör att den börjar vittra sönder, eller att delar lossnar upplever jag som förtroendevald att det verkligen behöver åtgärdas, säger David Andergard (S), ordförande i kulturnämnden.
Ett par miljoner
Kulturnämnden beräknar att det kommer gå på ett par miljoner kronor för att restaurera alla 19 verk.
– Det är ganska mycket och allt behöver inte ske på en och samma gång. Man får ta det pö om pö för att se vad pengarna räcker till. Vi kan lägga det på en fem- till sexårsplan, säger Maria Lobell.
Bland annat behöver skulpturen Bit för bit som står i Järnvägsparken, och Daphne-skulpturen av Erik Rafael Rådberg rustas upp.
Vi gör konsten för våra invånare
– Det är viktigt att värna och ta hand om våra konstverk. Vi är en kulturstad och ska fortsätta att vara en kulturstad, säger David Andergard.
Anledningen till att kulturnämnden började nysta i hur verken ser ut i Kristinehamn beror på att det ska göras en utsmyckning av den nya truppgymnastikhallen.
– Vi tittade på en lämplig process och drift- och underhållsplan för de kommande utsmyckningarna vi gör. Då ställde vi oss frågan hur är det med de redan befintliga verken och kunde konstatera att det är mycket som behöver rustas upp, säger Maria Lobell.
Värnar om enprocentsregeln
Vid en ny- och ombyggnation gäller enprocentsregeln, som innebär att en procent av byggkostnaden ska avsättas till konstnärlig gestaltning.
– Det är en eller flera konstnärer som ska göra en gestaltning av fasaden. Jag värnar hårt om enprocentsregeln. Den ska vi ha, den ska vi inte rubba. Det blåser lite vindar att en del tycker att det är för mycket pengar i det där. Det tycker inte jag. Det är superviktigt, säger David Andergard.
– Vi gör konsten för våra invånare. Man kan se konst i den offentliga miljön, i sin vardag. Vi visar upp konsten och gör den tillgänglig. Vi tycker det är jättebra att ha det så, säger Maria Lobell.