Hoppa till huvudinnehållet

Nio av tio värmlänningar vill ha kvar kontanter: ”Ser samhällsbehovet”

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: isabell Höjman/TT

87 procent av värmlänningarna vill fortsätta kunna betala med kontanter även i framtiden, det visar en ny Sifoundersökning.

Det vanligaste skälet som de flesta anger är att betalningsformen är viktig för krisberedskapen.

En ny undersökning av Kantar Sifo, som gjorts på uppdrag av Bankomat, visar att nära nio av tio värmlänningar, 87 procent, vill ha kvar kontanter.

Det är en något större andel än i den senaste kartläggningen som genomfördes för ungefär ett år sedan. Då låg siffran på 82 procent.

– Samtidigt som kontantanvändningen i samhället minskar har vi under de senaste åren sett en tydlig trend i att fler människor vill att kontanterna ska finnas kvar som betalmedel. Även om man själv inte använder kontanter ser man samhällsbehovet av en fungerande kontanthantering, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB i ett pressmeddelande.

Antalet människor som vill ha kvar kontanter har även ökat i Sverige som helhet.

– I grunden behövs kontanter för att människor ska kunna välja hur de vill betala. Men kontanter är också nödvändiga för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Kontanternas betydelse för krisberedskapen har blivit mer aktuell sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, säger Johan Nilsson i ett pressmeddelande.

Av värmlänningarna angav 56 procent ordet ”krisberedskap” som den viktigaste anledningen till att kontanter behöver finnas kvar.

29 procent svarade ”valfrihet” och 15 procent ”inkludering”.

– Kontanterna behövs, både i vardag och kris. Men som en naturlig följd av människors minskade efterfrågan på kontanter har många företag som erbjuder kontantservice minskat eller upphört med sin verksamhet. Nu behöver staten ta ett finansiellt ansvar för att upprätthålla den samhällsviktiga kontanthanteringen.

Fakta

Om undersökningen

Kantar Sifo genomförde undersökningen den 24 mars – 6 april 2023 som en webbaserad undersökning. Sammanlagt 3 250 personer i åldrarna 18 till 79 år fick svara på följande fråga:

"Vill du att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala även i framtiden, eller vill du ha ett helt kontantlöst samhälle?"*

I Värmland besvarades frågan av 150 personer med följande resultat:

● 86,6 procent svarade: "Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala"

● 8,5 procent svarade: "Jag vill ha ett helt kontantlöst samhälle"

● 4,9 procent svarade "Tveksam/vet ej"

De personer som svarade "Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala" fick följande följdfråga:

"Vilket är det viktigaste argumentet till att kontanter ska finnas kvar?"**

I Värmland besvarades frågan av 130 personer med följande resultat:

● 15,1 procent svarade: "Inkludering – kontanter ska finnas kvar för att de är nödvändiga för människor i digitalt utanförskap"

● 56 procent svarade: "Krisberedskap – kontanter ska finnas kvar i händelse av att de digitala betalsystemen slås ut"

● 28,9 procent svarade: "Valfrihet – kontanter ska finnas kvar för att människor ska kunna välja hur de vill betala"

● 0,0 procent svarade: "Annat"

● 0,0 procent svarade: "Tveksam/vet ej"

Källa: Kantar Sifo, Bankomat

Artikeltaggar

EkonomiKantar SifoNäringslivRysslandSamhälleUkrainaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.