Hoppa till huvudinnehållet

Kraftsamlar för att få till en anstalt i Värmland: ”Behovet är ännu större”

Publicerad:
Arkivbild. Det här är en cell inne på anstalten Hall i Södertälje. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Representanter från Hagfors och Munkfors kommuner har haft möte med landshövdingen om hur man ska förverkliga planerna på att få en anstalt i Råda.

Riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) var en av deltagarna på mötet.

– Min roll är ju att öppna dörrar på nationell nivå. Så fort som möjligt ska jag försöka få till ett möte med statssekreterare på justitiedepartementet, det är ju de som ytterst har de här frågorna, säger han.

Mikael Dahlqvist berättar att mötet på länsstyrelsen med landshövding Georg Andrén var ett återrapporteringsmöte om vad som hänt i processen sedan förra mötet för några månader sedan. Under måndagen presenterades bland annat vilka kontakter som var tagna och vilken research som gjorts och hur underlaget för anstaltsplanerna ser ut idag.

– Jag bedömer att vi har goda möjligheter om vi hanterar våra kort väl, säger Mikael Dahlqvist.

Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Akut läge

Nu ska han alltså försöka få till ett möte med justitiedepartementet så fort som möjligt. Ett seminarium i riksdagen i början av hösten om behovet av anstaltsplatser tror han också kan gynna planen på en anstalt i Råda.

– Där kan man visa vilka kommuner som eventuellt är intresserade och samtidigt marknadsföra vår kommun, säger han.

I mars gick Kriminalvården ut och meddelade att behovet av anstaltsplatser var akut och att behovet kommer fortsätta att öka. Mikael Dahlqvist tror att detta ytterligare kan förbättra chanserna att få en anstalt till Värmland.

– Behovet är ännu större än vad man sa för ett halvår sedan. Jag misstänker att det kommer att vara ganska bråttom framöver. Man får nog skynda på processen eftersom behovet är så stort. Det viktiga nu är att visa hur vi ska klara kompetensförsörjningen framöver och visa för myndigheten och för regeringen att vi är intresserade, säger han.

Värmlandsrådet enigt

I april beslutade Värmlandsrådet att ställa sig bakom den intresseanmälan som Hagfors kommun och Munkfors kommun skrivit till Kriminalvården om att etablera en anstalt i Råda.

Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S) som också deltog i måndagens möte med landshövdingen ser positivt på att hela Värmlandsrådet nu står bakom intresseanmälan.

– Det är unikt. Jag vet inte att jag hört talas om att det varit någon annan region som gjort ett liknande ställningstagande. Så det känns väldigt bra. Vi har ju ett bra samarbetsklimat i Värmland och vi är vana att samarbeta i väldigt mycket och det är en oerhörd styrka.

Även han tror att det nu kommer att gå snabbare att förverkliga planerna.

– Ser man i Tidöavtalet så krävs det ju betydligt fler anstalter. Med det i ryggen så kan ju det här förhoppningsvis skyndas på, säger Mathias Lindquist.

Planer på nytt stort fängelse i VärmlandEfter Tidöavtalet – planerna på en anstalt i Råda lever vidareMikael Dahlqvist (S) om anstaltsplanerna i Råda: ”Är fortsatt positiv”Värmländske riksdagsmannen är arkitekten bakom fängelseplanerna

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättKriminalvårdenMathias LindquistMikael DahlqvistMunkforsMyndigheterPolitikRådaSocialdemokraternaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.