Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen efter larmet om möss i Lidl-butiken: "Klart att det är allvarligt"

Publicerad:
Genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Omfattande problem med möss som troligen sprids från centrallagret i Örebro har orsakat angrepp på en Lidl-butik i Karlstad.

Nu måste man ta till flera åtgärder.

– Vi såg vid kontrollen att det var enstaka musspillning på hyllor, säger Cecilia Lundqvist, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Karlstads kommun.

Bekämpning av skadedjur i livsmedelsbutik i Karlstad – ”Omfattande problem”

Den 12 maj genomfördes en inspektion på Lidl i Våxnäs, efter klagomål från en kund som upptäckt bitmärken på en godisförpackning.

Butiken, som enligt Cecilia Lundqvist ska ha känt till problemet sedan flera månader tillbaka, har tagit aktiv hjälp av en skadedjursfirma. Man ska under den senaste tiden bland annat ha fångat in ett antal möss med hjälp av musfällor.

– Under ett antal månader har de haft problem lite till och från. Men de sa till mig att de har infört rutiner med att kontrollera förpackningar som sätts fram. De har satt ut fällor, kollar inkommande varor och pallar extra noga för att se att det inte är med någon mus, men de är ju så otroligt små och kan gömma sig lätt, säger Cecilia Lundqvist.

Hon fortsätter:

– Det är klart att det är allvarligt när det är skadedjur i en livsmedelsverksamhet. Men det vi såg vid kontrollen var enstaka musspillning på hyllor med förpackade livsmedel och det framkom snabbt att butiken själva redan har påbörjat ett arbete med att få bort problemet.

Efter kommuninspektörernas besök togs ett beslut om föreläggande, och från miljöförvaltningens håll kräver man åtgärder.

Bland annat ska golv och andra utrymmen saneras för att rensa bort musbajs, alla angripna förpackningar ska kasseras löpande och personalen måste även sätta ut fler fällor i lokalerna.

Lidl, som under den senaste tiden även haft problem med skadedjur i en butik i Göteborg, har sina tre centrallager i Rosersberg, Halmstad och Örebro.

Den mest troliga förklaringen till problemet i Karlstad är att mössen ska ha rotat sig på centrallagret i Örebro och därefter spridits via varuleveranser till Våxnäsbutiken.

– Det var vad verksamheten sa själva vid kontrollen, men givetvis ser de över sin egen fastighet också, så att det inte finns springor vid dörrar eller håligheter i byggnaden där skadedjur kan ta sig in, säger Cecilia Lundqvist.

Det är i nuläget oklart om även Lidl-butiken på Södra Kroppkärr drabbats av angreppet.

Ska ni inspektera den butiken också?

– Det är ingenting som vi planerat i nuläget, men med tanke på att butiken i Våxnäs har satt in åtgärder och arbetar på det, så har definitivt den andra butiken också gjort det. Jag har även pratat med distriktschef och en chef inom fastigheter för Lidl som är medvetna om det här och de har satt in åtgärder på många andra butiker också i Sverige.

I beslutet betonar Miljöförvaltningen faran i det hela, eftersom möss kan sprida allvarliga sjukdomar och smittor via flera källor.

En uppföljande kontroll kommer genomföras nästa vecka, senast den 22 maj.

Vad händer om skadedjursproblemen inte är åtgärdade tills dess?

– Det kan ju bli ett föreläggande med vite framöver, det skulle också kunna innebära att man behöver stänga delar av verksamheten om det blir omfattande problem.

Lidls presschef Nahir Aslan svarar i ett mejl till NWT att Lidl tar problematiken på största allvar.

– Det stämmer att vi har haft problem med skadedjur i vår butik i Våxnäs. Det är något som vi tar på väldigt stort allvar. Så snart vi fick kännedom om detta anlitades externa experter för att åtgärda problemet. På Lidl har vi ett omfattande kontrollprogram och väl etablerade rutiner för att upptäcka och åtgärda den här typen av situationer.

Artikeltaggar

ButikerHandelKarlstadKarlstads kommunLidlSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.