Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Kristinehamns miljö- och stadsbyggnadschef får sparken

Publicerad:
Miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson får sparken. Foto: Kristinehamns kommun

Kristinehamns kommunstyrelse har idag beslutat att förvaltningschefen för miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen ska skiljas från nuvarande befattning. Kommunstyrelsen uppdrar därmed till kommundirektören att verkställa beslutet.

Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Vi måste komma vidare. Kommundirektören och den kommunövergripande ledningsgruppen där alla förvaltningschefer ingår har i uppdrag att jobba med en sammanhållen kommun. Kommunstyrelsens samlade bedömning är att detta är prioriterat och att dagens beslut därför är nödvändigt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson.

Konflikten blev känd tidigare i år.

Miljö- och byggnadschefen i Kristinehamn anmälde då sin högste chef – kommundirektören Martin Willén.

Hon ansåg att han har skällt ut henne inför kollegor och mer eller mindre hotat om uppsägning och utsatt henne för ”kränkande och nedlåtande behandling” sedan han började på kommunen 2019.

I anmälan framkom det att kommunens högste tjänsteman skällt ut Brandlöv Nilsson på två olika ledningsmöten där många av de högst ansvariga för kommunens förvaltningar deltog.

Utredning

Kristinehamns kommun lät efter anmälan externa konsulter utreda kommundirektören Martin Willén. Enligt utredningen hade dock kommundirektören inte utsatt förvaltningschefen för kränkande särbehandling.

– Jag är väldigt lättad att utredningen är klar och att den landar i slutsatserna att det inte handlat om några kränkningar, kommenterade Martin Willén utredningen.

Men utredningen slog också fast att arbetsplatsen hade allvarliga arbetsmiljöproblem, att det finns olösta frågor och otydligheter i kommunikation. Enligt utredningen borde chefer i nyckelpositioner utbildas i konflikthantering.

Utredning fick kritik

Fackförbundet Ledarna kritiserade senare utredningens underlag.

"Beslutsunderlaget som arbetsgivaren har att ta ställning till är mycket bristfälligt. Detta sägs oavsett om analysen gett samma slutsats”, konstaterade facket.

I ett senare skede varslade kommunen Marielle Brandlöv Nilsson om uppsägning, och i dag fattade alltså kommunstyrelsen beslut om att hon ska skiljas från sin nuvarande befattning.

Facket i strid om arbetsmiljö – efter att chef som anmälde kommundirektör varslasFacket tar strid för varslad chef – kan sluta i Arbetsdomstolen

Artikeltaggar

KommunstyrelsenKristinehamnLars NilssonPolitikVolleyboll

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.