Inger Sandberg död – lämnar efter sig en kulturskatt

Publicerad:
Barnboksförfattaren Inger Sandberg, Karlstad, har avlidit 92 år gammal. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Författaren Inger Sandberg har avlidit, 92 år gammal. Hon efterlämnar en stor kulturskatt med böckerna om Spöket Laban, Tummen, Pulvret och många fler.

Tillsammans med sin man Lasse Sandberg skapade Inger Sandberg en mycket lång rad av böcker som blev mäkta populära bland de unga läsarna. Många av böckerna har lästs i flera generationer.

– Spöket Laban har 60-årsjubileum 2025. De skrev böcker i 70 år och de gjorde över 100 titlar. Det är ju en kulturskatt, säger Dan Lundqvist.

Han är vd i familjeföretaget som förvaltar denna kulturskatt och tror att nyckeln till de stora framgångarna var att Inger och Lasse Sandberg verkligen nådde fram till barnen.

– Jag är ganska övertygad om att det var en kombination av enkelhet och sättet att kommunicera med barn. Barnen kunde lätt ta till sig berättelserna och tillsammans med Lasses bilder blev det uppenbarligen en väldigt lyckad kombination, säger han.

Brann för läsningen

Inger Sandberg var både stolt och glad över genomslaget. Hon såg att hon bidrog till något hon tyckte var mycket viktigt:

– Inger brann mycket för läsförståelse och för samspelet som blir mellan ett barn och föräldern eller läraren som läser.

Läraren som blev författare

Inger Sandberg var lärare från början, medan Lasse Sandberg var utbildad tecknare. Debutboken kom 1953 och handlade om fåret Ullrik, men det var med Lilla Anna de verkligen slog igenom, 1964.

Dan Lundqvist framhåller också värdegrundsböckerna: böckerna de skrev som inbjuder till samtal om svåra ämnen. Sådana var de tidiga med och de titlarna läses också fortfarande. Det händer att det kommer tackkort till kontoret från förskollärare för just dem, berättar han.

Många priser

Det kreativa paret Sandberg fick många priser för sitt författarskap. Nils Holgersson-plaketten, Elsa Beskow-plaketten och Astrid Lindgren-priset är bara några.

De blev också uppmärksammade på hemmaplan i Karlstad och Värmland, med bland annat Landstingets i Värmlands Frödingstipendium (1976), Värmlands läns förtjänstmedalj (2002) och både utmärkelsen Årets Värmländska författare (2003) och Årets värmlänningar (1996).

Lasse Sandberg avled 2008. När Inger Sandberg nu också lämnat jordelivet avslutas å ett sätt ett långt och betydande kapitel i den värmländska och svenska barnbokshistorien. Samtidigt kommer deras verk att leva vidare.

Kommer nya böcker

– Vi jobbar i tätt samarbete med Rabéns sedan många år och det är hela tiden böcker som trycks och ljudböcker som spelas in och det görs nya böcker. Vi har använt Lasses bilder och gjort texter i Ingers anda, berättar Dan.

Sorgen efter en älskad farmor finns där, men också tacksamheten över det som varit.

– Hon skulle fylla 93, har levt ett fantastiskt liv, rest mycket i olika delar av världen och träffat många fantastiska människor och nu har hon lugnt och stilla somnat in.

Hon efterlämnar barn och barnbarn, för vilka författarskapet och figurer som Tummen, Pulvret, Laban och Labolina varit en del av vardagen. Dan Lundqvist är själv ett av barnbarnen som låg till grund för bokfiguren Pulvret.

– Det har varit en helt naturlig del av livet. Man har haft de här karaktärerna runt sig hela livet och i 20 år nu har jag haft förmånen att jobba med det i familjeföretaget, säger Dan Lundqvist.

Artikeltaggar

BarnBöckerFörfattareInger SandbergKarlstadLitteraturNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare