Hoppa till huvudinnehållet

Advokatens kritik i mordutredningen: ”Fick inte träffa min klient”

Publicerad:
Advokat Viktor Banke försvarare den mordmisstänkte 25-åringen.
Advokat Viktor Banke försvarare den mordmisstänkte 25-åringen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 25-årige mannen häktades i helgen för mordet på Drottninggatan.

Nu kritiserar hans försvarsadvokat Viktor Banke häktets agerande.

”Trots att jag har rätt att träffa min klient fick jag inte komma på besök” skriver han i ett mejl till tingsrätten.

Den misstänkte mördaren lyckades fly till Norge direkt efter mordet på en 20-årig man på Drottninggatan i centrala Karlstad för en och en halv vecka sedan.

Fem dagar senare greps han av norsk polis och fördes till arresten i Karlstad.

Men när häktningsförhandlingen hölls i lördags krävde häktets personal att mannen skulle omgärdas av extra säkerhetsåtgärder.

På väg till Karlstad

Domaren vid Värmlands tingsrätt fattade därför det mycket ovanliga beslutet att 25-åringen skulle bära handfängsel och midjefängsel under hela förhandlingen, av säkerhetsskäl.

Samtidigt framkommer det nu uppgifter om att mannens försvarsadvokat Viktor Banke hindrats från att träffa sin klient.

I ett mejl till tingsrätten förklarar Viktor Banke att han var på väg till Karlstad i söndags för att träffa sin mordmisstänkte klient för första gången.

Men besöket stoppades enligt Viktor Banke av häktet i Karlstad.

”Trots att jag har rätt att träffa min klient, och trots att häktet har en mycket begränsad möjlighet att förvägra ett sådant besök, fick jag inte komma på besök. Jag ämnar att kontakta chefen för häktet kring detta” skriver han i mejlet.

Den 25-årige mannen sitter häktad i Karlstad.
Den 25-årige mannen sitter häktad i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

”Kan säga nej”

Och fortsätter:

”Tills vidare konstaterar jag att min klient har ett mycket stort behov av ett första, ordentligt inledande möte.”

Cecilia Wärn, chef för häktet i Karlstad, uppger på tisdagen att hon inte blivit kontaktad i frågan. Hon uppger samtidigt att det finns ett antal olika skäl som kan leda till att en advokat tillfälligt nekas att träffa sin klient.

– Generellt sett så kan det till exempel bero på att personen i fråga inte är disponibel för att den mår dåligt, eller att vi inte kan få bekräftat att en person är advokat eller andra säkerhets- eller måendeskäl, säger hon.

Och fortsätter:

– Vi föredrar att man bokar en tid i föreväg, men vi försöker så klart alltid lösa det om det inte föreligger några andra skäl.

Domarens ovanliga beslut under förhandlingen: Misstänkte mördaren midjefängsladDå: Beskjutna – nu: Misstänkta för mordMordmisstänkte mannen häktad: ”Medger att han var på brottsplatsen”Klasskamraterna om mördade 20-åringen: ”Helt sjukt att han är borta”Boende efter misstänkta mordet: Jag hörde höga skrik

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDrottninggatanHäktningsförhandlingKarlstadMordet på DrottninggatanNorgeVärmlands tingsrättViktor Banke

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.