Hoppa till huvudinnehållet

Tio år med sommarkonserter på Alma Löv: "Platsen och musiken gör det speciellt”

Publicerad:
Stella Broos ser tillbaka på tio år med sommarkonserter på Alma Löv och presenterar årets program.
Stella Broos ser tillbaka på tio år med sommarkonserter på Alma Löv och presenterar årets program. Foto: Carl Edlom

Många är de artister och musiker som under de senaste tio åren har stått på scenen i konstladan på Alma Löv. Tallest man on Earth, Anna Ternheim och Annika Norlin är bara ett axplock.

Nu presenterar Stella Broos årets sommarkonserter och berättar om några av hennes personliga favoriter från de som varit.

Konstmuseet Alma Löv har pinkat in ett alldeles eget revir i Kultursverige med visning av nutida konst och återkommande sommarkonserter. Många av landets mest populära artister har stått på trapp-scenen i ladan inför en publik där var och varannan känt känslan av exklusivitet och närhet.

Det är tio år sedan Stella Broos blåste nytt liv i konstmuseet.

– En musikscen var bland det första jag ville tillföra till det som redan var Alma, berättar Stella Broos hemma vid köksbordet utanför Sunne.

– 2014 hade vi den första konserten, då vi verkligen kunde känna akustiken i rummet och atmosfären. Att Alma skulle ha konserter var en av förutsättningarna för att jag skulle vilja bo kvar här och driva museet.

Under de tio åren har artister som Anna Ternheim, Johan Airijoki, Lena Willemark, Ane Brun, Slowgold, Tallest Man on Earth och Nina Persson spelat. Musikern Martin Hederos har hållit hov med gäster som Christian Kjellvander och Mattias Hellberg.

– Vi har haft konserter under alla åren, även under pandemin då vi fick krympa publiken, fortsätter Stella Broos och berättar om en bred publik där många med åren har blivit stammisar.

– Jag har märkt att allt fler köper biljetter utan att direkt veta något om artisten. Det byggs upp ett förtroende, man litar på att det är bra artister som uppträder.

Under de senaste åren har Alma Löv även kunnat arrangera några konserter på bygdegården Sjösala i Östra Ämtervik där det finns en flygel.

– Årets sommarkonserter avslutas på Sjösala med en hyllning till Kate Bush. Föreställningen heter ”This Woman’s Work – A Tribute to Kate Bush” och medverkar gör bland andra Jennie Abrahamson.

Sara Parkman belönades nyligen med Grammis och är en av artisterna som spelar på Alma Löv i sommar.
Sara Parkman belönades nyligen med Grammis och är en av artisterna som spelar på Alma Löv i sommar. Foto: Tim Aro/TT

Aktuell med ”Så mycket bättre”

Inleder årets konserter på Alma Löv gör den mångsidiga folkmusikern Sara Parkman den 8 juli. Nyligen belönades hon med en Grammis.

– Sara har faktiskt gästat Alma Löv tidigare, då var det i samband en konsert som Martin Hederos höll i. Det ska bli spännande att se henne göra en egen konsert.

Totalt blir det sex konserter mellan juli och augusti. Amerikanska americana-artisten Kassi Valazza kommer den 11 juli och Jens Lekman kommer med en stråktrio den 20 juli. En artist som är aktuell i årets säsong av TV4:s "Så mycket bättre" står också med på programmet.

– Ellen Krauss heter hon. Det var aktuellt redan förra året att hon skulle spela på Alma. Nu kommer hon tillsammans med en musiker, de kör som duo.

Ellen Krauss slog igenom 2019 med ”The One I Love”

– Hennes musik blir väldigt fin när hon spelar avskalat.

Ellen Krauss åker snart till Gotland för inspelningen av den kommande säsongen av ”Så mycket bättre”.
Ellen Krauss åker snart till Gotland för inspelningen av den kommande säsongen av ”Så mycket bättre”. Foto: ALI LORESTANI / TT

Några favoriter

När Stella Broos ombeds lista någon favorit bland alla de konserter hon upplevt på Alma Löv berättar hon om ett möte med Ane Brun i Nederländerna, tidigt 00-tal.

– Jag bodde i Holland då och såg Ane Brun i en väldigt intim konsertlokal. Vi kanske var 70 pers där, det här var innan hon slog igenom. Sedan dess har jag sett henne på betydligt större scener, men när hon kom till Alma och spelade – återigen inför en liten publik – blev det väldigt speciellt för mig. Just det här avskalade och intima. Att få återuppleva det.

Stella Broos låter tanken fastna i minnet.

– Och samarbetet med Martin Hederos! Det måste jag nämna som en höjdpunkt, han har spelat flera gången och bjudit med sig artister. Det har varit så många magiska konserter på Alma genom åren, det är svårt att bara lyfta fram några stycken.

Konserterna på museet har blivit omtalade inte bara bland publiken utan även bland landets artister.

– Musiken är det primära, men samtidigt har varje rum och plats sin stämning och atmosfär. Många har sagt att det har varit speciellt att se artister i miljön på Alma. Jag tror att kombinationen mellan platsen och musiken gör det speciellt. Det uppstår en dynamik.

Alma Löv öppnar för säsongen den 17 juni. Biljetterna till sommarkonserterna släpps den 19 maj.

Sommar på Alma Löv

Sara Parkman 8 juli

Kassi Valazza 11 juli

Jens Lekman 20 juli

Maja Francis 3 augusti

Ellen Krauss 4 augusti

Jennie Abrahamson, Martin Schaub, Malin Dahlström, Martin Holmlund - ”This Woman’s Work – A Tribute to Kate Bush” 9 augusti (Sjösala)

Artikeltaggar

Alma LövAne BrunArtisterCountrymusikEllen KraussFolkmusikKändisarKate BushKonserterKonstMartin HederosMattias HellbergMusikNederländernaNöje/KulturÖstra ÄmtervikPopSå mycket bättreSara ParkmanStella BroosSunneTVTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.