Universitetsstudenten Carl Törnberg är nyss hemkommen efter tre månader på ett japanskt universitet. Där lade han all tid på att kommunicera med robotar.
Ett Youtubeklipp för drygt tre år sedan var vad som födde reslängtan.
– Jag såg en video på nån som gick runt i Kyoto i Japan, och tänkte ”Dit vill jag åka”. Sen kom corona.
Carl Törnberg är snart färdig elektroingenjör, och på hans utbildning kom han i kontakt med docent Jorge Solis, universitetets projektledare för Mirai 2.0, som skulle komma att hjälpa Carl att nå dit han ville. Mirai 2.0 är ett stort samarbete projekt inom utbildning, forskning och innovation mellan totalt 19 lärosäten i Sverige och Japan, och ett av ämnena det forskas på är robotteknik och artificiell intelligens.
– Mirai stärker våra samarbeten mellan lärosätena, och skapar nya kontakter med industrin. Vi har bland annat hållit en presentation om vårt samarbete med Japan för Volvo Construction Equipment i Arvika, säger Jorge Solis.
Corona har ställt till en del då Japan varit ett av de mest avstängda länderna i världen under stora delar av pandemin. Men i höstas började landet öppna sig igen och i januari blev det Carls tur att packa väskan och resa till Ritsumeikan university utanför staden Kyoto. Där var han en av väldigt få västerlänningar som bodde i ett hyreshus för internationella studenter.
– Det var jag och två personer till som var västerlänningar, av cirka 80 internationella studenter, vilket gjorde att jag fick lära mig mycket om kulturella skillnader mellan världsdelarna.
Målet med vistelsen var att utveckla och visualisera nya sätt som robotar och människor kan kommunicera.
– Kommunikationen handlar om vad roboten gör och vilken information den skickar till användaren, och även vilken information vi kan kommunicera till roboten. Vi använde oss mycket av ”blandad verklighet”, eller Augmented/Mixed Reality, säger Carl.
Det innebär att han med hjälp av ett särskilt visir kunde se vad en monteringsrobot gjorde, vad den planerade att göra och i vilket område den kommer röra sig. Viktigt för säkerheten, så att inga olyckor händer med roboten.
Just vikten av kommunikation var något som Carl Törnberg själv fick uppleva.
– I Japan är de generellt sett inte så bra på engelska. Det var lite lättare på universitetet, men utanför så blev det mycket kroppsspråk och Google Translate.
Utöver språket fanns också flera kulturella skillnader mellan livet i Karlstad och universitetet i Japan.
– Man pratar inte i kollektivtrafiken. Alls. Det är knäpptyst. Det sättet blev min vardag, så när jag kom tillbaka till Sverige och åkte tåg så satt sig en bredvid mig och pratade jättehögt i telefon. Det kändes väldigt ohyfsat efter några månader i Japan. Här i Sverige är det vardag, vilket var ovant.
Samma sak gäller hur gatorna ser ut.
– Trots att det knappt fanns några papperskorgar nånstans så var det rent överallt. Det kändes lite som en chock att komma hem och se chipspåsar och tuggummi på marken.
Relationen mellan robotar och människan ser också väldigt annorlunda ut i Sverige och Japan. Utöver självkörande tåg och sjukhusrobotar så såg Carl Törnberg en robot på en ganska oväntad plats. Ett tempel.
– Man kan hitta robotar vid heliga platser. Du ger en donation till roboten som ger dig en bit papper med spådom om din framtid, såsom ditt kärleksliv, en resa, eller finans.
I Karlstads kommun har ett trygghetsboende på försök provat med en duschrobot som äldre kan använda. Det finns också framtagna robotar som kan använda bestick, men än så länge är robotarnas plats i svensk äldrevård undantag snarare än standard, som i Japan.
– Det finns ett behov i Sverige, men det är en process som kommer ta tid, säger Jorge Solis.
Om ungefär två månader reser Carl Törnberg tillbaka till Kyoto för att fortsätta utveckla kommunikationen mellan robotar och människor för att sen till hösten påbörja sin masterutbildning inom robotik på Ritsumeikan University.
– Nästa steg blir att kommunicera med roboten, så att du inte behöver en skärm för att ge kommandon, säger Carl Törnberg.
Fakta
Mirai 2.0
Mirai 2.0 är ett treårigt forskningssamarbete mellan 19 lärosäten i Sverige och Japan, bland annat Karlstads universitet. Projektet har fem forskningsområden. Åldrande, hållbarhet, materialvetenskap, innovation och entreprenörskap och artificiell intelligens. Projektet avslutas den 31 december 2023.