Hoppa till huvudinnehållet

Barnmorskorna om återöppning av Karlskogas BB: ”Inte en minut för tidigt”

Publicerad:
Foto: Roger Gleisner

Karlskogas förlossningsavdelning kan öppna innan 2026.

Britt Larsson, tidigare barnmorska, har länge stridit för att Karlskogas BB ska återöppnas. Nu reagerar hon och barnmorskan Cathrine Lindgren på den stora nyheten.

– Det är helt fantastiskt, säger Britt Larsson.

Förra veckan gick KT-Kuriren ut med att de styrande i Region Örebro län är överens om att förlossningsavdelningen i Karlskoga kommer att kunna återöppna innan år 2026, efter en motion från Anna Nordqvist (M).

Beslutet har gett starka reaktioner och höga förhoppningar.

Den nu pensionerade barnmorskan Britt Larsson, som varit aktiv i striden om att återöppna förlossningen ser på beskedet med stor glädje.

– Det är helt fantastiskt! Det är bara positivt, utbrister hon i telefonen när KT-Kuriren ringer upp.

Hon menar att hon sedan det stängde har haft svårt att förstå varför det behövde stängas ned från första början.

– Det är ju flera vårdcentraler i landet som har samma resurser som vi hade, men som fortsätter att driva sina verksamheter, säger hon.

Den stora utmaningen inför den eventuella återöppningen är att få tillbaka alla saker från förlossningen i Örebro, menar hon.

– Alla grejer skickades ju dit efter att vi stängdes ned så de sakerna kommer vi ju behöva få tillbaka, säger hon och skrattar.

”En jättevinst”

Att hitta personal kommer inte att vara några svårigheter menar Britt Larsson, som har varit i kontakt med barnmorskor som arbetade på förlossningen innan den stängde ned.

– De jag har varit i kontakt med vill komma tillbaka till Karlskoga om förlossningen kommer att vara öppen dygnet runt, men då gäller det att rekryteringen startar i tid.

Tidigare chef och barnmorskan Cathrine Lindgren, ser också framemot att få följa utvecklingen av nyheten.

– Det är ju fantastiskt bra om man verkligen får till det. Det är en jättevinst för alla blivande föräldrar och barn. Det är enbart ett glädjande besked och det kommer inte en minut för tidigt och jag kan bara applådera det, säger hon.

Hon hoppas även på att man kommer att passa på att utveckla vården och tekniken på förlossningsavdelningen under återöppningen, samtidigt som hon hoppas på att det kommer att finnas tillräckligt med personal.

– Hade jag varit yngre hade jag kommit tillbaka utan tvekan, men nu börjar det närma sig pension för min del och då är det inte längre aktuellt. Men jag vet att det är många som drömmer om att få komma tillbaka om det kommer att återöppna igen, säger hon.

Trots de glada beskeden menar hon att det är ett löfte som länge legat i luften och som hon anser det, har behandlats skamligt.

– Från regionledningens sida tycker jag att det har behandlats bedrövligt. Men det är jätteskönt att det äntligen finns ett gemensam vilja, avslutar Lindgren.

Artikeltaggar

Britt LarssonFörlossningKarlskogaÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.