Hoppa till huvudinnehållet

Vässa ESC 2024 till det bättre nu när Sverige är värdland

Publicerad:
 ESC har spelat ut sin roll som sångtävling, skriver insändarskribenten. På bilden syns tittarfavoriten Käärijä från Finland som kom tvåa i årets Eurovision-final med bidraget ”Cha cha cha”.
ESC har spelat ut sin roll som sångtävling, skriver insändarskribenten. På bilden syns tittarfavoriten Käärijä från Finland som kom tvåa i årets Eurovision-final med bidraget ”Cha cha cha”. Foto: Heiko Junge

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Varför vann egentligen Sverige Eurovision Song Contest? Kan det vara så att jurygrupperna tänkte i flera olika banor innan de bestämde sig den här gången? Kanske gick resonemanget i stil med att ”låt Sverige vinna”. Loreen kan sjunga även om bidraget knappast är nyskapande.

Svenska skattebetalare i den "humanitära stormakten" kan betala ESC-kalaset så slipper vi andra slösa pengar i krisen. Det är 50 år sedan ABBA vann ESC 1974 med bidraget ”Waterloo”. För att hedra, men även locka fram en av tidernas främsta "schlagergrupp" innan ålder och död sätter stopp, så är det bra att Sverige arrangerar ESC just år 2024. För tänk tanken att ABBA kunde genomföra sitt prisade bidrag ”Waterloo” via avatarer på scen och som grädde på moset, kanske nytt material. Få schlagerfans ur det äldre gardet bry sig väl om de skrikande moderna "sångfåglarna" i tävlingen, men för ABBA kanske de öppnar sina plånböcker. Dessa fans tillhör en kundgrupp med potentiellt större chans att ha råd att betala för ESC-biljetterna i krisen än de yngre, för trots allt så måste arenan fyllas med publik även i kristider.

Det börjar även bli tydligt att ESC har spelat ut sin roll som sångtävling och bör istället anses som en talangtävling i ljud- och scenkonst med politiska inslag. Denna omständighet är dock inte skrivet i sten. ESC-skutan kan vändas! Det är få saker som skulle kunna höja den urusla sångkvaliteten. Om riktiga artister som de superbegåvade ABBA-medlemmarna på något vis kan tänka sig delta 2024, så är det ett litet steg åt rätt riktning för att vässa tävlingsbidragens sångkvalitet. Skillnaden mellan dagens "skrikande" och sång kommer då bli så tydlig att få kan förneka att ESC behöver förändras.

Det vore även positivt för ESC om vi insåg att sjunga kan de flesta, men alla kan inte sjunga tillräckligt bra för att delta i en sångtävling, såsom ESC är tänkt att vara. Låt oss därför introducera en ny tävling, denna gång i musik- och scenkonst jämte ESC. Låt länderna välja vilken tävling de vill skicka sitt bidrag till och begränsa antalet sångbidrag till 12 stycken i ESC. Kompensera detta genom att inte ha någon gräns för antal europeiska länder plus Australien i den nya tävlingen, där folket kan vara de enda som röstar. För trots allt går teknikutvecklingen framåt och det ska vi se som positivt och dra fördelar av. Utan att för den skull blanda olika konstformer och därigenom tvingas ge avkall på kvalitén av exempelvis sångförmåga. ABBA:s avatarer och turné "Voyage" är ett utmärkt exempel på detta "framtidstänk" och musik/scenkonst. Oaktat artisternas oerhörda individuella och kombinerade kapacitet som få kan mäta sig med.

Ta chansen att förändra ESC 2024 till det bättre nu när Sverige är värdland. Precis såsom ABBA förändrade världen när de slog igenom på allvar med förstklassig sång och musik i låten ”Waterloo” 1974.

Sångfågeln

Artikeltaggar

AbbaArtisterLoreenMusikNöje/KulturSångScenkonst