Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärer från fyra länder ska skapa konst hos Fröding i sommar

Publicerad:
Gustaf Fröding föddes på Alsters herrgård den 22 augusti 1860. I sommar ska sju samtidskonstnärer från fyra länder skapa konst i herrgårdsparken.
Gustaf Fröding föddes på Alsters herrgård den 22 augusti 1860. I sommar ska sju samtidskonstnärer från fyra länder skapa konst i herrgårdsparken. Foto: Lena Richardson

Sju konstnärer från fyra länder kommer att möta besökarna på Alsters herrgård under sommaren. Det gemensamma temat är skog – och Fröding.

Den 28 juni är det vernissage på Frödings minnesgård, men redan nu avslöjar Karlstads kommun vilka konstnärer som bjudits in att skapa platsspecifika verk i utställningen ”I skogen - sju konstnärer i samtal med Gustaf Fröding”.

Konstnärerna som deltar är Sara Nielsen Bonde (Danmark), Robert Johansson (Norge/Sverige), Juanma Gonzalez (Spanien), My Lindh, Jan Matsson, Margaretha Jansson och konstnärsgruppen Otalt, alla från Sverige.

Arvikabaserade Otalt kommer att vara med och skapa konst i herrgårdsparken på Alster i sommar. Bilden är från en performance som gruppen gjort tidigare.
Arvikabaserade Otalt kommer att vara med och skapa konst i herrgårdsparken på Alster i sommar. Bilden är från en performance som gruppen gjort tidigare. Foto: Kerstin Herö

De ska utföra verk i parken, ”i samtal med, eller med avstamp i Gustaf Frödings lyriska diktning”, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Kommunen driver projektet, med Konstfrämjandet som samarbetspart.

Konstverken kommer att finnas i herrgårdsparken, på några platser i herrgården samt i galleriet i Östra flygeln. Det ska också arrangeras workshops, guidade turer och pop-up-konstverkstad. Zara Zetterqvist, konstnär och konstpedagog, håller i konstverkstaden, som gästas av de deltagande konstnärerna under sommaren.

Utställningen pågår 28 juni - 3 september.

Alsters Herrgård är Gustaf Frödings minnesgård, och platsen där skalden föddes 1860. Under sommaren kommer omkring 50 000 personer hit.
Alsters Herrgård är Gustaf Frödings minnesgård, och platsen där skalden föddes 1860. Under sommaren kommer omkring 50 000 personer hit. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AlsterAlsters HerrgårdGustaf FrödingKarlstads kommunKonstKonstfrämjandetNöje/KulturOtaltUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.