Hoppa till huvudinnehållet

Jimmy Jansson om dramatiken och natten efter vinsten: "Skakade i hela kroppen"

Publicerad:
Jimmy Jansson firar segern i Eurovision.
Jimmy Jansson firar segern i Eurovision. Foto: Privat

Loreen tog hem en historisk seger i Eurovision under lördagskvällen.

Hon höll för favorittrycket och låtskrivaren Jimmy Jansson från Hagfors kunde äntligen fira en seger i Eurovision.

Vinsten i Liverpool blev tredje gången gillt för Hagfors.

För 60 år sedan vann Monica Zetterlund Melodifestivalen med "En gång i Stockholm", skriven av Bobbie Ericson och Beppe Wolgers, och fick tävla i Eurovision. En jazzballad på svenska blev dock ingen strålande succé i Eurovision-glittret – låten hamnade sist utan att få en endaste röst.

2008 gick nästa musikaliska stjärnskott från Hagfors – Christer Sjögren – till final i Melodifestivalen med "I Love Europe", men någon resa till Eurovision blev det aldrig. Låten hamnade på en nionde plats i den svenska finalen.

Under lördagskvällen var det dags för nästa försök från Hagfors.

Och den här gången gick det hela vägen.

Låtskrivaren Jimmy Jansson tog hem segern i Eurovision med Loreens "Tattoo".

– Jag skakade i hela kroppen, berättar en både yrvaken och påtagligt medtagen Jimmy Jansson när NWT når honom på hotellet i Liverpool.

– Det var sjukt pirrigt.

Loreen vinner lördagens final i Eurovision Song Contest i Liverpool.
Loreen vinner lördagens final i Eurovision Song Contest i Liverpool. Foto: Jessica Gow/TT

Till en början satt Jimmy Jansson med Cyperns team under rösträkningen, han var en av låtskrivarna även bakom deras bidrag. Men när han förstod att det närmade sig ett avgörande tog han plats bredvid Loreen, Thomas G:son och de andra i Team Sweden.

– Jag och några andra i teamet fick inte ackreditering till Sveriges bord, vi var för många. Men vi sitta med i slutet som tur var. Det var så jävla nervöst när det började närma sig avgörandet!

Han berättar med snabba ord hur ledningen till en början blev allt större.

– Jag började inse att det skulle bli svårt att komma i kapp vår låt. Inte kunde väl Sverige få skitlåga poäng från publiken!? Men man vet ju aldrig. Vi hörde att det behövdes 87 poäng för att vi skulle vinna och när vi hörde speakern börja med ”två hundra...” så skrek vi rakt ut allihopa! Vilken mäktig känsla! Det kommer jag säker aldrig att få uppleva igen.

Jimmy Jansson stolt inför finalen: ”Det är ödet som lett mig till det här”
Loreen anländer till efterfesten på hotellet efter att hon vunnit finalen av Eurovision.
Loreen anländer till efterfesten på hotellet efter att hon vunnit finalen av Eurovision. Foto: Jessica Gow/TT

”Inget röjparty”

När tävlingen var över började firandet. Det blev sent, men inget rumblande party.

– Vi kom från presskonferensen först vid halv tre i natt. Då hade vi i teamet lite fest – vi åt och drack ett glas vin. Alla var så otroligt trötta så det blev sjukt lugnt. Det blev inget röjparty. Även fast det var lugnt var klocka fem när jag gick och la mig.

ESC-statyn är i glas. Nu ska Jimmy Jansson hitta en lämplig plats för sin trofé.
ESC-statyn är i glas. Nu ska Jimmy Jansson hitta en lämplig plats för sin trofé. Foto: Jimmy Jansson

Nu har han en mikrofonstaty i glas att ta med sig hem till Sverige.

– Jag har inga hyllor i min studio, jag får bygga en speciallösning så jag kan ha den framme.

Det är den sjunde vinsten i Eurovision för Sverige, den andra för Loreen som i och med detta tar plats jämte Irlands Johnny Logan som också har vinnit vid två tillfällen. Det är också Irland och Sverige som delar förstaplatsen vad gäller flest antalet förstaplaceringar i Eurovision genom tiderna.

Hemfärden sker först på söndagskvällen.

– Nu ska jag ge mig ut på stan och köpa med lite presenter till familjen som väntar därhemma, fortsätter Jimmy Jansson.

– Jag är faktiskt helt slut efter allt det här. Helt slut! Jag har faktiskt bokat av några låtskrivarsessions som jag skulle göra i veckan. Jag pallar inte att jobba, måste få ledigt i veckan.

Nu börjar nästa fas för låten, det är nu den skjuter i höjden?

– Ja, det ska bli svinkul att se hur det kommer att gå på strömningstjänsterna. Den klättrade till plats 63 på Spotifys Global-lista häromdagen. Det lär klättra högre nu. Den verkar uppmärksammas även i USA, jag har fått många sms från amerikanska vänner som berättar att de sett att Eurovision uppmärksammas. Det här är min första hit utanför Sverige.

Kommer du att ge dig med Melodifestivalen nu eller gör du en G:son och vinner Eurovision en andra gång?

– Haha, jag ser ingen anledning att sluta nu! Men jag kommer inte att skicka in en drös låtar, jag kommer att satsa mer på en eller två låtar som jag verkligen tror på.

Totalt skickade Jimmy Jansson in tolv bidrag till årets Melodifestival och fem kom med i tävlingen. "Tattoo" är skriven av Jimmy Jansson tillsammans med Jimmy Thörnfeldt, Loreen, Moa Carlebecker, Peter Boström och Thomas G:son.

Artikeltaggar

AbbaHagforsIrlandJimmy JanssonKändisarLåtskrivandeLiverpool FCLoreenMusikNöje/KulturSkådespelareStockholmTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.