Hoppa till huvudinnehållet

Facket tar strid för varslad chef – kan sluta i Arbetsdomstolen

Publicerad:
Miljö- och byggnadsförvaltningens chef Kristinehamn
Miljö- och byggnadsförvaltningens chef Kristinehamn Foto: Kristinehamns kommun

Kommundirektören friades från kränkningar – men en underställd chef som anmälde honom har varslats om uppsägning.

Nu kan bråket i Kristinehamns kommun sluta i Arbetsdomstolen.

Kristinehamns kommun skakas av en konflikt efter att kommundirektören Martin Willén utretts och friats från kränkningar.

Fackförbundet Ledarna kritiserar kommunen för att nu ha varslat den chef som anmälde honom i stället för att åtgärda arbetsmiljöproblem i organisationen som utredningen visat.

– Vi har inte sett några giltiga skäl som ligger till grund för hennes varsel om uppsägning. Till slut kan det här gå vidare till Arbetsdomstolen om man är oenig, säger Monica Söderlund från Ledarna i Kristinehamn.

Kritiken: Repressalier

Personen i fråga, miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson, får stöd från sina anställda och säger att hon anklagas för samarbetsproblem och illojalitet.

– Det handlar om repressalier. I nio år har jag varit chef och jag har aldrig fått en anmärkning förrän jag gjorde anmälan, anser hon.

På onsdag hålls ett möte om att utreda en omplacering, eller om det inte går, uppsägning, enligt facket. Hennes närmaste chef, kommunalrådet Lars Nilsson (S), kallar det för en konflikt mellan två chefer.

Facket har inte sett någon grund till omplacering eller uppsägning, vad säger du om det?

– Jag kommenterar inte det för vi sitter i förhandlingar, säger Lars Nilsson.

Utredningen efter kränkningsanmälan påpekade arbetsmiljöproblem och att en handlingsplan behövdes. Hur går det med den?

– Den är under tillverkning men en handlingsplan är inget man tar fram i ett nafs.

Personal på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen står bakom sin chef och menar att det råder en tystnadskultur, vad tänker du när du hör det?

– Jag har inte upplevt någon tystnadskultur, däremot finns det jättemycket jobb att göra för att få organisationen på fötter ordentligt igen.

Läs mer:

Marie Oudin om chefsbråket: ”Det har inte hanterats bra alls”Facket i strid om arbetsmiljö – efter att chef som anmälde kommundirektör varslasFackets kritik mot utredningen av Kristinehamns kommundirektör: ”Bristfälligt”Kommundirektören tas ifrån arbetsgivaransvaret för förvaltningschefUtredning friar kommundirektör från kränkningar men tar upp arbetsmiljöproblem

Artikeltaggar

ArbeteArbetsdomstolenKristinehamnKristinehamns kommunLars NilssonMartin WillénUppsägningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.