Hoppa till huvudinnehållet

Satsa på kvinnohälsan i Region Värmland

Publicerad:
Det behövs fler barnmorskor för att täcka behovet av eftervård som familjerna efterfrågar, skriver Sofia Vähäsalo med flera.
Det behövs fler barnmorskor för att täcka behovet av eftervård som familjerna efterfrågar, skriver Sofia Vähäsalo med flera. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vår arbetsmiljö är pressad, vilket gör att alldeles för många tvingas arbeta deltid för att orka. Med fler kollegor och moderna arbetsvillkor vill fler jobba i denna fantastiska profession. Barnmorska är ett framtidsyrke, skriver Sofia Vähäsalo, ordförande i Värmlands Barnmorskeförenings styrelse, med flera.

Den femte maj var det Barnmorskans dag. Vi firar en profession som är helt central för god kvinnohälsa här i region Värmland. Vi barnmorskor möter människor i alla åldrar och ger vård och omsorg till flickor och kvinnor genom hela livscykeln. Vi träffar den unga tonårsflickan som kan behöva råd och stöd under puberteten. Sedan möter vi den fertila kvinnan som önskar bli gravid och föda barn. Barnmorskans kompetens är bred – vi arbetar också med oönskade graviditeter, infertilitet, gynekologisk rådgivning och vård i livets alla skeden.

Vi som jobbar inom mödravården och på ungdomsmottagning har ett komplext jobb. Vi rådgör och vägleder ung som gammal i sexuella och reproduktiva frågor. Tar hand om gravida. På mottagningen tar vi prov för livmoderhalscancer och ger HPV-vaccin för att så småningom utrota denna otäcka sjukdom, vi är faktiskt bäst i Sverige på att ta cellprover i Värmland. Men det läggs fler och fler arbetsområden på barnmorskemottagningen utan att vi får mer resurser. Tidboken är fulltecknad.

I vår region är vi särskilt stolta över att ha vänt en nedåtgående trend på förlossningen, med fler barnmorskor -men vi behöver göra mer! Det behövs fler barnmorskor för att täcka behovet av eftervård som familjerna efterfrågar.

Vi behöver en politisk satsning på kvinnohälsa! Regeringen och Sveriges Kommuner och regioner har i år gemensamt kommit överens om att avsätta 1,6 miljarder kronor till insatser inom förlossningsvård och kvinnors hälsa. Det finns här ett tydligt uppdrag från regeringen och en skyldighet för varje enskild region att redovisa hur pengarna används. Värmlands barnmorskeförening vill se en tydlig plan för hur våra lokalpolitiker väljer att använda detta tillskott! Det finns ett politiskt beslut om att starta ett projekt med barnmorskekontinuitet likt ”Min Barnmorska” och en utredning som visar att detta är fullt möjligt att starta nu.

Vår arbetsmiljö är pressad, vilket gör att alldeles för många tvingas arbeta deltid för att orka. Med fler kollegor och moderna arbetsvillkor vill fler jobba i denna fantastiska profession. Barnmorska är ett framtidsyrke! Vi behöver utveckla fler vårdmodeller som passar fler barnmorskor.

Barnmorskans arbete är av avgörande för att förbättra och utveckla ungas och kvinnors hälsa. Med bättre förutsättningar kommer ännu fler att vilja utbilda sig och jobba i vårt fantastiska yrke. Barnmorskans jobb är viktigt!

Värmlands Barnmorskeförenings styrelse

Sofia Vähäsalo, ordförande

Fia Hedblom

Karin Ängeby

Kristin Guttke

Sigrid Alwall Ekendahl

Magdalena Fritzson

Camilla Tranberg Eriksson

Karolina Grabill Johansson, fackligt förtroendevald

Linn Jenssen, fackligt förtroendevald

Artikeltaggar

FörlossningGraviditetMödravårdRegion VärmlandVårdVård och omsorgVärmlands län