Hoppa till huvudinnehållet

Guldledarna: ”Ena stunden skulle de ha oss, nästa var det bara skit”

Publicerad:
Torbjörn Wikström och Ronny Aronsson ledde Valsarna till allsvenskt guld i fjol, men lämnade sedan, trots att de ville vara kvar. De kände sig utmanövrerade.
Torbjörn Wikström och Ronny Aronsson ledde Valsarna till allsvenskt guld i fjol, men lämnade sedan, trots att de ville vara kvar. De kände sig utmanövrerade. Foto: Olle Persson

Valsarnas guldlagledare från i fjol, Ronny Aronsson och Torbjörn Wikström, finns inte kvar. Nu ger de sin bild av varför.

– Ena stunden skulle de ha oss, nästa var det bara skit, säger Torbjörn Wikström.

Till den här allsvenska speedwaysäsongen, som startade med seger borta mot Griparna på torsdagen för regerande mästarlaget, är Aronsson och Wikström utbytta mot nygamle lagledaren Stewe Lennartsson. Han styrde skutan 2021, men lämnade sedan klubben på grund av oenighet om hur lagledningen skulle skötas.

Aronsson och Wikström klev in 2022, och deklarerade direkt när titeln var bärgad på Tallhult i september att de ville ta ett år till. Styrelsen i föreningen verkade vara inne på samma linje.

– Vi var på möte och de frågade om vi vill vara lagledare. Ja, vi fortsätter om ni vill ha oss. Absolut ska ni vara kvar, sade de, berättar Torbjörn Wikström, som uttalar sig å bådas vägnar.

Men något förändrades.

– Efter 14 dagar kom det ett papper med 15 punkter som var emot oss, att vi inte var okej med det ena och det andra, med förare och hela skiten.

Vad var de missnöjda med?

– Att vi inte varit okej mot förarna, inte varit i kontakt med förarna när vi tagit ut lag. Det var bara massa skit, inget det fanns något bakom.

För dåligt engagemang på matcherna fanns också med.

– Om vi legat i botten kunde man förstå, men vi tog ju guld. Jag sa att jag inte ville vara med längre och gick därifrån.

En ny styrelse har valts sedan dess, med Lasse Persson som ordförande. Han var vice ordförande bredvid Marie Lind då i höstas.

– Majoriteten röstade igenom listan och jag reserverade mig mot alltihopa, det finns med i styrelsebeslutet, säger Lasse Persson.

Varför reserverade du dig?

– Jag tyckte de var bra och skulle få fortsätta.

Ronny Aronsson och Torbjörn Wikström höll inte alls med om kritiken.

– Jag luskade i punkterna och talade med alla förarna som var med i laget. De sa att det inte stämde ett dugg, att det inte fanns några problem med varken mig eller Ronny.

– I början, när allt var nytt, var det svårt att komma igång, men sedan flöt det på väldigt bra.

Wikström och Aronsson tillsammans med laget under guldfirandet i höstas.
Wikström och Aronsson tillsammans med laget under guldfirandet i höstas. Foto: Olle Persson

När Wikström hoppade av erbjöd sig Ronny Aronsson att ändå stanna kvar och ta hand om lagledarskapet.

– Det tyckte de var okej. Men då tog de in Stewe Lennartsson bakom ryggen och då blev han förbaskad och sa att jag måste få välja vem jag ska ha med mig.

Aronsson och Wikström kände sig utmanövrerade.

– Ronny blev uppsagd utan att veta om det, om jag ska vara ärlig. Det var lite rörigt och många viljor den perioden, säger Lasse Persson.

Båda är besvikna över behandlingen.

– Det är inte okej som de har skött det. Vi tog i alla fall guldet.

De har verkat länge i klubben. Aronsson som lagledare i flera omgångar.

– Ronny har varit väldigt trogen och jag har jobbat som funktionär i många år, stått som starter på arenan och hjälpt till med allt som funnits där uppe.

Kan ni tänka er att komma tillbaka?

– Vi får väl se. Men som det är nu har vi sagt att vi sätter oss på läktaren som publik.

Valsarna står över nästa veckas omgång i allsvenskan (på grund av udda antal lag) och har sedan Örnarna borta den 25 maj, innan det är dags för första hemmamatchen, mot Vargarna den 1 juni.

Sponsorjägare i Valsarnas jakt på elitserien: ”Får räkna med fyra–fem miljoner”Lagkapten Lindbäck laddad: ”Ska göra allt jag kan”

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayGriparnaRonny AronssonSpeedwaySportStewe LennartssonStyrelserTallhult motorstadionValValsarnaVargarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.