Tillvaron rämnar när en förälder eller familjemedlem sitter i fängelse eller häkte. Hos Bufff får barn och unga stöd och kan träffa andra i liknande situation.
Organisationen har sina lokaler i en stor och luftig lägenhet med gott om plats för lek och samvaro på Drottninggatan i Karlstad.
– Vårt fokus är barn och unga men varje torsdag har vi öppet hus och då är alla i familjen välkomna. Då har vi ett pyssel förberett och alltid något att bjuda på i matväg, sedan är det tid för barn och vuxna att umgås. Fokus är relationen och vi i personalen är med och vågar fråga hur det känns, berättar verksamhetsledaren och familjestödjaren Milla Fjellander.
Bufff Värmland startades av några eldsjälar 2003.
– I år fyller vi 20 och det ska vi fira med ett stort kalas i sommar.
Stöd enskilt och i grupp
Bufff Värmland har totalt sex familjestödjare.
– Vi erbjuder enskilt stöd, gruppstöd och även anhörigstöd. Man kan komma och prata med någon av oss som jobbar här eller delta i gemensamma aktiviteter i barngruppen eller ungdomsgruppen.
Man kan vara med i ungdomsgruppen fram till man är 20 år.
– Men efter det stänger vi inte dörren för någon. Vill man så kan man komma hit och prata så länge man har behov av det och det är det många som gör, säger Milla Fjellander.
Olika aktiviteter
Inför varje termin får barnen lämna in önskemål på vad de vill göra.
– I barn- och ungdomsgruppen har vi planerade aktiviteter. Det kan vara en filmkväll, gå ut och bowla eller åka och bada, vad som helst. Sedan har vi familjeaktiviteter och då riktar det sig till hela familjen. Det brukar vara på en helg, att vi åker skidor i Hovfjället eller kör en brännbollsmatch på Skutberget, allt från det stora till det lilla.
Man ger även indirekt stöd till dem som barnet anser är viktiga vuxna som får komma och prata. Det går även att nå familjestödjarna via telefon och chatt.
– Vi jobbar även mobilt och åker ut och träffar de familjer som inte kan ta sig hit, säger Milla Fjellander.
Besöker fängelser
Man besöker även familjemedlemmar inom kriminalvården.
– Där har vi barncentrerade samtal. Det kan handla om att man inte har berättat att man sitter i häkte eller anstalt och hur man ska göra det. Vi försöker även lyfta hur det påverkar barnen. Sedan är vi ute mycket och sprider kunskap om målgruppen och att Bufff finns på skolor och inom socialtjänsten.
De flesta hittar till Bufff via tips från socialtjänsten eller så har de själva sökt information på nätet.
– Det är inte självklart att man blir tipsad att komma hit om man hamnar i den här situationen. Det handlar om att någon vet att vi finns.
Viktigt att berätta
Många vuxna lägger locket på och berättar inte vad som har hänt.
– Då bygger barnet upp sin egen fantasivärld och oro. Kan det vara så att pappa eller mamma inte vill träffa oss längre eller har de träffat en ny familj? Den känslan är jättetung att bära för barn.
Ofta tar barn på sig skulden för att föräldern hamnat i fängelse.
Men just vetskapen att man inte är ensam, den är viktig. Och att få chansen att komma hit och bara vara, prata om något helt annat men ändå veta att alla runt omkring förstår.
– Om man säger att jag har gjort något olagligt därför måste jag vara i fängelset, men det har inget att göra med dig, du kunde inte gjort något annorlunda. Det är steg ett i att avlasta barnen, säger Milla Fjellander och fortsätter:
– Hos Bufff kan barnen se att det finns andra barn som har det på samma sätt, sedan är det inte alla barn som vill vara med i grupp och det är helt okej. Men just vetskapen att man inte är ensam, den är viktig. Och att få chansen att komma hit och bara vara, prata om något helt annat men ändå veta att alla runt omkring förstår.
Att ge stöd till barn och unga med en nära anhörig i fängelse är viktigt.
– Forskning visar att får man inte stöd löper man större risk att drabbas av psykisk ohälsa, utanförskap och kriminalitet.
Bufff Värmland har samverkansavtal med Karlstads kommun som är den största bidragsgivaren. Man får även bidrag från Region Värmland, några andra värmländska kommuner samt nationellt via Kriminalvården.
– Jag skulle önska att fler kommuner bidrog, för vi är ett komplement till det befintliga stödet, säger Milla Fjellander.
Fotnot: På måndag är det 20-årsjubileum på Bufff för professionella som möter barn och unga i sitt arbete. Intresset har varit stort och alla platser är fullbokade. En mamma berättar hur livet påverkats av att ha sina barns förälder frihetsberövad. I lokalen finns också en utställning där barnens röster lyfts fram.
Deras pappor satt i fängelse: ”Det är aldrig barnens fel”