Hoppa till huvudinnehållet

Utredning av knöl dröjde – patient misstänktes ha cancer

Publicerad:
Region Värmland har lex Maria-anmält ett fall där det dröjde ett halvår från att en patient sökte vård till att hen utreddes för misstänkt cancer.
Region Värmland har lex Maria-anmält ett fall där det dröjde ett halvår från att en patient sökte vård till att hen utreddes för misstänkt cancer. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patienten sökte vård för en knöl i armhålan. Men det dröjde ett halvår innan en remiss skickades med misstanke om cancer.

Nu har Region Värmland anmält händelsen enligt lex Maria.

I början av förra året sökte patienten, som är drygt 70 år, vård på en vårdcentral i norra Värmland för att hen upptäckt en knöl i armhålan.

I april var patienten trött och orkeslös och knölen hade växt. Under våren fortsatte undersökningarna, men man missade att bevaka svar från en av dem. Det upptäcktes först i juli när patienten själv hörde av sig eftersom knölen orsakade besvär.

Först då skickades en remiss om att utreda patienten enligt ett standardiserat vårdförlopp, eftersom man misstänkte att hen drabbats av lymfom, en form av cancer.

Eftersom det som hänt ledde till att diagnos, vård och behandling fördröjts har Region Värmland anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Artikeltaggar

CancerIvoLex MariaRegion VärmlandVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.