Till minne: Björn Eiderbrant

Publicerad:
Björn Eiderbrant har avlidit 63 år gammal. Foto: Privat

Vår kusin Björn Eiderbrant lämnade oss i april endast 63 år gammal. Närmast anhöriga är mor Anita, brodern Ulf och systern Katarina med familjer.

Under sin fritid ägnade sig Björn mycket och ofta åt idrott och tävlande - vinnarskalle som han var. Först och främst åt orientering i sin ungdom i Karlstad, och senare även åt längdskidåkning, löpning och cykel. Det handlade också om friluftsliv som fjällvandring i Sarek eller andra utflykter.

Men vid sidan av idrotten och friluftslivet var Björn framför allt ett stöd och en hjälp till olika sammanhang runt omkring honom: Han hjälpte sin mor i stor omfattning nu när hon blivit gammal, han var kassör för orienteringsklubben Tyr under många år, kassör för bostadsrättsföreningen där han tidigare bodde i Karlstad och kassör för släktens gemensamma fastighetsbolag i Småland under ett par decennier.

Dessa uppgifter skötte han med perfektion och han kände alltid till de regler som gällde för varje typ av verksamhet.

Karriären som ekonom handlade om näringslivsfrågor på Länsstyrelsen i Värmland, sista tiden inom Region Värmland - och även där handlade det om att utveckla och stödja - i det här fallet företag på olika sätt.

Björn tog inte stor plats som person men hans gärning var desto mer påtaglig. I den stora släktgemenskapen på våra sommarställen, Sjöarp och Millebo, på landet utanför Vetlanda spelade Björn huvudrollen.

Vid sidan av att sköta ekonomin för sommarstugebolaget Mffab planerade och byggde han - oftast tillsammans med sin far Oliver medan han levde - avloppsreningsanläggningar, nya vattenledningssystem och tennisbana. Det kunde också handla om totalrenovering av fuktskadade fastigheter eller finrenovering med linoljefärg inomhus av en sliten veranda. Björn röjde sly, räfsade gräs och lade golv - och i en handvändning var det klart och med utsökt resultat!

Vi, hans släktingar, hade förmånen att få njuta frukterna av hans idoga arbete men också av hans goda och vällagade mat på våra gemensamma middagar, gourmetkock som han var.

Vi är djupt tacksamma och hoppas kunna fortsätta förvalta den ovärderliga insats som Björn gjorde för att hålla samman vår släkt.

Björns kusiner Astrid Eiderbrant, Andreas Miller och Per Eiderbrant

Artikeltaggar

DödsfallKarlstadOK TyrRegion VärmlandTill minneVärmlands länVetlanda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare