Hoppa till huvudinnehållet

Superpanelen i stort silly season-extra

Publicerad:
Färjestads hemvändare Magnus Nygren har nyfikna ögon på sig när NWT gästas av en rad hockeyexperter i en stor sillypanel.
Färjestads hemvändare Magnus Nygren har nyfikna ögon på sig när NWT gästas av en rad hockeyexperter i en stor sillypanel. Foto: MATTI MATIKAINEN

Rögles lagbygge imponerar, Magnus Nygren har nyfikna ögon på sig och Gustav Rydahls klubbval är årets bomb. Vi bjöd in några av landets största hockeyexperter för att ta tempen på årets silly season – såhär långt.

Hockeynews Mattias Ek tycker att Rögle och Örebro har tagit täten i årets silly season.
Hockeynews Mattias Ek tycker att Rögle och Örebro har tagit täten i årets silly season. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Mattias Ek

Hockeynews

Vilket lag tycker du sticker ut i årets silly season såhär långt?

– Om vi utgår ifrån vad klubbarna har presenterat så tycker jag att Rögle och Örebro har tagit täten. Inte bara för att de har snott toppspelare från varandra där Rodrigo Abols har gått till Rögle och Ludvig Larsson motsatt håll till Örebro utan för att man känner att de tar i rejält för att nå topp fyra.

Vilken spelarnyhet har överraskat dig mest?

– Det var nog när Oskar Stål Lyrenäs bytte Rögle mot HV71. Från ett nyskrivet treårskontrakt i Ängelholm till ett lika långt i HV. Sedan gick det rätt snabbt ifrån det att Matt Tomkins fick ett NHL-jobb tills han var ersatt av Jonas Johansson. Rickard Wallin hade säkert fått en heads up och var klar över vem som skulle in istället. Men mig överraskade det.

Vad säger du om Färjestads lagbygge såhär långt?

– Just målvaktsbytet, från Matt Tomkins till Jonas Johansson, blir en intressant förändring. Ryktena placerar ju även Djurgårdens stortalang Carl Lindbom i Karlstad och det skulle vara ett enormt spännande målvaktspar.

”Masken” om Färjestads nye målvakt: ”Många faktorer som talade för honom”

– Det ska bli skitskoj att se Magnus Nygren på nära håll igen. Hålet efter Theodor Lennström blir stort, men med ”Nygga” och Carl Dahlström ser det rätt bra ut. En center istället för Remi Elie skulle sitta som en kebabpizza en lördagsnatt.


Sportexpressens Johan ”Mr Madhawk” Svensson menar att Rögles storsatsning såhär långt sticker ut rejält i årets silly season.
Sportexpressens Johan ”Mr Madhawk” Svensson menar att Rögles storsatsning såhär långt sticker ut rejält i årets silly season. Foto: Kristina Gillerstedt

Johan ”Mr Madhawk” Svensson

Sportexpressen

Vilket lag tycker du sticker ut i årets silly season såhär långt?

– Rögle. Man har tydligt markerat att man inte var nöjd med en plats i mittenträsket, och uttåg redan i kvartsfinalen. Man har lastat på rejält i sin trupp och jag blir inte förvånad om man spränger 60-miljonersvallen i budgeten den här säsongen. Man har bara på forwardsidan åtta-tio spelare som ligger över medellönen i SHL, och flera som är uppe i toppskiktet. De visar tydligt att de går för att vinna nu, av silly season att döma.

Vilken spelarnyhet har överraskat dig mest?

– Det är klart att det är svårt att komma ifrån Gustav Rydahl och Frölunda. Den smärtade för rätt många som jag tror läser denna text. Men jag kan förstå Rydahls val på ett sätt. Han har en historik i Göteborg, en fru från staden, får en stor roll, och troligtvis väldigt bra betalt. Han får chansen att vinna dessutom.

Bryter tystnaden – Gustav Rydahl i NWT-intervju: ”Jag känner mig trygg i mitt beslut”

– En nyhet som också överraskade mig var när vi drog loss nyheten om Remi Elie och Linköping. Ärligt talat så tror jag inte Elie riktigt förstår vad han ger sig in på. Han hade kunnat få ett riktigt bra kontrakt i Färjestad, få chansen att vinna guld, men går till ett lag som jag ger ungefär noll procents chans att vinna, för att salta lönekuvertet lite och spela med en kompis. Jag trodde ändå någonstans att vinster och mästerskap vägde tyngre än så.

Klart att Elie lämnar Färjestad för Linköping: ”Känns väldigt bra”

Vad säger du om Färjestads lagbygge såhär långt?

– Det är väl inte så man skriker wow så här spontant, men i grunden har ju Färjestad en bra och gedigen trupp. Finns dessutom rätt mycket utveckling att hämta på många håll. Titta på en kille som Joel Nyström till exempel. Han kan nog bli en absolut toppback i vinter, även om han redan är bra. Samma sak med Lucas Forsell framåt. Lite otur har man väl haft i ärlighetens namn med Rydahl som nobbade, Josh Dickinson som var klar men så gick Modo upp, Elie som gick på pengarna. Men Färjestad kommer få ett bra lag. Liam Öhgren som jag tidigt visste hade bestämt sig för Färjestad kommer kanske behöva sin tid, men hans slutspel med Djurgården visade på att han tagit gigantiska kliv under säsongen. En utveckling som kommer fortsätta. Kan bli en bomb efter jul. Jonas Johansson i mål är väl en chansning, med tanke på rapporterna från Nordamerika. Den bästa säsongen är dock den senaste, vilket ändå är något lugnande. Kurvan går åt rätt håll så att säga.


Johanna Dahlén tror att Magnus Nygrens comeback i Färjestad kommer att gynna laget mycket.
Johanna Dahlén tror att Magnus Nygrens comeback i Färjestad kommer att gynna laget mycket. Foto: ERIK SIMANDER

Johanna Dahlén

Hockeykväll i SVT & Sportexpressen

Vilket lag tycker du sticker ut i årets silly season såhär långt?

– Jag skulle väl säga att Frölunda sticker ut, som har lastat på med starka namn. Stora grejen på sistone har varit Joel Lundqvists avsked men nu har de verkligen börjat en resa framåt. Henrik Tömmernes, Carl Klingberg och Gustav Rydahl vänder hem, Linus Högberg hämtas från Skellefteå. Ja, det kommer bli ett bra Frölunda nästa säsong. Sen är det klart att det finns andra värvningar som sticker ut, men som lag är det Frölunda som sticker ut.

Vilken spelarnyhet har överraskat dig mest?

– Det är ändå Gustav Rydahl till Frölunda. Det kändes som att ifall han skulle hem igen efter äventyret skulle det bli Färjestad igen efter den lyckade tiden innan, men så blev det inte.

Vad säger du om Färjestads lagbygge såhär långt?

– Intressant. Det är klart att tappet av Theodor Lennström svider, men det kändes rätt givet att det skulle bli så. Färjestad har fortfarande en bra bas med spelare som varit där ett tag nu och som de kan bygga runt.

– "Målvaktsbytet" Jonas Johansson mot Matt Tomkins känns inte som att det blir ett nerbyte för Färjestad, det ska bli intressant att se Johansson i svensk hockey igen efter flera år i Nordamerika. Magnus Nygrens återkomst behöver man inte säga så mycket mer om, den är viktig och kommer gynna Färjestad väldigt mycket. Sen sticker det ut att de lyckas knipa åt sig supertalangen Liam Öhgren. Han är skicklig och har mognat efter sitt år i Hockeyallsvenskan, det kan bli väldigt bra. Det behövs lite mer förstärkningar, men än så länge är det spännande namn de kryddat med.

Supertalangen om varför han valde FBK: ”Minnesota hade mycket att säga till om”
Hans Abrahamsson på Sportbladet menar att Gustav Rydahls val av ny klubbadress sticker ut mest såhär långt i silly season. Här ser vi Abrahamsson under en intervju med Hugo Alnefeldt i ett tidigare JVM.
Hans Abrahamsson på Sportbladet menar att Gustav Rydahls val av ny klubbadress sticker ut mest såhär långt i silly season. Här ser vi Abrahamsson under en intervju med Hugo Alnefeldt i ett tidigare JVM. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Hans Abrahamsson

Sportbladet

Vilket lag tycker du sticker ut i årets silly season såhär långt?

– Jag måste lyfta fram Rögle och Frölunda som har fyllt på med en del tunga namn. De ser ut att få starka lag till kommande säsong. Örebro har också hitta några spännande namn som bör passa bra in i lagets sätt att spela.

Vilken spelarnyhet har överraskat dig mest?

– Att Färjestads tidigare stora profil Gustav Rydahl valde Frölunda kom som en rejäl överraskning för mig.

Vad säger du om Färjestads lagbygge såhär långt?

– Lite trevande, men det börjar ta sig… Carl Lindbom (jag räknar med honom) och Liam Öhgren är två av landets mest spännande tonåringar. Magnus Nygrens återkomst blir spännande att följa. Samtidigt finns stora delar av förra säsongens stomme kvar, det är väl bara Theodor Lennström och till viss del Remi Elie som lämnar hål efter sig. Men vi väntar fortfarande på den där riktigt vassa centern.

Magnus Nygren hemma i Karlstad: ”Spelar med de finaste bokstäverna på bröstet”
Fredrik Janlind, hockeyskribent på Göteborgs-Posten lyfter att laget han bevakar - Frölunda - värvat riktigt tunga namn hittills.
Fredrik Janlind, hockeyskribent på Göteborgs-Posten lyfter att laget han bevakar - Frölunda - värvat riktigt tunga namn hittills. Foto: Göteborgs-Posten

Fredrik Janlind

Göteborgs-Posten

Vilket lag tycker du sticker ut i årets silly season såhär långt?

– Oj. Det är ändå några lag som sticker ut här. Jag tänker på Färjestad som tappat båda sina målvakter. Om Växjö som plockar in båda (!) Sylvegårdarna. Om Örebro som plockar Glenn Gustafsson. Om Luleå som tar Pontus Andreasson och Linus Omark. Eller varför inte Rögle med både Simon Ryfors och Rodrigo Abols. Sen har ju Frölunda varit extremt aktiva och redan dumpat ett gäng med spelare och värvat tungt i Linus Högberg, Carl Klingberg, Gustav Rydahl, Linus Öberg och Henrik Tömmerens. Det är en storsatsning i Göteborg, det får man ändå säga. Så om jag bara får välja ett lag, då säger jag nog att just nu är det väl Frölunda även om silly season är långtifrån över.

Värmländske landslagsstjärnan väljer Frölunda

Vilken spelarnyhet har överraskat dig mest?

– Matt Tomkins till NHL. För även om han hade en fin start i Frölunda innan dippen och sedan en bra säsong i Värmland trodde jag nog att hans chans för spel i NHL kanske var över med tanke på att han inte är purung längre. Men det är extremt kul för honom själv och även för andra spelare som kan inse att man behöver inte nå NHL som 19-20-åring. Det går att ta en lite längre väg dit.

Vad säger du om Färjestads lagbygge såhär långt?

– Här har det hänt grejer ja. Både Matt Tomkins och Dennis Hildeby borta och Jonas Johansson in där. Ett bra val av Wallin och de andra som styr laget från Karlstad. Och här lär Carl Lindbom komma in också. På backsidan har det också hänt saker där Theodor Lennström givetvis är ett tungt tapp, så även Ville Pokka. Även här finns det smarta och bra värvningar där Magnus Nygren givetvis sticker ut. Han känns som en av SHL:s tre bästa backar, utan tvekan.

– På forwardssidan är jag glad att Linus Johansson skrev på ett MONSTERLÅNGT kontrakt. Det är en bra spelare och en jäkla härlig profil. Kul. Dock hade man ju kanske velat ha in någon spännande lirare på centersidan. Men det kommer nog.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrFrölunda HCGustav RydahlHockeyallsvenskanHV71IshockeyLiam ÖhgrenMagnus NygrenMatt TomkinsNHLÖrebro HockeyRemi ElieRögle BKSHLTheodor Lennström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.