Hoppa till huvudinnehållet

Sagies jätteverk ska lyfta en av Karlstads skräpigaste platser

Publicerad:
Konstnären Sagie, alias Christofer Siwertz-Svedjeby, har under veckan arbetat med en stor väggmålning under gångbron vid kanalen nedanför Nöjesfabriken. Motivet är tänkt att få folk att stanna upp och tänka till. Foto: Lena Richardson

Konstnären Sagie är tillbaka i Karlstad, den här gången med ett särskilt uppdrag. Han ska skapa ett konstverk mot nedskräpning på en av Karlstads skräpigaste platser.

– Förhoppningsvis tänker man till lite, säger han.

Sagie, eller Christofer Siwertz-Svedjeby som han heter till vardags, bor i Jönköping men har rötterna i Karlstad. De senaste åren har han gjort flera uppmärksammade väggmålningar både i Karlstads centrum och på Hammarö.

Nu är han tillbaka för att utföra ett konstnärligt uppdrag som beställts av Karlstads kommuns miljöförvaltning.

”Ska tänka till lite”

Undervattensmotivet som under veckan vuxit fram under broarna vid kanalen nedanför Nöjesfabriken är ett led i en kampanj mot nedskräpning.

Sagie är van att jobba i stor skala. Jättegäddan mäter flera meter.
Sagie är van att jobba i stor skala. Jättegäddan mäter flera meter. Foto: Lena Richardson

– Stråket här längst kanalen brukar vara ganska skräpigt, särskilt i sommartid. Det är för att man ska tänka till lite och inte slänga sina burkar och skräp i naturen, säger han.

Hur känns det att skapa konst med ett sådant syfte?

– Jättekul. Det är inte så ofta jag får göra sånt faktiskt och det känns mer meningsfullt att det har flera nivåer, säger han.

Konst och ny tunna

Ida-Lis Rundin, vattensamordnare på miljöförvaltningen, berättar att Sagie-målningen kommer att kompletteras med textade budskap och att en extra soptunna har ordnats fram också. Allt med samma syfte: att hålla rent i ett område som enligt kommunen är ett av de mest skräputsatta i staden.

Konstverk med miljömotiv, ny soptunna och textade budskap. Ida-Lis Rundin, vattensamordnare på miljöförvaltningen, vill inte att någon ska missa att nedskräpning är en dålig sak.
Konstverk med miljömotiv, ny soptunna och textade budskap. Ida-Lis Rundin, vattensamordnare på miljöförvaltningen, vill inte att någon ska missa att nedskräpning är en dålig sak. Foto: Lena Richardson

– Vi har sett att vi har en hel del problem med nedskräpning i det här området och allt vi gör på land påverkar ju vatten, så vi tänkte att vi gör något här, säger hon.

Hon tillägger att kampanjen är en del av ett större projekt, där man tittar på hur staden påverkar vattnet.

– Då har vi sett att vi har problem med föroreningar och väldigt mycket skräp som hamnar i vattnet.

Vad hjälper mest mot nedskräpning, konsten eller soptunnan?

– Konsten har ju lite mer dragkraft än en soptunna, men det är ju i alla fall nånstans att lägga skräpet, säger Ida-Lis.

Måleriet var en hobby som blev ett jobb för ”Sagie”. Idag delar han sin tid mellan måleri och tatueringsstudion som han driver. ”Sommartid försöker jag göra så mycket måleriprojekt som möjligt. Det är skönt att få jobba utomhus också och få lite frisk luft.”
Måleriet var en hobby som blev ett jobb för ”Sagie”. Idag delar han sin tid mellan måleri och tatueringsstudion som han driver. ”Sommartid försöker jag göra så mycket måleriprojekt som möjligt. Det är skönt att få jobba utomhus också och få lite frisk luft.” Foto: Lena Richardson

– En kombination! Mer soptunnor på rätt ställe tror jag är viktigt, säger Christofer, men tror att också konsten kan göra sitt.

– Ja, det tror jag, att man kanske tänker till lite och ser att så här ska det ju inte vara.

Målar fiskar och skräp

Motivet han målat upp med sina sprayfärger innehåller fiskar, men också saker som inte alls hör till en vattenmiljö.

Sagies färgburkar gör sitt jobb, men burkarna som han målat på väggen är något annat. Förlagorna till de knyckliga plåtburkarna hittade han i närområdet.
Sagies färgburkar gör sitt jobb, men burkarna som han målat på väggen är något annat. Förlagorna till de knyckliga plåtburkarna hittade han i närområdet. Foto: Lena Richardson

– Det är ett naturmotiv som vid första anblicken ser ganska trevligt och mysigt ut, men när man kollar noga ser man att det ligger lite burkar och plastskräp och så där.

Några av skräpmotiven hittade han - tyvärr - i närområdet.

– Det är riktigt skräp som låg slängt här. Jag letade upp lite som låg i vattnet, säger han.

Skräpplockning pågår. Mitt emot väggmålningen som Sagie jobbar med plockades det skräp under fredagsförmiddagen.
Skräpplockning pågår. Mitt emot väggmålningen som Sagie jobbar med plockades det skräp under fredagsförmiddagen. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

GraffitiHammaröJönköpingKarlstadKarlstads kommunKonstMiljöNedskräpningNöje/KulturNöjesfabriken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.