Beskedet: Uteserveringarna på Kungsgatan är svartbyggen

Publicerad:
Uteserveringarna på Kungsgatan i Karlstad är bygglovspliktiga, visar en utredning. Foto: Lisa Olaison

I månader har frågan stötts och blötts.

Nu står det klart: Uteserveringarna längs Karlstads krogstråk kräver bygglov.

Men trots att de i nuläget kan klassas som svartbyggen blir det sannolikt inte tal om varken rivning eller böter.

Det är Karlstads kommun bygglovsenhet som utrett frågan och nu kommit fram till att uteserveringarna på Kungsgatan i Karlstads är bygglovspliktiga.

Eftersom de i nuläget saknar bygglov blir kontentan att de därmed bryter mot lagen och är att bedöma som svartbyggen.

Hur har det kunnat bli så här?

– Det är inte helt svartvitt utan det finns en hel del otydligheter om vad som gäller. En del i otydligheten har också att göra med att uteserveringarna förändrats en hel del genom åren, säger kommunens bygglovschef Karin Manner.

Men trots att de är olagliga kommer det sannolikt inte bli tal om någon typ av bestraffning, som till exempel tvångsrivning eller böter.

– Det har varit en otydlig rådgivning från kommunens sida och en otydlig lagstiftning, säger Karin Manner.

Har fått ta hjälp

Enligt bygglovschefen har man under utredningen bland annat fått ta hjälp av andra kommuner för att reda ut vad som gäller.

Där landade man alltså i slutsatsen om att uteserveringarna, i nuvarande form, är bygglovspliktiga.

Karin Manner, bygglovschef Karlstads kommun.
Karin Manner, bygglovschef Karlstads kommun.

Nästa vecka kommer det att bli ett möte mellan kommunrepresentanter och krögarna.

För de sistnämnda får nu valet att antingen göra justeringar som medför att bygglov inte behövs eller vända sig till kommunen för att söka bygglov i efterhand.

– Vi vill träffas och höra lite hur krögarna vill göra. De måste säkerställa att de har rätt tillstånd. Vill de ha sina uteserveringar i nuvarande form så måste de söka bygglov.

Men några böter är inte aktuella?

– Nej. Inte i nuläget.

”Bollen i rullning”

Det var i december som frågan om uteserveringarnas laglighet väcktes av Karlstadpartiet livskvalitet.

Partiet hade granskat kommunens uteserveringspolicy och upptäckt att de av allt att döma bygglovspliktiga byggena saknade just bygglov.

Partiet begärde den tillsyn som nu visar att man hade rätt.

– Jag har inte sett några handlingar, men spontant förefaller det vara ett riktigt beslut och en bedömning de rimligen måste göra, säger talespersonen Peter Sörensen.

– Jag ser det som att bollen är i rullning nu. Nu följer en prövning av brandskydd, planenlighet med mera. Vi kommer att fortsätta följa den här frågan.

Peter Sörensen, talesperson Karlstadpartiet livskvalitet.
Peter Sörensen, talesperson Karlstadpartiet livskvalitet. Foto: Christer Wik

Bygglovsfrågan var en av två tillsynsanmälningar kopplade till uteserveringarna på Kungsgatan som Karlstadpartiet livskvalitet gjort.

Den andra tillsynen, som rörde NWT-fastigheten som ligger intill uteserveringarna, har bygglovsenheten lagt ner. Det då en utredning slagit fast att brandsäkerheten i trapphusen uppfyllde kraven.

Karlstads kommun lägger ned ärende om uteserveringar: ”Då finns det inte behov”Uteserveringsstriden – Karlstadpartiet polisanmäler NWT fastigheter: ”Ett brott”Torins besked om uteserveringarna – och känga till Sörensen: ”Förvånad”Uteserveringarna på Kungsgatan utreds – krögaren: ”Absolut inte svartbyggen”Utspelet – Karlstads uteserveringar kan bryta mot lagen: ”Laglös kommun”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBöterBygglovKarin MannerKarlstadKarlstads kommunKungsgatanPeter SörensenUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare