Till minne: Gösta Ahlberg

Publicerad:
Gösta Ahlberg har avlidit i en ålder av 75 år. Foto: privat

Trafikdirektören Gösta Ahlberg, Malmö, har avlidit vid en ålder av 75 år. Hans närmaste är hustrun Vigdis samt barn med familjer.

I samband med regionbildningen 1999 blev Gösta Ahlberg Skånetrafikens förste chef. Det var en tid av kraftig expansion för kollektivtrafiken med många nya Pågatågslinjer, tåg över den nya Öresundsbron, nya Västkustbanan via Landskrona, stora bussatsningar och övertagande av huvudmannaskapet för färdtjänst och sjukresor. Skånetrafiken blev snart mycket framgångsrik med de största resandeökningarna i landet. Men verksamheten balanserade mellan succé och katastrof. Resandet ökade i snabbare takt än nya tåg hann levereras. På något sätt lyckades det oss att hålla näsan ovanför vattenytan, till det bidrog Göstas värmländska lugn.

I Göstas ledarfilosofi ingick att visa stort förtroende för medarbetarna, ge ganska fria tyglar och skapa ett gott samarbetsklimat med politiska företrädare från höger till vänster. Gösta såg alla i organisationen och hade en personlig relation med alla de över 100 anställda. Som medarbetare fick man möjlighet att växa.

Gösta var en mycket uppskattad chef. Han var en människa som utstrålade lågmäld vänlighet. Konflikter mellan medarbetare hanterade han ogärna, men var prestigelös och klok nog att kalla in extern hjälp för att lösa upp de knutar som fanns.

Vi är många som med värme alltid kommer att ha med oss minnet av Gösta. Och alla de hundratusentals resenärer som dagligen nyttjar den skånska kollektivtrafiken har anledning att skänka honom en tacksamhetens tanke.

Mats Améen

Ingemar Bryman

Gunnar Davidsson

Gunnar Hermansson

Artikeltaggar

DödsfallKollektivtrafikMalmöSkånetrafikenTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare