Hoppa till huvudinnehållet

Till bords med Olga och Carl Milles - Inspirerad av Hanna Hellquists dukade bord

Publicerad:
Sex glada lunchgäster tyckte hummercocktailen var utsökt!Från vänster Petra Adolfsson, Monica Nordenström, Elisabeth Münnich Arnerius, Erik Blomberg och Margareta Ohlsson.Framför kameran med lyft hand Göte Ohlsson.
Sex glada lunchgäster tyckte hummercocktailen var utsökt!Från vänster Petra Adolfsson, Monica Nordenström, Elisabeth Münnich Arnerius, Erik Blomberg och Margareta Ohlsson.Framför kameran med lyft hand Göte Ohlsson. Foto: Lena Sewall

Till och med den 28 maj pågår den uppmärksammade utställningen ”Det dukade bordet med Hanna Hellqvist” på Millesgården”, som är ett resultat av den krönika i DN för ett år sedan där Hanna skrev att hon är besatt av att duka vackert. Inspirerad av Hannas utställning dukade jag den första maj upp ett bord här hemma med rätter ur boken Olga & Carl Milles. Hemmet, konsten, maten.

Hannas utställning får mig att minnas det föredrag om Liv och konst på Skagen som jag höll på Millesgården i mitten av 90-talet och också det besök jag gjorde där en solig måndag året därpå. Den otroligt sympatiske intendenten William Wareing bjöd mig och två danska vänner på kaffe i personalrummet för att sedan visa minsta vrå av den vackra och måndagsstängda Millesgården med dess skulpturpark, monumentala terrasser och strålande utsikt över Värtans vatten.

En skymt fick jag också av Millesgårdens dåvarande chef Staffan Carlén som 1999 tillsammans med den välkända matskribenten Barbro Lönnegren gav ut boken om Olga & Carl Milles. En bok som jag inte tyckte var så märkvärdig då men nu efter nästan ett kvarts sekels erfarenhet av kokböcker och matskriverier tycker är helt fantastiskt bra. I synnerhet som alla rätter i boken utan undantag kan göras av en helt vanlig matlagare och varken innehåller några konstiga ingredienser eller krångliga tillvägagångssätt. Boken finns inte längre i bokhandeln men man hittar den på bokbörsen eller antikvariat.net på nätet.

Det är Staffan Carlén som porträtterar Olga och Carl och sympatiskt nog börjar med att berätta om Olga, som föddes 1874 i Graz. I hemmet uppmuntrades hon att ägna sig år konst. Redan från tolv års ålder undervisades hon i landskapsmåleri och behövde aldrig delta i det husliga arbetet. Olga gick helt upp i sin konst, framför allt porträttmåleri, och kunde själv finansiera en resa för konststudier i Paris dit hon kom i september 1899. Där träffade hon Carl Milles och gifte sig med honom 1905.

Olga kom att bli en av de många konstnärinnor och konstnärshustrur som hamnade helt i skuggan av sin man. Inte minst därför att hon själv alltid var mycket kritisk till sin egen konst. Den var då rakt ingenting värd, sa hon i en intervju i Vecko-Journalen 1951. Men att hon var en mycket fin konstnär vittnar hennes självporträtt i pastellkrita1912 om.

Under alla resor och vistelser i olika länder kom Carl och Olga i kontakt med många olika matkulturer, berättar Barbro Lönnegren.

Olga Milles. Självporträtt 1916. Pastellkrita.
Olga Milles. Självporträtt 1916. Pastellkrita.

Som nygift i München fick Olga lära sig att laga och äta stekt salt sill med löksås och kokt potatis. Den salta sillen hade Carls vänner med sig när de kom på besök till paret.

När Olga och Carl flyttade till en bostad utan kök i Stockholm

fick hon laga mat på ett spritkök så gott det nu gick.

Våren 1909 kunde de flytta in i sitt romantiska och pittoreska hus på den tomt på den otillgängliga Herserudsklippan på Lidingö som Milles köpt tidigare. I Millesgården hade de ett stort och intensivt sällskapsliv. Kalaskokerskan Winnie Thunell blev ansvarig kokerska vid alla stora middagar och började också så småningom hjälpa till med den dagliga matlagningen och framför allt bakningen.

1931 flyttade Carl och Olga Milles till Cranbrook där Carl delvis arbetade som lärare men också intensivt med nya och stora uppdrag från både Sverige och USA. I Olga och Carls Cranbrookhem i utkanten av Detroit var det familjens allt-i-allo, svenskan Svea Klein, som lagade deras älsklingsrätter.

När makarna Milles lämnade USA och återvände till Europa tillbragte de största delen av året i Rom och somrarna på Lidingö. I Rom var det betjänten Alfredo som lagade maten även om Carl i ett brev klagade på Alfredos kokkonst. ”Hans pannkakor gör mig förtvivlad men de gå ned!”

Tack vare Winnie Thunell, som 100 år gammal klart mindes sin tid på Millesgården, kan Barbro Lönnegren berätta om hur Olga och Carl Milles levde, deras matminnen från Paris, Österrike, Italien och USA, vilken mat de tyckte om och vad som serverades vid middagar och mottagningar. Till vardags åt de enkel svensk husmanskost men när det kom gäster bjöds det på helt annan mat.

Hanna Hellquist vid ett av de dukade borden på Millesgården.
Hanna Hellquist vid ett av de dukade borden på Millesgården. Foto: Samuel Voigt Lind

Precis som Hanna Hellquist på Millesgården har jag dukat ett Arvikabord. I mitt fall med Klässbolsduk, Ulla Nilssons keramik och Marita Olssons Taserudsstakar. Dessutom lagat tre rätter ur boken för sex goda vänner och NWT:s läsare.

Till förrätt gjorde jag bokens hummercocktail, en skaldjurssallad av den typ som i USA kallas för cocktail. Antagligen för att den alltid serveras i ett vinglas, gissar jag. I min livsmedelsbutik hittade jag ett paket med 370 g förkokt och fryst hummer. Gästen och husgrannen Erik hjälpte mig att med hjälp av en hammare banka fram hummerköttet. För sex matgäster var det lite i knappaste laget så jag har gjort om det ursprungliga receptet och lagt till några hekto räkor. Man kan förstås ta enbart räkor för variationerna är många i en skaldjurscocktail och man kan blanda ingredienser efter smak. Det kan tilläggas att mina gäster var mycket nöjda med sin hummercocktail trots att mängden hummerkött inte var så stor.

Också huvudrätten kommer från USA. Både Olga och Carl älskade fisk av alla slag, helst enkelt tillagad. Den ugnsbakade laxen är ett av deras amerikanska recept från Michigan. Jättegod tyckte mina gäster.

Till kaffet hade jag bakat jag en vindruvskaka efter ett av bokens många italienska recept. Ljuvligt god, lätt och fluffig. Helst ska man använda kärnfria druvor men det går lika bra med urkärnade halvor av blå eller gröna druvor.

Amerikanska skaldjurscocktails serveras alltid i vinglas fast jag tog mina glassbägare. Det blev också fint fast kanske inte lika elegant.
Amerikanska skaldjurscocktails serveras alltid i vinglas fast jag tog mina glassbägare. Det blev också fint fast kanske inte lika elegant.

Hummercocktail

För 7 personer:

1 pkt förkokt fryst hummer, ca 370 g

3 hg frysta skalade räkor eller mer

1 burk vit eller grön sparris eller 1 pkt djupfryst grön sparris

1 pkt, ca 200 g, djupfrysta små gröna ärter

ca 200 g skivade färska champinjoner

strimlad isbergssallad (jag tog hjärtsallad)

Salladssås:

1,5 dl chilisås

1,5 dl tomatpuré

1 dl majonnäs

2 tsk worcestershiresås

1–2 msk riven pepparrot

Så här gör man: Ta ut hummerköttet och skär det i mindre bitar. Koka den djupfrysta sparrisen enligt beskrivningen på paketet eller använd burksparris. Låt den kokta sparrisen svalna och dela den i bitar. Tina ärterna. Här duger enligt min åsikt bara Findus små fina gröna ärter!

Rör samman ingredienserna till såsen. Smaka av den. Låt den gärna stå och dra någon timme i kylen.

Varva hummer, räkor, sparris, ärter, champinjonskivor, en del av såsen och strimlad sallad i vinglas. Skeda resten av såsen över salladen och servera.

Dernugnsbakade laxen från Michigan var lättlagad och jättegod!
Dernugnsbakade laxen från Michigan var lättlagad och jättegod!

Ostgratinerad laxfilé

4 portioner:

Ca 1 kg lax med ben (jag tog fryst lax i bitar)

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Ca 2 msk pressad citron

2 dl riven ost, t ex lagrad svecia eller prästost

1–2 dl vispgrädde

Tillbehör:

Kokt ris (eller pressad potatis)

Grön sparris

Citronklyftor

Så här gör man: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna på en smord ugnssäker form. Strö över salt och peppar. Häll på lite pressad citron. Täck laxen med riven ost.

Stek laxen i mitten av ugnen omkring 20 minuter tills den är helt genomstekt.

Späd under tiden med grädde. Häll den bredvid laxen

Servera med kokt sparris, ris och citronklyftor. Eller som jag med pressad potatis!

Vindruvskakan från Florens var inte bara god utan också mycket dekorativ!
Vindruvskakan från Florens var inte bara god utan också mycket dekorativ!

Vindruvskaka från Florens

Till en kaka:

15–20 vindruvor

4 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk olivolja

1 dl vatten

Till formen:

Olivolja

Garnering:

strösocker

Blå eller gröna vindruvor

Så här gör man: Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en form med olja. (Jag smorde och bröade formen). Den ska vara ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Dela druvorna och kärna ur dem.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt olja och vatten.

Häll smeten i formen. Täck ytan med vindruvshalvor. Sätt in formen i mitten av ugnen. Grädda kakan 30–40 minuter. Strö över socker när kakan är klar. Låt den kallna i formen. Ta bort kanten.

Garnera med halva, urkärnade druvor, gärna i form av en druvklase.

Artikeltaggar

Mat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.