Hoppa till huvudinnehållet

Postnord måste skärpa sig

Publicerad:
Under perioden juni till november i fjol var mer än 28 miljoner brev försenade.
Under perioden juni till november i fjol var mer än 28 miljoner brev försenade. Foto: Annika Wennerholm

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det fanns en tid då man sa ”som ett brev på posten” helt utan inslag av ironi. Få av Postnords kunder torde höja på ögonbrynen över att årets förtroendebarometer visar att förtroendet för företaget ligger på ynka 20 procent.

Postnords lagstadgade uppdrag är väldigt enkelt att förklara; Leverera brev och paket från avsändare till mottagare. 95 procent av breven ska levereras inom två dagar. Detta uppdrag har Postnord inte levt upp till på ett år. Tillsynsmyndigheten Post och Telestyrelsen, PTS, har upprepade gånger tagit Postnord i örat och även förelagt företaget att följa lagen. Så har dock inte skett.

Antalet reklamationer i relation till antal brev har mer än fördubblats under de senaste fem åren. Enbart under perioden juni till november i fjol var mer än 28 miljoner brev försenade.

Postnord har skyllt på allt från ekonomi och nya rutiner till de anställda, tågen och minskande volym. Problem som postutredningen föreslår lösa genom att sänka kraven och införa postutdelning var tredje arbetsdag istället. Trots minskad servicenivå föreslår utredaren också ökade anslag från staten. Detta skulle enligt utredaren ge Sverige den ” bästa och billigaste posttjänsten av alla nordiska länder”.

Samtidigt som utredningen lämnades fick utredaren ett nytt uppdrag om skyldighet för privatpersoner och företag att skaffa digital brevlåda. Det uppenbara problemet för många här är alla de som inte kan tillgodogöra sig ny teknik. I synnerhet gamlingar. Men det är också värt att påpeka att ”lagra i molnet” bara är en omskrivning för att lagra på någon annans dator. Den schweizerost svensk IT-säkerhet utgör är starka skäl att tänka mer än en gång innan mer av kritisk infrastruktur tvingas till ett digitalt spårbyte.

Än värre än försenad post är den som inte ens kommer fram. Något som det återkommande rapporteras om. Dagens Nyheter berättade till exempel nyligen om en man som inte fått post på fyra månader. Han började ana oråd när batterierna till hörapparaten inte kom som de skulle. Sen kom inte gratulationskort eller julkort han visste postats. När han efterlyste kontoutdragen berättade banken att många av de brev de sänt till mannen kommit i retur. Till slut satte han sig i trapphuset för att vänta ut brevbäraren och fick efter många om och men svar att någon på företaget ”tryckt på fel knapp eller så”.

När av Postnords anställda förgäves försökt uppmärksamma Postnord och PTS på hög belastning och försenade brev och till slut gick till media fick hon en erinran och hotades med uppsägning. Postnord och visselblåsaren har nu kommit överens om att erinran dras tillbaka om hon ”självmant” säger upp sig.

Såhär kan vi inte ha det. Digitalisering i all ära men det faktum att Postnord hanterar cirka en miljard brev årligen visar att det finns ett behov av den tjänst företaget erbjuder. För ingen skickar längre brev för skojs skull. Det är viktiga ärenden man vill förmedla. Därför finns det bara ett sätt för Postnord att återupprätta förtroendet – En verksamhet som fungerar.

Artikeltaggar

KonsumentNäringslivPost- och telestyrelsenPostnordReklamationerTeknikUppsägningarUtredningar