Hoppa till huvudinnehållet

Polfjärd (M): Motargumenten håller inte

Publicerad:
Nossans Bryggeri Foto: Mattias Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kontrasterna i Europa är minst sagt påtagliga när man varje vecka beger sig till en arbetsplats där politiker från 27 medlemsländer samlas. På många områden är kontrasterna det som gör den europeiska kontinenten till en av de mest fantastiska platserna på jorden.

Den svenska falukorven skiljer sig minst sagt från en tysk bratwurst eller en dansk pølse. Ibland tycker jag till och med att det är charmigt när vissa kollegor kommer sent till möten. Skillnaderna är ofta det vi alla gillar med Europa och ingen skulle nog vilja att allting var likadant överallt.

Det finns emellertid ett område där Sverige är unikt och som ärligt talat är svårt att förstå ens som svensk: det faktum att vi är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol. De motargument som länge förts fram, såsom att det inte går att kombinera med Systembolaget, håller inte vid närmare granskning, utan har gång efter annan motbevisats.

I hela Sverige finns det en otrolig potential i såväl vingårdar som mikrobryggerier och -brännerier. Det handlar om passionerade människor som lagt pengar och tid på någonting de brinner för. Det potentiella värdet för Sverige som turistnation är stort. I dag måste guider förklara för förvirrade utländska turister att de inte får köpa med sig ett par flaskor öl som en souvenir efter ett besök på ett mikrobryggeri.

De som argumenterar emot hävdar gärna att gårdsförsäljning kommer leda till att Sverige tvingas avveckla Systembolagets monopol. Det stämmer emellertid inte, vilket vissa verkar ha svårt att erkänna. Flera instanser har nämligen gjort bedömningen att det visst går att kombinera ett monopol med gårdsförsäljning. Både Konkurrensverket och svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) har sagt att det är fullt möjligt att kombinera. Till och med EU-kommissionen bedömde för mer än tio år sen att det är kompatibelt.

Vi ska komma ihåg att vårt grannland Finland i flera år lyckats kombinera ett monopol på alkoholförsäljning med gårdsförsäljning. Det är också en reform som har brett stöd bland svenskarna – fyra av fem är för.

Vad gäller folkhälsan har vi nu den utredning som presenterades 2021 och som säger att gårdsförsäljning inte har en märkbar påverkan.

Frågan är emellertid större än huruvida besökare ska få köpa med sig en flaska vin eller inte. I grund och botten handlar det om hur vi betraktar småföretagare, ofta på landsbygden, som i politisk motvind ändå väljer att kämpa på.

Gårdsförsäljning skulle också innebära en möjlighet för både landsbygden och städerna att växa och utvecklas. Det är en möjlighet som finns i alla andra EU-länder och som även borde komma oss svenskar till dels.

Det finns trots allt kontraster i Europa som inte tillför någonting och att gårdsförsäljning bara är förbjudet i Sverige är en av dem. Möjligheterna för Sverige som turistland och vår dryckeskultur är omfattande, på köpet som vi skulle bli ett lite friare samhälle.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

BryggerierEUEU-kommissionenEuropaFinlandJessica PolfjärdKonkurrensverketLandsbygdMat och dryckModeraternaNossanÖlSystembolagetVin