Hoppa till huvudinnehållet

Ny teknik installerad: "Hagfors får en av de bästa biograferna i hela Sverige”

Publicerad:
Magnus Björklund, driftansvarig Bio Fasaden och bakom honom kommunalrådet Jens Fischer (OR), Linnea Öjes, kultursamordnare, Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet
Magnus Björklund, driftansvarig Bio Fasaden och bakom honom kommunalrådet Jens Fischer (OR), Linnea Öjes, kultursamordnare, Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet Foto: Pia Holmström

Bion i Fasaden i Hagfors får supermodern teknik i sin biosalong. Det blir också ett stort utbud med filmer, samt en filmklubb. Dessutom kommer den moderna tekniken göra att man till exempel kan se Färjestads matcher live i biosalongen.

– Pratar man med personer i biografbranschen säger de att ”Det här blir en av de bästa biograferna i hela Sverige”, säger Magnus Björklund, driftansvarig Bio Fasaden.

Det var i november som bion flyttade in på kulturhuset Fasaden, efter att ha varit på Hotell Monica under många år. Här inryms också Kulturskolan och fritidsgården.

– Vi tar in film som passar alla åldrar. Man ska kunna gå och se film här i Hagfors samma dag den har premiären, istället för att man ska behöva ta sig till Karlstad, säger Magnus Björklund.

Bion ägs av Hagfors kommun och drivs av Hagfors Minnesmuseum Insamlingsstiftelse.

Senaste tekniken

Antalet biobesökare har hela tiden ökat sedan starten i november. Nu hoppas man kunna locka ännu fler genom den hypermoderna teknik för ljud och bild som installerats.

– Det är den senaste tekniken. Det är laserprojektor, det är digitalt 7.1-ljud och det är sju kanaler. Det innebär att när du sitter inne i salongen kommer du verkligen att uppleva det som att du sitter mitt i filmen. Vi kommer också att trimma den 3D- utrustning vi har och använda även den, säger Magnus Björklund.

Han tillägger:

– Vi har tittat på alla detaljer. Vi kör med hörslinga och svensk textning i alla filmer, så att det blir så tillgänglighetsanpassat det kan vara.

Bakom satsningen står Hagfors kommun och Svenska Filminstitutet som lagt vardera en halv miljon för att uppgradera tekniken.

Unikt för Sverige

Boo Westlund (OR) som är ordförande i barn- och bildningsutskottet anser att det stora biointresset i Hagfors är unikt för Sverige.

–Biosverige brottas med problem efter pandemin fortfarande och har låga besökstal och konkurrens från streamingtjänster. Så det finns ett intresse från hela Sverige för det vi gör i Hagfors. Det här är ju inte bara bion det är ju ett kulturhus för både vuxna och ungdomar, säger han.

Bion kommer nu att vara öppen fler dagar i veckan och det blir större utbud och fler möjligheter.

– Vissa veckor blir det aktiviteter här varje dag. Det blir 5 till 6 filmer i veckan och det kommer även att bli en filmklubb för de som vill ha smalare sortiment, säger Magnus Björklund.

Konserter och matcher

Från och med september kommer teater, konserter och idrottsevenemang att visas digitalt här.

– Det blir till exempel konserter med stora svenska artister. Det blir föreställningar från Kungliga operan och alla de stora scenerna i Sverige, men även från New York och London. Det blir också Färjestads hockeymatcher. Är det så att det är någon viktig fotbollsmatch i Värmland, då kommer vi också att visa den utan att ta någon entréavgift, säger Magnus Björklund.

Smygpremiär för bion med den nya tekniken blir nu på söndag när det är Barnens biodag.

Invigning

Den officiella invigningen blir på onsdag när Fast and Furious 10 visas.

– Det är en ”explosions- och bilkörarfilm”. På utsidan kommer vi att ha riktiga ”muskelbilar” som man tänker på när man hör Fast and Furios. Parkeringen mellan Fasaden och stadshuset ska fyllas med Epatraktorer och Classic cars . Vi rullar ut röda mattan och har alkoholfritt mousserande, säger Magnus Björklund.

Han tror att det stora intresset för bion i Hagfors till viss del beror på priset . En biobiljett kostar 100 kronor och för matiné är priset 80 kronor.

– Hit får man också ta med sig eget godis om man vill, säger Magnus Björklund.

Artikeltaggar

BiograferBoo WestlundFärjestadFilmFilmerHagforsHagfors kommunHotell MonicaJens FischerOberoende realisterSvenska FilminstitutetTeknik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.