Hoppa till huvudinnehållet

Kläder, konst och körsång möts hos kreativa Mimmi: ”Lyckokänsla varje morgon”

Publicerad:
Både Mimmi Skogström, som driver Mimmi design, och konstnären Gunnar Lidén, som är gästutställare hos Mimmi i vår, är uppvuxna i Årjäng. I helgen är det både vernissage och klädvisning hos Mimmi i Grums.
Både Mimmi Skogström, som driver Mimmi design, och konstnären Gunnar Lidén, som är gästutställare hos Mimmi i vår, är uppvuxna i Årjäng. I helgen är det både vernissage och klädvisning hos Mimmi i Grums. Foto: Lena Richardson

Mimmi Skogström har jobbat med kläder i 20 år, men tycker inte om ordet mode. Nu bjuder hon in till en trädgårdsfest, där hennes egendesignade tidlösa kläder möter konst och körsång.

Och det matchar, precis som när hon kombinerar sina tyger och skapar unika plagg.

Designidéerna hämtar hon inifrån, de bara finns där, försöker hon förklara.

– Det är så när man är från Årjäng, säger Gunnar Lidén.

Han är den som står för konsten vid lördagens evenemang i Pikenberg utanför Grums, där Mimmi Skogström driver sin ateljé och butik. Både konstnären Gunnar och klädskaparen Mimmi har rötterna i Årjäng och nog finns det en hel del gemensamma nämnare också mellan deras respektive kreativa uttryck.

Mimmi Skogströms kläder och Gunnar Lidéns konst har gemensamma nämnare - inte minst i färgrikedom.
Mimmi Skogströms kläder och Gunnar Lidéns konst har gemensamma nämnare - inte minst i färgrikedom. Foto: Lena Richardson

Känslan för färg och form är en, men också det här med att tänka fritt.

Som blommorna på ängen

– Jag vill blanda färgerna som blommorna på ängen, säger Mimmi när hon beskriver hur hon väljer färgkombinationer i sina plagg.

– Jag målar med textil!

Också Gunnar Lidén tar en äng som liknelse, när han beskriver hur han med sin konst vill skapa plats för reflektion och möten.

Gunnar Lidén är konstnär och skribent. Han har också arbetat som präst i många år.
Gunnar Lidén är konstnär och skribent. Han har också arbetat som präst i många år. Foto: Lena Richardson

– Konsten behöver inte vara varken effektiv eller nyttig, utan den kan finnas där som en läkande sommaräng, som man kan gå ut på och uppleva ”här mår jag bra”, säger Gunnar Lidén.

Då försvann lagården

Ängarna finns också nära företaget Mimmi Design, för det här är en butik långt från stadsliv, trottoarer och asfalt.

Tjugo år har gått sedan Mimmi och hennes man tog steget att satsa stort hemma på gården.

Mimmi Skogström har drivit Mimmi Design hemma på gården i Pikenberg utanför Grums, i 20 år. Hållbara plagg och en kreativ miljö är två nycklar till framgången.
Mimmi Skogström har drivit Mimmi Design hemma på gården i Pikenberg utanför Grums, i 20 år. Hållbara plagg och en kreativ miljö är två nycklar till framgången. Foto: Lena Richardson

– Jag satt i lillstugan i många år och arbetade och till slut var jag tvungen att bestämma mig för om jag skulle ha en lokal i Karlstad eller om vi skulle riva lagårn.

Lagårn rök.

– Vi bestämde det utan tvekan. Vi har tre söner och jag tror till 100 procent att det var barnen som gjorde att jag inte tvekade en sekund, för jag ville umgås med dem. Hade jag tagit stan hade jag inte varit hemma förrän sju på kvällarna. Hade jag inte haft barnen hade jag aldrig vågat satsa. Barnen var en sån drivkraft och då blev jag stark, säger Mimmi.

”Hade jag inte haft barnen hade jag aldrig vågat satsa”, säger Mimmi Skogström.
”Hade jag inte haft barnen hade jag aldrig vågat satsa”, säger Mimmi Skogström. Foto: Lena Richardson

Tjugo år senare har hon visat med besked att det var rätt val. Kunderna hittar hit och här har hon arbetsro.

– Jag måste vara i ro med sig själv för att kunna skapa. Just ensamheten och tystnaden har varit en förutsättning för mig för att jag ska kunna skapa. Jag har min ateljé häruppe och varje morgon jag kommer upp här är det en lyckokänsla för mig, säger hon.

Hyllar hållbarheten

Hon arbetar i linne och gör kläder designade för att hålla länge, både rent fysiskt och i designkänsla. När kläderna visas upp på lördagens trädgårdsfest, är det inte en modevisning och hon pratar inte om vår- eller sommarmode.

Mimmi Design står för starka färger och Gunnar Lidéns konstverk står sig fint mot de färgglada plaggen.
Mimmi Design står för starka färger och Gunnar Lidéns konstverk står sig fint mot de färgglada plaggen. Foto: Lena Richardson

– Jag tycker egentligen inte om ordet mode. Själva ordet är vackert, men jag vill göra kläder oavsett mode, som man tycker om och kan ha länge. Det är helt tokigt det här med kedjorna och massproduktionen. Det är inte miljömässigt hållbart, säger hon.

Finess och knorr

Hennes signum är starka färger, linnetyger, raka linjer och pigga kombinationer.

– Jag gör enkla plagg med finess. Det måste vara nån knorr på det! Det är nog därför det gått bra under alla år, att jag har en egen nisch. Man måste ha något som sticker ut, säger hon.

Idag ligger hållbarhetstänket mer i tiden än när hon startade, men medan många större spelare ändå fortsätter snurra modekarusellen är hon trygg i sitt val att sträva efter det tidlösa och hållbara.

Gunnar Lidéns utställning har vernissage i samband med lördagens trädgårdsfest och är kvar i galleriet till den 24 juni.
Gunnar Lidéns utställning har vernissage i samband med lördagens trädgårdsfest och är kvar i galleriet till den 24 juni. Foto: Lena Richardson

Också i andra sammanhang borde vi snurra runt mindre, tycker Gunnar Lidén och berättar om kyrkor utomlands där en präst kan vara tyst i fem minuter, för att gudstjänstbesökarna ska få ta in och smälta det som sagts.

– I vår tid är det väldigt lite tid för den sortens reflektion. Man ska bara ösa på hela tiden, säger han och ser konsten en hjälp att stanna upp.

Och som konstnär tar han inte sikte på huvudet i denna strävan:

– Det är som med god poesi i Tomas Tranströmers anda, den går rakt in i magen på något vis, den berör och öppnar upp.

Körsång med Stämma

Mimmi Design har ofta skapat möten med andra kreativa inom både konst och musik genom sina år som företagare. På lördag får konsten och kläderna sällskap av körsång med damensemblen Stämma, som leds av Gunnars fru Kicki Lidén.

– Vi kommer att sjunga jazz, för det tycker jag passar här med färgerna. Det blir blommiga ackord och färgkombinationer också i musiken, säger hon.

Kicki Lidén tar med sig kören Stämma för att sjunga jazz.
Kicki Lidén tar med sig kören Stämma för att sjunga jazz. Foto: Lena Richardson

Lagom till lördagens vernissage kommer också Gunnar Lidéns nya bok. Den är fylld med bilder på konstverken som visas, men också texter – som dock inte alls beskriver konstverken.

– Jag vill sätta fart på fantasin, så texterna ska inte vara förklaringar eller beskrivningar, utan det ska vara lite krock tycker jag, så man får ytterligare en pusselbit och så händer nånting, men inte att jag talar om vad man ska tycka eller känna. Här ska det vara fritt fram! säger han.

För så ska det ju vara, när man är från Årjäng.

Gunnar Lidén ställer ut hos Mimmi och visar både stora målningar och som här en rad  i mindre format.
Gunnar Lidén ställer ut hos Mimmi och visar både stora målningar och som här en rad i mindre format. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ÅrjängGrumsGunnar LidénKarlstadKläderKonstMänskligtMimmi DesignNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.