Hoppa till huvudinnehållet

”Där bara exploderade det”: Marimekko-samlaren bjuder in till färgfest

Publicerad:
Maria Jernkvist visar sin samling av Marimekkotyger och -plagg i en mäktig utställning på Kristinehamns konstmuseum. Lördagen den 13 maj är det invigning och utställningen visas till den 10 september.
Maria Jernkvist visar sin samling av Marimekkotyger och -plagg i en mäktig utställning på Kristinehamns konstmuseum. Lördagen den 13 maj är det invigning och utställningen visas till den 10 september. Foto: Lena Richardson

Den passionerade Marimekko-samlaren Maria Jernkvist skapar färgfrossa och mönsterfest på Kristinehamns konstmuseum.

Hennes samling är basen till sommarutställningen ”Marimekko - design i tiden”, som har vernissage på lördag.

– Varenda liten bit är viktig! säger hon och bjuder på både lapptäcke och tygskogar.

Samlingen började med – meloner.

”Melooni” heter mönstret som Maria Jernkvist hittade i tyghyllan på en loppis 2004. Tjugo kronor betalade hon och väl hemkommen med tyget fick hon en riktig konstupplevelse.

– Jag lade ut det på golvet och tänkte herregud, vad är det här för något. Det var fantastiska färger, mustiga djupa i lila och brunt, beskriver hon.

Maria Jernkvist började samla Marimekko-tyger när hon hittade Melooni på en loppis. Här står hon framför en Melooni-variant i blågrönt.
Maria Jernkvist började samla Marimekko-tyger när hon hittade Melooni på en loppis. Här står hon framför en Melooni-variant i blågrönt. Foto: Lena Richardson

De gyllene åren

Melooni ritades 1963 av den klassiska Marimekko-designern Maija Isola. Då var det finska designföretaget redan inne i sin storhetsperiod. Maria Jernkvist tvekar inte en sekund när hon får frågan om vilka som var de mest gyllene åren.

– 60-talet, alla gånger. Där bara exploderade det! säger hon.

Då låg mönstren helt rätt i tiden. Det var decenniet då popen slog igenom, OP-modet var stort och grafiska, stora mönster hett.

Jackie Kennedy

Marimekko fick också en rejäl spark uppåt 1960, när bilderna på en gravid Jackie Kennedy iklädd Marimekko-klänning kablades ut över världen.

– Hon köpte först fyra klänningar med vidd. Sedan köpte hon fem till, berättar Maria.

Marimekko är mest känt för de färgstarka och stora mönstren, men Maria Jernkvist visar att det finns både sådant och betydligt stramare uttryck i Marimekkos mönsterhistoria.
Marimekko är mest känt för de färgstarka och stora mönstren, men Maria Jernkvist visar att det finns både sådant och betydligt stramare uttryck i Marimekkos mönsterhistoria. Foto: Lena Richardson

En första bild på stilikonen i Marimekko-skrud publicerades i Sports Illustrated och mer skulle komma:

– De fick ett tiosidigt reportage i Life Magazine!

Trögt i starten

Den uppmärksamheten bäddade både för USA-export och för nya framgångar hemma Finland.

– På 50-talet var Marimekko inte så heta, framför allt inte i Finland. Det var först när Jackie Kennedy och vi i Sverige började intressera oss, som finnarna upptäckte att Marimekko var något speciellt, säger Maria Jernkvist.

Unikko är Marimekkos mest kända mönster, skapat av Maija Isola 1964. Det finns i mängder av färgställningar. Maria har valt en i gult som ska möta besökarna i Kristinehamn.
Unikko är Marimekkos mest kända mönster, skapat av Maija Isola 1964. Det finns i mängder av färgställningar. Maria har valt en i gult som ska möta besökarna i Kristinehamn. Foto: Lena Richardson

Allra trögast var det i starten. 1949 köpte Viljo Ratia företaget Printex och började tillverka vaxdukar, som dock sålde dåligt och hans fru, den karismatiska Armi Ratia tyckte att de skulle börja trycka moderna tyger istället. Med hjälp av designern Maija Isola togs stormönstrade, färgglada tryck fram.

Slet klänningarna av modellerna

– Det var något helt nytt och det var inte som modet var nere i Paris. Jag läste att Armi hatade mode, men hon behövde det för det var ingen som förstod sig på de här mönstren när de kom 1949, säger Maria och berättar om hur Armi ordnade med en modevisning i Helsingfors, för att visa vad man kunde göra med tygerna.

– De visade 24 klänningar och det blev en sån succé. Alla klänningar såldes på plats och de nästan slet de här klänningarna av modellerna.

Plaggen är noggrant märkta och det finska ursprunget är viktigt.
Plaggen är noggrant märkta och det finska ursprunget är viktigt. Foto: Lena Richardson

Grundaren Armi Ratia hade en idé om att det var intellektuella som skulle bära Marimekko, men det blev ett folkligt genomslag.

– Speciellt hemmaklänningarna som kom; det var ju hemmafruarna som tog sig an dem. De fanns i olika färger och mönster, så ni kan ju bara tänka er Helsingfors på 60-talet när hemmafruarna kom där i de underbara klänningarna.

Färgsprakande tidsresa

Utställningen har tidigare visats på Kulturhuset i Stockholm, men Maria Jernkvist och konstmuseet har omarbetat och även utökat den.

"Man kan känna på ett tyg att det är Marimekko”, hävdar Maria Jernkvist.
"Man kan känna på ett tyg att det är Marimekko”, hävdar Maria Jernkvist. Foto: Lena Richardson

Bland annat har hon sytt ett lapptäcke av små stuvbitar, som hon förstås också sparar på.

– Jag har mycket lappar. Varenda liten bit är viktig och någon gång kommer den att användas, säger hon.

Här finns också mängder av stora tygstycken, som bildar en hel skog av mönster.

En hel skog av mönster väntar besökarna i årets sommarutställning på Kristinehamns konstmuseum.
En hel skog av mönster väntar besökarna i årets sommarutställning på Kristinehamns konstmuseum. Foto: Lena Richardson

Lägg därtill foton, kläder och texter och besökaren får en tidsresa i Marimekko-historien, från starten till succéåren. Maria har valt att skildra perioden 1949 till 1975.

– För att det var under den tiden mönstren handtrycktes. Sedan gick produktionen över till valsar, säger hon.

Marimekko-utställningen har rönt stort intresse redan innan den öppnats. ”Vi har många bokade grupper och vi har märkt också att det finns Marimekko-grupper på Facebook där utställningen diskuteras”, säger intendenten Lena Örtlund.
Marimekko-utställningen har rönt stort intresse redan innan den öppnats. ”Vi har många bokade grupper och vi har märkt också att det finns Marimekko-grupper på Facebook där utställningen diskuteras”, säger intendenten Lena Örtlund. Foto: Lena Richardson

Fortfarande formstarkt

Under 80-talet hade Marimekko en dipp, men idag är företaget åter riktigt inne.

Hur kommer det sig, tror du, att det levt så länge?

– Jag tror att man är duktiga på att ta in de här gamla mönstren i en ny tid. De har en hängiven skara av oss som gillar de här gamla mönstren, men de är jättebra marknadsförare och de har smarta samarbeten också, som med Adidas och senast Ikea. De tar designen in i tiden.

Varma färger och mjuka plagg - men inget rysch och pysch. Raka linjer och sköna passformer var redan från början Marimekkos signum.
Varma färger och mjuka plagg - men inget rysch och pysch. Raka linjer och sköna passformer var redan från början Marimekkos signum. Foto: Lena Richardson

Suktar efter 50-talsrariteterna

Maria Jernkvist är frilansskribent och skriver och föreläser om textilhistoria. Marimekko har en fortsatt stor plats i hennes hjärta: passionen som väcktes 2004 växte och så gjorde också samlingen.

I Kristinehamn visar hon ett 30-tal plagg och 120-130 olika tyger – och hon har ännu mer hemma.

Maija Isola (1927-2001) var den första desigern som anställdes för att skapa mönster åt Marimekko och hon ligger bakom många av de mest klassiska. ”Hon sa att penseln dansade på papperet.”
Maija Isola (1927-2001) var den första desigern som anställdes för att skapa mönster åt Marimekko och hon ligger bakom många av de mest klassiska. ”Hon sa att penseln dansade på papperet.” Foto: Lena Richardson

– I garderober och skåp, och sen har jag ofta tyger på väggarna, berättar hon.

Och samlandet fortsätter.

– Jag letar! Nu vill jag ha 50-talsrariteterna. Det är mönstren från 50-talet man verkligen vill åt. Dem hittar man nästan bara i Finland.

En färgsprakande resa i designhistoria ges på Kristinehamns konstmuseum i sommar.
En färgsprakande resa i designhistoria ges på Kristinehamns konstmuseum i sommar. Foto: Lena Richardson

Finns det någon helig graal för en Marimekkosamlare?

– Det finns ganska många! Helst skulle jag vilja ha någon av klänningarna från den första modevisningen.

Apropå klänningar, vad är det du har på dig idag?

– Det här är en klänning som heter Glada rocken. Det sägs att hon satte på fickorna för att hennes man som hon just hade träffat, skulle kunna lägga kärleksbrev i dem. Man känner sig som Pippi när man har den!

Maria Jernkvist ledde pressvisningen iklädd favoritklänningen Glada rocken.
Maria Jernkvist ledde pressvisningen iklädd favoritklänningen Glada rocken. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AdidasArmi RatiaDesignFacebookFinlandHelsingforsHistoriaIkeaJacqueline Kennedy OnassisKonstKristinehamns konstmuseumKulturhusetMarimekkoModeNöje/KulturSamhälleUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.