Hoppa till huvudinnehållet

Brister i äldrevården i Karlstad: ”Har lägsta utbildningsnivån”

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Även Karlstads särskilda boenden får kritik i den granskning som görs av Ivo.

Som NWT berättat tidigare har särskilda boenden i flera värmländska kommuner fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, som gör en landsomfattande granskning.

Nu har även Karlstads kommun fått kritik.

Personalen som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens och behärskar inte svenska språket tillräckligt.

”Många livsavgörande bedömningar av patienter görs av personal som har den lägsta utbildningsnivån”, skriver Ivo.

Tillgången till läkare och läkarkonsultation är ofta otillräcklig: ”Vid ett boende är exempelvis den ansvariga läkaren bosatt utomlands och all kontakt sker digitalt eller på telefon.”

Ledningen för särskilda boenden ska samtidigt inte ha fått några signaler från sjuksköterskorna om att läkartillgången är otillräcklig. De lyfter fram att ”det sedan 2022 finns ett mobilt läkarteam som tillhör regionen men som finns att tillgå för patienter på alla särskilda boenden”.

Kritiken från Ivo omfattar fler punkter. Kontinuiteten i personalgruppen främjar inte en god vård och dokumentationen sker inte enligt regelverket.

Läkemedel hanteras inte på ett patientsäkert sätt och vård i livets slutskede sker inte enligt gällande regler.

Kommun brister i hantering av läkemedel efter tillsyn: ”Vi går igenom det nu”Ivo riktar skarp kritik mot Säbo i Munkfors – riskerar få betala viteYtterligare kommun kritiseras för äldrevården: ”Lägstanivån är oacceptabelt låg”Flera kommuner har brister i äldrevården – IVO kritiserar språkförbistringarVårdpersonalen pratar inte nog bra svenska – stark IVO-kritik mot kommunen

Artikeltaggar

InspektionerIvoKarlstadKarlstads kommunOmsorgSjukvårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.