Hoppa till huvudinnehållet

Risk för miljardunderskott: Då kan regionen höja skatten

Publicerad:
”Vi måste ha bättre koll på vår ekonomi”, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Lisa Olaison

Vården befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge. Om inget görs finns risk för miljardunderskott.

Men något ska göras, enligt nämndordföranden Daniel Schützer (S).

Fast han är inte beredd att höja skatten i första taget.

Om regionen inte höjer den ekonomiska ramen eller vidtar några andra åtgärder pekar prognosen på runt en miljard i underskott per år de kommande tre åren. Det visar ett underlag till hälso- och sjukvårdsnämndens möte nästa vecka.

– Det är en ganska hypotetisk bild, säger Daniel Schützer.

Efter februari pekade prognosen på ett underskott på drygt 700 miljoner i år. Han beskriver det ekonomiska läget som ”jättetufft”.

– Det delar vi med resten av Sverige, men det gör det ju inte enklare för oss. Det märks nu att vi under väldigt lång tid har gått efter devisen att vi inte styr på ekonomi, utan på kvalitet. Vi måste ha bättre koll på vår ekonomi.

Vad kommer det att innebära för kvaliteten?

– Alla åtgärder som vi kikar på ska syfta till att stärka kärnuppdraget, så att vi behåller kvaliteten.

Vad är det för åtgärder?

– Man får titta på vad som ingår i vårt kärnuppdrag och hur vi kan jobba smartare med det. En del av det som ställer till det mycket för oss är bristen på framför allt sjuksköterskor, men även läkare. Då måste vi fundera på vem som gör vad och hur vi bygger rätt team runt patienten. Sedan kommer de konkreta åtgärderna i höst.

Hoppas på hjälp

Han hoppas också på hjälp från staten.

– Jag hoppas verkligen att regeringen vaknar i höst och ger oss lite hjälp. Vi ska göra vår del, men vi fixar nog inte hela den här kakan.

Ett område Daniel Schützer beskriver att det finns pengar att hämta i – oklart hur mycket – handlar om lokaler som regionen kanske hyr, men bara använder en eller ett par dagar i veckan.

– Då kanske vi ska fundera på om vi behöver ha de lokalerna eller om vi kan kan dela med lokaler med någon kommunal verksamhet exempelvis.

Inga uppsägningar

I ett underlag, som ska tas upp på hälso- och sjukvårdsnämndens möte nästa vecka, står det att vården behöver ”arbeta tydligare med prioriteringar”.

Vad ska prioriteras och vad ska inte prioriteras?

– I den politiska majoriteten så har vi sagt att våra vårdcentraler ska finnas i hela Värmland. Vi har också varit jättetydliga med att vi ska behålla våra tre sjukhus. Däremot kommer det kanske inte se ut exakt likadant på dem som det gör i dag. Men vi ska vara kvar i hela Värmland.

Att säga upp personal för att skära i kostnaderna är inte aktuellt, enligt Daniel Schützer.

– Eftersom vi behöver hyrpersonal har vi för lite personal och då kan vi inte börja med att säga upp folk.

Som NWT tidigare berättat jobbar vårdpersonal i slutenvården också allt mer över- och mertid, vilket också kostar pengar.

– Det skulle inte bli mindre övertid om vi började minska personalstaben som vi har.

Ingen skattehöjning nu

Skattenivån har varit oförändrad i många år. Är du beredd att höja skatten?

– Det är jag inte i nuläget och det beror framför allt på att vi inte har full kontroll på våra kostnader. Att kasta in pengar i ett stort svart hål är oerhört korkat.

Men det betyder inte att han ser en skattehöjning som utesluten.

– Om det skulle visa sig längre fram att vi har ordning och reda i ekonomin och vi skulle kunna få en rejäl kvalitetsökning, då är jag beredd att prata om vilken skattenivå vi ska ha. Men det är inte aktuellt nu.

Artikeltaggar

Daniel SchützerHälso- och sjukvårdsnämndenRegion VärmlandSjukvårdSkatterVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.