Hoppa till huvudinnehållet

Ljudgeniet Anders Lind från Silence hedersdoktor: "Det blir till att hyra frack"

Publicerad:
Nu hedras Anders Lind genom att utses till hedersdoktor vid Karlstads universitet.
Nu hedras Anders Lind genom att utses till hedersdoktor vid Karlstads universitet. Foto: Carl Edlom

Han har varit delaktig i hundratals inspelningar och skivutgivningar.

Från Pink Floyd och Bo Hansson till Ebba Grön, Eldkvarn och Bob hund.

Nu utses ljudgeniet Anders Lind, bakom det värmländska skivbolaget och studion Silence, till hedersdoktor vid Karlstads universitet.

Den ligger lite avskilt, alldeles på krönet efter en brant backe. Grusvägen ringlar sig fram till ingången på baksidan, förbi tunnelbanaskylten som står mitt på gräsmattan omgiven av skogen. För hundra år sedan var det stora, röda trähuset en skola, sedan 1977 är det en musikstudio som tagit emot artister, band och musiker från hela Norden.

Här, i Näved utanför Koppom, har Anders Lind spelat in otaliga timmar musik.

Men det började tidigare, långt innan livet på den värmländska landsbygden. Anders Lind är stockholmaren som trimmade sin bärbara inspelningsbandspelare för att fånga energin hos den dynamiska duon Hansson & Karlsson i slutet av 60-talet. En kväll gästade även Jimi Hendrix och samma vecka – under sommaren 1967 – spelade Anders Lind in brittiska Pink Floyd på en liten klubb.

1970 startades skivbolaget Silence av Anders Lind, Eva Wilke och Joseph Hochhauser och samma år släpptes Bo Hanssons "Sagan om ringen" – ett instrumentalt album som kom att bli en internationell angelägenhet och klättra på den amerikanska Billboardlistan.

– Den plattan är speciell för mig, berättar Anders Lind.

– Jag var rätt så färsk då och för mig blev det en resa in i musiken på ett nytt sätt eftersom jag var så delaktig i produktionen.

Sedan följde album med band som Kebnekaise, Fläsket brinner och den svenska singersongwritern Turid. Många av skivorna är kultförklarade i dag, inte minst Philemon Arthur & The Dung vars debut som sägs ha bidragit till att Grammisgalan tog en flerårig paus. Tidigare i år släpptes albumet i en nyutgåva med extramaterial av Bob hund.

Utanför studion i Näved med tunnelbana-skylten i bakgrunden.
Utanför studion i Näved med tunnelbana-skylten i bakgrunden. Foto: Carl Edlom

"Det ska vara öppet och lekfullt”

Musiken som Anders Lind jobbat med har tagit vida kliv mellan olika genres och sammanhang – från tung rock till visa och Staffan Westerbergs uppmärksammade musiksaga "Vilse i pannkakan". I studiorummet har Anders Lind alltid månat om att skapa en tillåtande och trygg miljö.

– Jag tycker att det är viktigt med en kreativ miljö. Det ska vara öppet och lekfullt, det tror jag många av de musiker jag jobbat med tyckt om.

Plura Jonsson, Eldkvarn:

– Anders är väldigt trevlig att ha att göra med. I studion är han som en galen professor, ful av uppslag. Vi har bland annat spelat in syrsor minns jag.

Han skötte ljudet på Ebba Gröns sista album och hjälpte Hellacopters att hitta det perfekta gitarrljudet på "Grande Rock". Listan över inspelningar där Anders Lind – eller Gura Selleri som han fått heta på Dag Vags skivor – medverkat tycks oändlig.

– Helheten är viktigare än delarna, fortsätter Anders Lind apropå arbetet i studion.

– Om en musiker tycker sig göra ett litet misstag men inspelningen som helhet svänger, så är det viktigare. Det händer ofta att ett band vill ta om och även om det blir en helt felfri tagning är det inte alltid det svänger bättre för det. Man kan "spela av sig" den där nerven man har i början. Jag har slagits för tidiga tagningar många gånger!

Kenny Håkansson, Kebnekaise och Dag Vag:

– Anders är så entusiastisk och tycker alltid att det är kul att sitta i studion och få höra alla nya och gamla artister som han jobbar med. Han verkar aldrig tappa suget, blir alltid lika intresserad och kommer med bra idéer. Vi har haft många stunder på tu man hand och det har aldrig blivit tråkigt, han är en lätt människa att umgås med.

Han pratar om vikten av att vara närvarande i stunden.

– Om det är flera musiker som spelar tillsammans ska det höras att musiken uppstår här och nu. Gör man musik på egen hand är det en annan femma såklart.

I dagens digitala musikproduktion är det enkelt att se ljudet på skärmar. Anders Lind har kopplat bort mätarna på sitt mixerbord och lägger ofta en duk över skärmen när han tar emot aspirerande musikmakare för att betona vikten av att verkligen lyssna.

– Det är lätt att stirra sig blind på olika mätare, musik gör man bäst med öronen.

Anders Lind i studion utanför Koppom.
Anders Lind i studion utanför Koppom. Foto: Carl Edlom

"Både märkligt och kul”

Det är för sitt samarbete och engagemang i Musikhögskolan Ingesunds utbildning för musikproducenter som Anders Lind utses till hedersdoktor vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap på Karlstads universitet. Han kommer att promoveras i oktober då universitetet firar Akademisk högtid.

Och visst är han upprymd över att bli uppmärksammad för sitt arbete.

– Förvånad mest! Det känns både märkligt och kul. Det blir till att hyra frack, det var man tvungen att ha på sig fick jag höra, fortsätter han med ett skratt.

Anders Lind fyllde nyligen 77 och är fortfarande aktiv.

– Hörseln är sliten, jag hör lite sämre på ena örat. Men det går att kompensera. Just nu arbetar jag med en nyutgivning av Träd, Gräs och Stenar. Jag har letat fram en del tidigare outgivet material vilket är spännande. Det ska ges ut i höst.

Några av de akter som Anders Lind samarbetet med genom åren:

Pink Floyd, Hansson & Karlsson, Jimi Hendrix, Bo Hansson, Turid, Kebnekaise, Dag Vag, Thomas Wiehe, Hellacopters, Eldkvarn, Robert Broberg, Traste Lindéns kvintett, Samla Mammas Manna, Urga, Bobbysocks, Imperiet, Ragnarök, Cosmic Overdose, Hederos & Hellberg, Wannadies, Älgarnas Trädgård, Fireside, Hedningarna, Hassan, Bob hund, och Träd, Gräs och Stenar.

Artikeltaggar

Älgarnas trädgårdAnders LindBarnBob hundDag VagEbba GrönEldkvarnHedningarnaHistoriaHumanioraJazzKändisarKarlstads universitetKebnekaiseKenny HåkanssonKoppomMänskligtMusikMusikhögskolan IngesundNöje/KulturPink FloydPlura JonssonPopRagnarökRockSamhällsvetenskapSilenceSkola och utbildningTeknik och vetenskapThe HellacoptersThe WannadiesTräd, Gräs och StenarUrgaVisa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.