Hoppa till huvudinnehållet

John Walters föräldrar kräver skadestånd av Falu kommun

Publicerad:
Femårige John Walter hittades död i Uvån i Hagfors i juni 2021. Foto: Privat
Femårige John Walter hittades död i Uvån i Hagfors i juni 2021. Foto: Privat Foto: Privat

Falu kommun placerade femårige John Walter på Plateas HVB-hem Prästgården i Hagfors, trots att kommunen kände till att det fanns allvarliga säkerhetsbrister där. Drygt två veckor senare hittades han drunknad i Uvån. Med hjälp av Centrum för rättvisa kräver nu John Walters föräldrar skadestånd av Falu kommun.

– Det som hände John Walter får aldrig någonsin hända något annat barn eller några andra föräldrar, säger John Walters mamma Hanna Larsson i ett pressmeddelande.

Det var under våren 2021 som socialtjänsten i Falu kommun föreslog att John Walter skulle placeras på Plateas HVB-hem Prästgården. John Walter hade tidigare haft insatser via socialtjänsten, eftersom föräldrarna hade ansökt om stöd.

John Walters föräldrar var tveksamma till förslaget och påpekade att Platea flera gånger fått allvarlig kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men kommunen försäkrade dem om att Prästgården var säkert och framhöll att en placering där var det bästa för John Walter.

I slutet av maj 2021skrevs han in på HVB-hemmet. En morgon drygt två veckor senare rymde han och hittades samma dag drunknad i Uvån.

Ivo-kritik

Efter John Walters död beslutade Ivo om en permanent stängning av HVB-hemmet.

I december dömde Värmlands tingsrätt två kvinnor som varit anställda på HVB-hemmet för vållande till annans död.

Ivo har också riktat allvarlig kritik mot Falu kommun, bland annat för att kommunen genomfört placeringen av John Walter trots att staket och grindar runt HVB-hemmet var bristfälliga och för att kommunen inte agerade när föräldrarna larmade om säkerhetsriskerna. I Falu kommuns egen Lex Sarah-utredning bedömde kommunen att John Walters död inte hade varit ett missförhållande.

– Platea var en livsfarlig plats för John Walter, men ändå placerade kommunen honom där. Kommunen tycker inte att den har gjort något fel, men vår son är död. Kommunen måste ta sitt ansvar, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

Skadeståndskrav

Med hjälp av Centrum för rättvisa överlämnar nu Hanna Larsson och Hans-Erik Sjöholm ett skadeståndskrav på totalt 972 400 kronor till Falu kommun. Grunden för kravet är att kommunen har överträtt John Walters rätt till liv och deras rätt till skydd för familjelivet enligt Europakonventionen.

Om Falu kommun motsätter sig kravet kommer en rättegång inledas mot kommunen vid Falu tingsrätt.

– Det som hände John Walter är en tragedi. Det är kommunen som haft det yttersta ansvaret för John Walter och den måste nu ta sitt ansvar för det som hände honom. Fallet visar hur viktigt det är att socialtjänsten bedriver sin verksamhet på ett rättssäkert och ansvarsfullt sätt så att de som behöver samhällets stöd som mest inte ska fara illa, säger Henrietta Cahn, jurist på Centrum för rättvisa.

Utredningen efter John Walters död klar – kommunen gjorde inte felPappan: ”Inget avslut alls – John Walter är död, han skulle inte varit död”Kvinnorna fälls för John Walters dödJohn Walters föräldrar överklagar – vill att kvinnorna döms för grovt brottKänsloladdad rättegång om femårige John Walters död: ”De har sålt mitt barn för 12 700 kronor dygnet”Kritiken: Flera brister i hanteringen av John Walters placeringEtt år sedan femårige John Walters död på HVB-hemmet – pappan: ”Han var mitt allt”

Artikeltaggar

Centrum för rättvisaFalu kommunFalu tingsrättHagforsHVB-hemInspektionerIvoLex SarahOmsorgPlateaUvånVård och omsorgVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.