Efter 80 företagsöverlåtelser och många värderingsuppdrag har Lars Lindhe, en av fem personer som 2011 startade företagsmäklaren Exitpartner, beslutat att gå i pension. Företagarna Sofia och Rickard Rydahl , Karlstad, tar över verksamheten i Värmland och delar av Dalsland.
– Sedan 2011 har vi varit med om att ombilda 85 hyresfastigheter till bostadsrätter. Vi är med andra ord inte helt bortkomna när det gäller att genomföra affärer, säger Sofia Rydahl.
Innan Lars Lindhe var med och startade Exitpartner arbetade han med företagsöverlåtelser i företaget Nexxt.
– 2008 blev ett år jag aldrig glömmer. Finanskrisen slog till. Ingen ville sälja och ingen ville köpa. Jag funderade ofta om det var rätt att satsa på företagsmäkleri.
Långa processer
Hur svårt är det att jobba som företagsmäklare?
– Det handlar ofta om långa processer. Ett exempel är när barnen till företagets ägare reagerar. När de får se företagets värde händer det ganska ofta att de vädjar till föräldrarna att inte sälja.
De allra vanligaste säljobjekten är företag som står inför generationsväxling,
– En kollega i bolaget fick av en 87-årig företagare uppdraget att försöka sälja hans företag. Efter en tid tvekade han och drog tillbaka uppdraget , men efter några år återkom han med ett nytt uppdrag. Anledningen var att företagets vd ville gå i pension. Det är faktiskt många företagsägare som har svårt att bestämma sig.
Vad är det för arvoden det handlar om?
– Rent generellt kan man säga att säljaren får behålla cirka 90 procent före skatt. Summan kan variera beroende på företagets storlek och omsättning, säger Lars Lindhe.
Full fart
Hur ser du då på dagens situation med inflation, stigande räntor och ett krig ganska nära Sverige? Har marknaden för att sälja och köpa företag förändrats?
– Det kan jag inte säga. Under pandemin handlade det om rätt många företagsöverlåtelser. Även i dagsläget är det full fart.
Du säljer många företag, men hur vanligt är det att företagare ger dig uppdraget att hitta företag att köpa?
– Den processen är inte så vanlig.
Värderingen
Hur är det då med att värdera företag? Företrädare för branschen brukar framhålla hur lätt det är att värdera verkstadsföretag till skillnad mot att värdera ett IT-företag. Stämmer detta?
– Absolut. IT-företaget har ofta ingen produkt att peka på, men det har verkstäderna. Jag tror att bankerna upplever samma problem med värderingen.
Företagen som säljs får ofta nya ägare som bestämmer att verksamheten skall ligga kvar i Värmland och Dalsland.
Nu lägger Sofia och Rickard Rydahl ned verksamheten med att i Ombildningskonsulterna ombilda hyresfastigheter till bostadsrätter.
– Vi har i flera år kuskat runt i mellan-Sverige med den typen av jobb.. Vi har lärt oss mycket om värdering och genomfört analyser av olika fastighetsprojekt. Något som vi får nytta av i det nya jobbet som ägare av Exitpartner Värmland, säger Rickard Rydahl.
Äger flera företag
De äger sedan flera år tillbaka företagshotellet Kanalkontoret i Karlstad. Hösten 2020 startade de bokföringsbyrån Bokföringsbolaget Sverige. De äger också flera hyresfastigheter i kommunen.
– Nu skall vi fokusera på företagsmäkleri i Värmland och norra Dalsland. Ett spännande uppdrag, säger Sofia Rydahl.
Exitpartner har i dag 16 företagsmäklare runtom i landet. Verksamheten är i princip uppbyggd enligt franchising-metoden.