Hoppa till huvudinnehållet

Strid om strandskydd vid populär campingudde – länsstyrelsen kör över kommunen

Publicerad:
Bomstadbaden camping utanför Karlstad. Udden är uppe till vänster i bild. Foto: Lisa Olaison

Planerna för den populära campingudden stred mot strandskyddet, slog regeringen fast.

Nu sågas kommunens nya förslag av länsstyrelsen.

– Vi ser ingen stor skillnad mot förra förslaget, säger Magnus Ahlstrand på länsstyrelsen.

Udden på Bomstadbaden camping hamnade hos regeringen 2021. Kommunen ville häva strandskyddet och i stället skapa en gångväg runt udden – men fick nej.

Nu har kommunen ett nytt förslag för att slopa strandskyddet: Udden ska endast ha dygnscamping, inte året runt-husvagnar, och gångvägen flyttas upp en bit.

Men länsstyrelsen säger nej precis som förra gången.

– Vi ser ingen stor skillnad mot det förra förslaget i deras detaljplan, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare på länsstyrelsen, som på tisdagen skickade sitt yttrande till kommunen.

”Udden inte exploaterad 1975”

Strandskyddet kom 1975 generellt att gälla alla stränder i landet. För att det ska hävas behöver kommunen bevisa att udden var ianspråktagen för camping innan dess, vilket kommunen har hävdat med foton.

– Det finns äldre flygfoton men som vi kan se är udden överhuvudtaget inte exploaterad 1975. Kommunen har inte heller kunna visa att allmänheten har fri passage runt udden och den ändring som skett är väldigt marginell, säger Magnus Ahlstrand och berättar varför frågan är viktig för länsstyrelsen:

– Den som går efter stranden ska inte ha upplevelsen att de trampar på privatiserad mark.

Det är ganska kraftig kritik som ni kommer med, än en gång?

– Ja, den är väldigt kraftig och nästan identisk med vad vi sa förra gången.

Tror du att det kan bli en upprepning igen – att ni säger nej till kommunens detaljplan och så överklagar kommunen ert beslut till regeringen?

– Det är möjligt. Kommunen kan gå vidare men risken är uppenbar att vi hamnar i samma situation som förra gången, då vi upphävde detaljplanen. Här finns det en ganska så tung uppförsbacke, om man säger så, med regeringsbeslutet.

Kan regeringsskiftet påverka bedömningsfrågan här om det skulle bli så att regeringen får avgöra igen?

– Det ska det egentligen inte göra. Strandskyddslagstiftningen är fortfarande identisk.

Kommunens planer på att häva strandskyddet vid övriga campingområdet har länsstyrelsen inga problem med då allmänheten har fri passage och foton visar på en camping där innan 1975.

NWT har sökt kommunens planchef Jonas Zetterberg, stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S) och kommunalråd Linda Larsson (S).

Strandskydd

1975 infördes generellt strandskydd. Syftet var att säkra områden för bad och friluftsliv enligt allemansrätten. Inom strandskyddat område är det förbjudet att:

• Bygga nytt.

• Ändra befintliga byggnader eller sätta upp andra anläggningar eller anordningar (till exempel bryggor, pirar, staket, vägar och parkeringsplatser) som avhåller allmänheten från att röra sig där.

• Gräva eller förbereda byggnationer.

• Utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv, som att att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.

Källa: Boverket

Läs mer:

Regeringens beslut: Nej till kommunens planer på BomstadLänsstyrelsen: "För dålig tillgång till fri passage på Bomstadbaden"David bor fyra meter från populära campingen: ”Vårt staket används som urinoar”

Artikeltaggar

BomstadbadenBostad och byggenBoverketCampingDetaljplanerJonas ZetterbergKarlstadLinda LarssonMagnus AhlstrandStrandskydd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.