Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt reduktionsplikt hjälper miljön

Publicerad:
Det vill till att tekniken snabbt kommer ikapp politiken så att elbil blir ett gångbart alternativ även på glesbygden. Under tiden är sänkt reduktionsplikt till gagn för miljö, regering och hushållens plånböcker.
Det vill till att tekniken snabbt kommer ikapp politiken så att elbil blir ett gångbart alternativ även på glesbygden. Under tiden är sänkt reduktionsplikt till gagn för miljö, regering och hushållens plånböcker. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det är ett välkommet besked som regeringen presenterade i helgen om att reduktionsplikten ska sänkas. Det räddar klimat och regeringen – för att inte tala om hushållens plånböcker

Klimatmålen är inte nödvändigtvis synonyma med bäst skydd för klimatet. Det vi sparar på gungorna får vi betala på karusellerna – på global nivå. För det biobränsle som blandas in i drivmedlet som vi kan stoppa i vår tank, kommer till stor del från andra länder som skövlar regnskog.

Höga nivåer av biobränsle ser bra ut på pappret, men gör klimatet en björntjänst. Markanvändningen ökar och leder till avskogning av främst regnskog – den minskade koldioxidinfågningen vägs inte upp av nyttan av minskat utsläpp genom biodrivmedel, säger forskaren Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers (TN 26/4).

Därtill har delar av miljörörelsen sågat reduktionsplikten eftersom biodrivmedel släpper ut minst lika mycket koldioxid som vanlig bensin och diesel när den förbränns i våra bilar. Utsläppen redovisas dock inte på samma sätt – det handlar om så kallad greenwashing.

Sänkt reduktionsplikt har presenterats av Sverigedemokraterna som ett krav för att fortsatt ge regeringen stöd. Förhandlingarna har varit hårda enligt Oscar Sjöstedt (SD), speciellt Liberalerna har motsatt sig en sänkning. Det är därmed inte långsökt att misstänka att förra veckans oväntade besked om havsbaserad vindkraft som Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kallade till impromptu pressträff om, har varit en bricka i spelet om regeringens klimatpolitik.

Regeringens besked har fått stark kritik av Preem som hävdar att priset vid pumpen troligen inte kommer att gå ned och att det däremot riskerar att bli brist på diesel. Det är då bra att minnas att Preem gav upp planerna på att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil i utbyte mot tre miljarder kronor i så kallade gröna krediter från S/MP-regeringen för att utöka andelen förnybara bränslen.

Att reduktionsplikt skulle vara den enda vägen framåt för att nå målen för sänkt koldioxidutsläpp är heller inte sant, för då skulle ju alla andra länders ansträngningar vara förgäves. Sverige är tillsammans med Tyskland de enda länderna i EU som har detta krav. Förutsättningarna för att andra länder ska införa reduktionsplikt är obefintliga, det finns inte idag tillräckligt med biobränsle för det. Det skulle krävas enorma arealer som bättre behövs till att producera mat.

Snabb elektrifiering av småfordonsflottan ska kompensera för sänkt reduktionsplikt, anser regeringen. Biobränsle behövs bättre inom flyg- och sjöfart. Områden där elektrifiering ligger längre bort i tiden. Det vill då till att tekniken snabbt kommer ikapp politiken så att elbil blir ett gångbart alternativ även på glesbygden. Under tiden är sänkt reduktionsplikt till gagn för miljö, regering och hushållens plånböcker. Avskaffa den gärna helt.

Artikeltaggar

BensinChalmersDieselEULiberalernaLysekilOscar SjöstedtPolitikPreemRomina PourmokhtariSverigedemokraternaTrafikTysklandUtsläpp