Lions om sin verksamhet - 6000 tält har skickats till katastrofområden

Publicerad:
Militären och lokalbefolkningen bygger upp Lions tält i Jalalabad Park, Muzafarrabad sex dagar efter den stora jordbävningen i Pakistan 2005. På området sattes totalt 75 tält från Lions och flera svenska militärtält upp. Foto: Lina Eiserman Ålund

Sedan 2005 har Lions i samarbete med MSB skickat över 6000 tält till olika katastrofområden i världen.

Det och mycket mer berättar man om när man bjuder in allmänheten till Karlstad CCC på lördag.

12 och 13 maj håller Lions riksmöte i Karlstad. Lördag förmiddag kan allmänheten ta del av olika utställningar om organisationens arbete, stipendie- och prisutdelningar och få veta mer om olika biståndsprojekt.

– Vi kommer bland annat att berätta om vårt tältprojekt. Lions köper in tält och lagrar hos MSB i Kristinehamn. Tälten körs sedan ut till olika katastrofområden, nu senast vid den stora jordbävningen i Turkiet där vi var bland de första på plats, säger riksmötesgeneral Per-Åke Persson, Lions Eda.

Samarbetet började 2005 och sedan dess har över 6000 tält för 43 miljoner kronor skickats ut i världen.

Man berättare även om Lions stöd till Ukraina dit man bland annat skänkt generatorer.

Under lördagen delar man även ut Lions miljöpris på 100 000 kronor som i år går till Gino Carciola som arbetar med hållbara matsystem.

Bocciaspelaren Maria Bjurström, som gjorde paralympics-debut i Rio de Janeiro, får Livskvalitetspriset och Lions Bragdlejon går till parasportarna Lena Malmström, ridsport och Sabina Johansson och Markus Holm, curling mixed.

Fotnot: Lions bildades 1917 i USA och är en av världens största hjälporganisationer med 1,4 miljoner medlemmar, varav cirka 9 100 i Sverige. Lions medlemmar i Sverige samlar in omkring 50 miljoner per år, medel som oavkortat går till behövande.

Artikeltaggar

JordbävningarKarlstadKarlstad CCCLionsMSBOlyckor och katastroferPrisutdelningarSabina JohanssonStipendier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare