Hoppa till huvudinnehållet

Kaptenen om VM, Schweiz-erbjudandet och fansens respons: ”Inte förberedd på det”

Publicerad:
Linus Johansson drar åter på sig landslagströjan när VM startar senare i veckan. Här en bild från förra veckan är Tre Kronor mötte Schweiz i Göteborg.
Linus Johansson drar åter på sig landslagströjan när VM startar senare i veckan. Här en bild från förra veckan är Tre Kronor mötte Schweiz i Göteborg. Foto: JOEL MARKLUND

Linus Johansson drar åter på sig den blågula landslagströjan när VM startar.

I en stor intervju med NWT berättar han om de dubbla kaptensrollerna, om erbjudandet från Schweiz och om den moderna klubbkänsla han vill vara med och forma i Färjestad.

– Det jag värdesätter i mitt hockeyliv är inte att ha mest pengar på banken när jag slutar, säger kaptenen.

Flera värmlänningar i Tre Kronors VM-trupp: ”Ingen som flyttar på honom”

Han lever i en resväska, Linus Johansson. Landslagsuppdragen har regnat över Färjestads lagkapten efter att SHL-säsongen tog slut.

Han kom nyligen hem från spel med Tre Kronor, och när vi pratar med honom har Sam Hallam kallat på nytt med destination Finland och ishockey-VM.

Det känns som att du lever i en resväska just nu.

– Det kan man lugnt säga att jag gör, skrattar Linus Johansson. Det ska bli sjukt kul.

På några av de senaste landslagsuppdragen har Linus Johansson varit Tre Kronors lagkapten. Att spela i blågula färger med ett C på bröstet är få förunnat, och något Linus Johansson berättar om med värme.

– Det är en sjukt stor ära att få vara kapten både i Färjestad och att ha fått vara det i Tre Kronor. Jag har inte varit kapten när Tömmernes (Henrik, red anm) kommer in. Han är en extremt fin och bra ledare. Men jag är jättestolt att ha fått vara kapten.

Linus Johansson är med i den trupp förbundskapten Sam Hallam tagit ut till stundande hockey-VM.
Linus Johansson är med i den trupp förbundskapten Sam Hallam tagit ut till stundande hockey-VM. Foto: JOEL MARKLUND

Hur går det egentligen till när man blir tillfrågad om kaptensrollen?

– Det är rätt okonstlat egentligen. Sam (Hallam, förbundskapten, red anm) säger sina tankar och man får egentligen bara ett påstående – ”du ska vara kapten”. Alla är så rutinerade, etablerade och proffsiga.

Efter att Färjestads säsong tog slut har Linus Johansson varit med i samtliga landslagsuppdrag i Tre Kronor. Även innan dess har han synts flitigt i blågult och nu ska han alltså spela för Sveriges färger i stundande VM.

– Det ska bli sjukt roligt. Man känner de flesta som kommer in och är med. De från Nordamerika har man kanske inte spelat med och mot lika frekvent. Det är jättebra killar allihop.

Linus Johansson och Joel Nyström tillsammans med förre FBK-backen Ville Pokka under landslagsspel i slutet av april.
Linus Johansson och Joel Nyström tillsammans med förre FBK-backen Ville Pokka under landslagsspel i slutet av april. Foto: Johan Löf/TT

”Spela året runt”

Linus Johansson har en FBK-säsong bakom sig som inte riktigt blev som det var tänkt. Det blev 37 grundseriematch efter en längre skadefrånvaro, där kaptenen fick se sitt lag strida från sidan av isen.

Vid comebacken sa Johansson att han vill spela ”hela tiden”, och han var ordentligt taggad att dra på sig skridskorna och köra så länge det bara gick. Han var med i samtliga slutspelsmatcher med FBK och fortsätter att packa trunken även nu – men då den blågula.

– Förr i tiden, för 6-7 år sedan, hade jag kanske för mycket saker för mig på träningar och matcher som gjorde att det tog mycket energi att spela länge. Men de senaste åren har jag känt att jag kan spela året runt, det är så jäkla roligt och jag håller mig motiverad även om jag såklart har sämre veckor då och då.

Han fortsätter:

– Skadan gjorde att jag missade en del, och det kändes som att säsongen tog slut typ när jag kom tillbaka. Men jag är toktaggad. Jag älskar att spela för Tre Kronor också och det är inga som helst problem för mig att motivera mig.

Har du släppt Färjestads säsong?

– Ja, det har jag. Jag har som idrottsutövare valt att se på det så, att komma etta och vinna händer inte så många säsonger. Man får snacka i efterhand om det som varit och vi har utvecklat spelare den här säsongen och gav det en rejäl chans. Men vi fick inte alla friska och hela för att gå längre. Desto mer motiverad är man nu till nästa säsong, att gå ännu längre då.

Revanschlustan är stor, det märks. Och Johansson berättar om en hunger i gruppen redan nu.

– Man känner att folk som varit skadade vill komma tillbaka och spela. Man märker ett jäkla ”go” i gruppen. Man får hålla ”goet” i sommarträningen, men också slappna av vid sidan av isen och se till att komma i bra fysisk form till säsongen börjar, att bibehålla den och såklart skapa kemi och spela ihop sig. Och så ska man orka fortsätta hela vägen.

”Värmer jättemycket”

Det har gått drygt en månad sedan Linus Johansson skrev på ett långtidskontrakt med Färjestad. Det sträcker sig till och med säsongen 27/28 och är utan klausuler för utlandsspel.

Beskedet om hans signatur togs emot med stor glädje bland supportrarna. Kommentarsfälten svämmade över på sina håll när nyheten presenterades av klubben.

– Jag har verkligen fått bra respons, nu har jag inte varit inne och läst precis allt men jag har fått kommentarer på instagram, och jag har fått meddelanden. Det värmer jättemycket.

Stjärnan stannar i Färjestad – skrivit på femårskontrakt

Var du beredd på den responsen?

– Jag var inte förberedd på det, att det skulle bli så stort. Det känns extremt kul, det är här jag vill vara. Att då kunna lösa ett långt kontrakt och veta att jag ska vara här tills blir utkastad eller inte kan spela mer är jäkligt roligt, säger Johansson med ett skratt.

Var det givet att stanna i Färjestad?

– Jag hade något kontraktsförslag på två år i Schweiz, och det är klart att man börjar fundera. ”Är det det här jag vill eller inte?”. Jag slänger inte allt åt skogen och bara ”nej, jag kollar inte”, utan jag kollade på det och funderade vad jag egentligen vill. Jag tog 24 timmar och tänkte att jag vill göra rätt beslut, och hela tiden föll det mer och mer på Färjestad. Jag pratade med familjen, med sambon, med mina bröder och med lagkompisar. Och jag kände mer och mer att ”jag vill stanna, jag vill stanna, jag vill stanna”. Då var det inte så svårt.

Färjestads Linus Johansson och Joakim Nygård har båda långa kontrakt med klubben.
Färjestads Linus Johansson och Joakim Nygård har båda långa kontrakt med klubben. Foto: FREDRIK KARLSSON

Det tillhör inte vanligheterna med sådana här kontrakt. Hur gick dina tankar kring den biten?

– Jag vet att man alltid ska fundera på vad man vill. Det jag värdesätter i mitt hockeyliv är inte att ha mest pengar på banken när jag slutar. Tidigare, innan kriget bröt ut, testade jag Ryssland ett år. Men jag behöver brinna för något när jag spelar för det. Jag behöver känna att jag har publiken med sig, som jag känner här. Som att vi och jag har stan med oss. Det har inte varit så kul att spela hockey som nu på många år. Det vill jag bygga på, en modern klubbtillhörighet och klubbkänsla.

Han fortsätter:

– Jocke Nygård (kontrakt till och med 26/27) ser jag som en sån också. Han vill verkligen vinna i Färjestad. Det smittar av sig på mig, och jag hoppas att det här smittar av sig på någon annan också och kan fortsätta göra det.

Om du funderar på Färjestad för de kommande åren – vilken typ av FBK ser du framför dig?

– Jag tänker att vi har skapat något som är en proffsigare verklighet. Att spelare vill vara här mer och mer. Man utmanar andra lag ligan varje år. Det känns verkligen som det. Vi satsar fullt ut och vill vinna. Man tränar och lägger ner många timmar på bli starkare i gymmet och ett bättre lag på plan. Det är det allt handlar om. För mig handlar det om att göra det tillsammans. Att vara bra på olika saker och bygga något ihop.

Känner du dig som en värmlänning?

– Ja, skrattar Linus. Mer för varje år! Jag älskar att spela här, man kan säga att jag känner mig som en smålskånskvärmlänning.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyIshockey-VMLinus JohanssonSchweizSHLSportTre Kronor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.