Hoppa till huvudinnehållet

Brigadmuseum firar tio år med artilleribjässe och gratis popcorn: ”Stort kalas”

Publicerad:
Brigadmuseum invigdes 2013 och nu på lördag är det dags för tioårsfesten.

Brigadmuseum fyller tio år och firar med en stor fest på lördag, den 13 maj. Då vankas alltifrån Archer-besök till gratis popcorn.

– Vi tänker att det ska bli som ett stort kalas, säger Hanna Green.

Hon är receptionschef på museet, projektledare för jubileumsfesten och har jobbat på museet halva dess livstid.

– Vi finns till för att berätta om försvarshistorien i Sverige och vi berättar om hur det var i Sverige förut, främst under kalla kriget, och gör det på ett sätt som passar vår målgrupp, säger Hanna och påminner om att barn ingår i den.

– Vi vill att man ska uppleva med alla sinnen. Hos oss ska man inte bara få titta på en monter utan kika, känna och klämma och prova uniformer, säger hon.

Historia och nutid

När Brigadmuseum öppnade för tio år sedan var krig något ganska abstrakt för de flesta svenskar, men Rysslands invasion av Ukraina har satt nytt fokus både på krig och vår försvarsförmåga.

Märker ni om folk ser annorlunda på försvar eller på er som museum nu?

– Vi har pratat en del om det. Direkt när kriget bröt ut var det ganska mycket diskussioner om kriget när folk kom hit och det är klart att det pratas en del om det nu också.

Bandvagnsåkningen på sportlovet är en av de stora evenemangen på Brigadmuseum. Nu förbereder Hanna Green för en ny potentiell folkfest: ett tioårskalas på lördag. (Arkivbild)
Bandvagnsåkningen på sportlovet är en av de stora evenemangen på Brigadmuseum. Nu förbereder Hanna Green för en ny potentiell folkfest: ett tioårskalas på lördag. (Arkivbild) Foto: Lisa Olaison

På lördag möts historia och nutid: en högaktuell artilleripjäs som det pratats om en hel del på nyheterna finns på plats då.

– Vi får besök av Försvarsmakten som har med sig den stora artilleripjäsen Archer. Den är jättehäftig och stor! Det kommer även representanter för A9-regementet i Kristinehamn, berättar Hanna Green.

Extra fordon rullar in

Ett viktigt inslag på temat klämma och känna rullar också in på innergården dagen till ära. Både bandvagn och sugga utlovas:

– Vi har lånat in extra fordon som man får provsitta, säger Hanna Green.

Tioårsjubileet pågår 11 till 16 på lördag och förutom fri entré till museet utlovas också gratis popcorn, hoppborg med hinderbana, ponnytrav och godisregn.

Artikeltaggar

A9BrigadmuseetFordonFörsvarsmaktenKarlstadKrigKristinehamnMuseumNöje/KulturSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.