Hoppa till huvudinnehållet

Studentresor för alla bättre än fylleslag på Cypern

Publicerad:
Hur kan dessa annars så medvetna och välinformerade ungdomar som argumenterat väl för klimatåtgärder och annat i uppsatser och gymnasiearbeten ta ett fyratimmasflyg till Ayia Napa, undrar Anders Andersson, lärare, Skoghall.
Hur kan dessa annars så medvetna och välinformerade ungdomar som argumenterat väl för klimatåtgärder och annat i uppsatser och gymnasiearbeten ta ett fyratimmasflyg till Ayia Napa, undrar Anders Andersson, lärare, Skoghall. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Förhoppningsvis agerar kommande årskullar mer medvetet och planerar själva någorlunda klimatneutrala och prisvärda resor så att alla i klassen kan delta, skriver Anders Andersson, lärare, Skoghall.

Innan de får sin gymnasie- och/eller yrkesexamen om en månad kommer en stor andel av landets välutbildade och oftast väldigt medvetna gymnasietreor att åka på studentresa till Medelhavet och fira att skoltiden och gemenskapen med klasskamraterna snart är till ända.

Traditionen att resa bort med klasskompisar och fira sitt avslut är gammal och bidrar ofta till livslånga positiva avtryck. Den kanske ett par decennier långa traditionen att lågprisflyga till Cypern på resebyråarrangerad studentresa med ofta All Inclusive för totalt 10 000 kr är dock inte lika okomplicerad. I synnerhet som det ofta sker på schemalagd skoltid.

Förutom att priset exkluderar några klasskompisar gör det grava alkoholinslaget i resebyråernas marknadsföring att även exempelvis de muslimska klasskompisarna ofta inte deltar. Därför är dessa studentresor egentligen mer fylleresor för svensk medelklass än ett trevligt och inkluderande avslut för klassen.

Hur kan dessa annars så medvetna och välinformerade ungdomar som argumenterat väl för klimatåtgärder och annat i uppsatser och gymnasiearbeten ta ett fyratimmasflyg till Ayia Napa och verkligen inte leva som de lär? Även om de gör precis som många av oss upplysta vuxna trodde man kanske att ungdomarna med sin oändliga framtid skulle handla mer framsynt. Man undrar ju hur klimatmålen kan uppnås när inte ens de unga bryr sig? Är kanske ändå ett begränsat årlig repressivt koldioxidutsläpp för var och en av oss det enda som fungerar?

Dessutom måste ju människor i mindre ekonomiskt gynnade länder tycka och vi i det rika EU verkligen lever loppan med klimat och pengar när vi låter våra skolkande ungdomar ta flyget på ganska meningslösa lustresor utan att beskattas ett dugg för utsläpp av växthusgaser. Är detta det nya välfärdssamhället – där vi flyger som förr och saknar solidaritet med både några av våra klasskompisar liksom medmänniskor i fattigare länder?

Förhoppningsvis agerar kommande årskullar mer medvetet och planerar själva någorlunda klimatneutrala och prisvärda resor så att alla i klassen kan delta. Förslagsvis finns SJ:s och Snälltågets direkttåg Stockholm-Berlin även på påsklovet. Att ta tåget Karlstad-London tar 24 timmar med byten i Göteborg, Lund, Hamburg, Köln och Bryssel och då får man på köpet en hel del av Europa.

Eller varför inte åka till Göteborg över ledigheten kring Kristihimmelfärd. Där kan man förutom att besöka Sveriges främsta turistattraktion Liseberg gå på bra musikpubar och åka båt ut i skärgården – utan att behöva skolka från gymnasietidens näst sista vecka och få med alla i klassen till ett bra pris.

Ni klasser som nu går ut tvåan på gymnasiet och snart funderar på att boka nästa års studentresor, fundera ett varv till och använd er kreativitet till att komponera en minnesvärd och klimatvänlig resa för alla i klassen. Då kan ni verkligen sjunga studentsångens fras om att den ljusnande framtid är vår med sann inlevelse.

Anders Andersson

Lärare, Skoghall.

Artikeltaggar

Anders AnderssonAyia NapaCypernEUGöteborgGymnasieskolanLärareLisebergMiljöSJSkola och utbildningStudentenTraditionerUtsläpp