Hoppa till huvudinnehållet

Stor intervju med nya SD-toppen: ”Jag skiter i vilket pigment en människa har”

Publicerad:
Nya SD-ordföranden Mikael Strandman berättar om sina planer för Värmland.
Nya SD-ordföranden Mikael Strandman berättar om sina planer för Värmland. Foto: Lisa Olaison

Den förre satt i 23 år och blev synonym med Sverigedemokraterna Värmland.

Stockholmsfödde Mikael Strandman har precis tagit över efter Runar Filper som ny ordförande.

Nu avslöjar han sina planer i en stor intervju med NWT.

Det handlar om att bevara ”lugnet”, sparka byråkrater och ta upp kampen med Socialdemokraterna om att bli det största partiet.

– Vi vill ju vara ett parti för alla skötsamma invandrare.

Söndagsjobb står på schemat för Mikael Strandman.

Efter en kort fika i solväggen till lägenhetshuset – ett stenkast från Mariebergsskogen – där han och frun hyr en bostad ska han ställa sig på sin nya elsparkcykel, knäppa hjälmen och rulla mot Regionens hus.

– Jag känner mig lite som en hipster på Södermalm, säger han och anmärker på att färdmedlet kanske ger honom en lite mer miljöpartistisk touch.

– Ja, de säger det. Men det är smidigt.

Mikael Strandman blev vald som ny distriktsordförande för SD-Värmland förra helgen.
Mikael Strandman blev vald som ny distriktsordförande för SD-Värmland förra helgen. Foto: Lisa Olaison

Det är ungefär en vecka sedan det blev klart att den elsparkcykelåkande Mikael Strandman blir den nya lokala SD-ledaren.

Riksdagsledamoten Runar Filper har styrt sedan 2002, men har nu lämnat ordförandeklubban bakom sig.

Men det var nära att Mikael Strandman gick bet om ledartröjan. Inför mötet kunde NWT berätta om splittringarna inom partiet, där en del, framför allt valberedningen, hellre ville se Hammaröbon Mats Hagström som ny partitopp.

Men med en 70–34-seger i omröstningen besegrades Hammaröpolitikern.

Så vad är målet med SD nu?

– Målet är ju att faktiskt bli en rival till Socialdemokraterna om att bli största parti i Värmland och det tror jag att vi är på god väg till.

Blev aktiv 2010

Det var i juni 2022 som Mikael Strandman flyttade till Karlstad, med enda anknytningen till Värmland att hans mamma jobbat i Sunne.

Han säger att han flyttade hit efter samråd med Runar Filper, som tyckte det vore bra om han kunde komma hit och bidra med sin kompetens och erfarenhet.

Nu är han distriktsordförande, regionråd och ledamot i kommunstyrelsen i Karlstad, för att nämna några exempel.

På Sverigedemokraternas valvaka på stadshotellet i Karlstad fick Mikael Strandman anledning att fira partiets framgång.
På Sverigedemokraternas valvaka på stadshotellet i Karlstad fick Mikael Strandman anledning att fira partiets framgång. Foto: Helena Karlsson

Tidigare har han varit riksdagsledamot och riksombudsman för partiet. Själv har han också varit i blåsväder i samband med uttalanden om ensamkommande flyktingar och kvinnor i Ring P1 för sex år sedan.

Hans relation med SD startade redan 2006, när han för första gången röstade på partiet. 2010 blev han aktiv.

Hur kom det sig att du blev aktiv just då?

– Men jag tyckte redan då det var mycket åsiktskorridorer. Man fick inte diskutera relevanta saker som man förr eller senare måste få diskutera: Välfärdsstaten kontra den öppna migrationen.

Den civila karriären dessförinnan var i reklam- och mediebranschen i Stockholm. Han jobbade bland annat med att mäta räckviddssiffror för nyhetsmedier och med reklam i kollektivtrafiken.

Mikael Strandman blev aktiv i Sverigedemokraterna 2010.
Mikael Strandman blev aktiv i Sverigedemokraterna 2010. Foto: Lisa Olaison

I samband i finanskrisen blev han av med jobbet. En erfarenhet som också gjorde att han närmade sig SD än mer.

– Jag märkte att det är inte som det var förr, att man kunde lita på socialförsäkringssystem och sånt. Det var lite skräckupplevelse.

Han beskriver att det även var känsligt i familjen när han blev aktiv i partiet.

– Min kusin var ju högt upp i Miljöpartiet.

Men övertygelsen var starkare?

– Jag visste att jag hade rätt.

Det finns många kontroverser kopplat till just ditt parti sedan du blev medlem. Hur ser du på det?

– Det var väldigt stigmatiserat då. Så många av dem som sökte sig till vårt parti var ju sådana som inte hade något att förlora.

Hur menar du?

– Det kan ha varit personer som inte var lämpliga att vara politiker och som hade fel åsikter. Är man arg och förbannad på samhället går det inte att rösta på Liberalerna eller på Centern. Då går du ju till Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– Och personer som vi ville ha in, som kanske hade ett bra jobb och var rediga på det sättet, de vågade inte.

Men det dyker fortfarande upp titt som tätt, som inför valet?

– Det är viktigt att vi resolut utesluter. Det är oacceptabelt att avvika ideologiskt. Vi vill ju vara ett parti för alla skötsamma invandrare. Det ska inte vara så att de känner att Sverigedemokraterna inte vill ha mig här. Det beror på ju på den personens handlingar. Jobbar man, deltar i samhällsuppbyggnaden och sköter sig så har vi inte något emot den personen.

– Jag skiter i vilket pigment en människa har i ansiktet.

Vill banta regionen

I SD Värmland, framför allt i SD Karlstad, har det varit en stor ruljans på personer de senaste åren.

Robin Lennartsson är nu gruppledare för partiet i fullmäktige i Karlstad och ordförande för föreningen i kommunen.

Mikael Strandman blev regionråd efter Ljubica Jasic Modin, som petades till förmån för honom på listan inför fjolårets val.

Och nu återkommer vi till hans mål: Att utmana S om rollen som största parti.

– Ett fokus jag kommer att ha är på den här enorma överbyråkratiseringen inom regionen. Även inom Karlstads kommun ska sägas. Jag förstår att man behöver administrativt arbete, men så mycket skit som de håller på med.

”Höj lönerna och anställ fler inom vården. Det enda sättet att ha råd med det är att ta bort alla de här sidogrejerna som vi håller på med, som egentligen inte skulle märkas om de togs bort”, säger Mikael Strandman.
”Höj lönerna och anställ fler inom vården. Det enda sättet att ha råd med det är att ta bort alla de här sidogrejerna som vi håller på med, som egentligen inte skulle märkas om de togs bort”, säger Mikael Strandman. Foto: Lisa Olaison

Mikael Strandman menar att regionens viktigaste uppgift är vård – och att man måste fokusera på det.

– Höj lönerna och anställ fler inom vården. Det enda sättet att ha råd med det är att ta bort alla de här sidogrejerna som vi håller på med, som egentligen inte skulle märkas om de togs bort.

Som?

– Som till exempel alla dessa kommunikatörer. Alla dessa värdegrundsutvecklare, miljöstrateger och riskstrateger.

Är det inte lätt att sitta i opposition och säga så?

– Det är det absolut, men det kommer att bli mycket tandagnisslan. Det är svårt att gå in som politiker och punktstyra och tala om för regiondirektören att sparka den här och den här. Men du kan ju ge dem direktiv, och via budgeten försöka styra det där.

Du tycker inte de yrkena tillför något i regionen om jag tolkar dig rätt?

– Det är hårt att säga så. Men om man får välja så tycker jag att kärnuppdraget är vård och för att göra det behöver man vårdande personal.

En annan del av Mikael Strandmans planer är att bevara Värmlands ”lugn”. Det ”lugnet” hävdar han är förklaringen till varför det aldrig blev några kravaller i Karlstad förra sommaren i samband med högerextreme Ramus Paludans besök.

I somras besökte högerextreme Ramus Paludan Kronoparken.
I somras besökte högerextreme Ramus Paludan Kronoparken. Foto: Tommy Pedersen

– Värmland är en lugn del av Sverige. Vi har inte utanförskapsområden. Det är inte så som det är i Stockholm, i de västra förorterna eller som det är i Vivalla (Örebro), Västerås eller Linköping.

– Kronoparken säger man att det är ett ”utanförskapsområde”. Det är ju ett jättelugnt område om man skulle jämföra. Däremot finns det en risk. Den utvecklingen vi har haft i städer i Karlstads storlek kommer naturligtvis hit om vi inte är vaksamma.

Det är inget som de som styr Värmland, framför allt Karlstad, har gjort rätt än så länge då?

– Jag tror inte att det är ett medvetet val de har gjort, utan det är helt enkelt så att Värmland ligger lite efter.

Kan lämna som gruppledare

SD Värmland har också sin historik där det med jämna mellanrum har riktats kritik mot Runar Filper.

Diskussionerna kring Mikael Strandman nu är heller inte avslutade. På onsdag samlas fullmäktigegruppen och ska rösta om hans vara eller icke vara som gruppledare.

Mikael Strandman har tidigare suttit i riksdagen på ett mandat för Stockholms läns valkrets. Nu bor han i Värmland och är regionråd i Region Värmland.
Mikael Strandman har tidigare suttit i riksdagen på ett mandat för Stockholms läns valkrets. Nu bor han i Värmland och är regionråd i Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Detta efter att 7 av 13 ledamöter skrivit under en begäran om att byta ut honom.

Blir han bortröstad därifrån är han inte bitter.

– Jag kommer vara behjälplig på alla sätt och vis. Det är bra att vi delar på ansvaret och att fler lär sig uppdraget som politiker.

Läs också:

Mikael Strandman vald till ny ordförande i SD VärmlandSplittring i SD: Avhopp inför stämman – infekterat bråk om vem som ska ta över

Artikeltaggar

KarlstadMikael StrandmanPolitikRunar FilperSocialdemokraternaStockholmSverigedemokraternaValVårdVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.