Hoppa till huvudinnehållet

Schützer inte ett dugg nervös över för SD:s planer: "Då får de baske mig steppa upp"

Publicerad:
Daniel Schützer (S), regionråd, blir inte nervös över SD:s planer för Värmland.
Daniel Schützer (S), regionråd, blir inte nervös över SD:s planer för Värmland. Foto: Lisa Olaison

Nya SD-ordföranden Mikael Strandman vill utmana Socialdemokraterna om positionen som det största partiet.

S-toppen Daniel Schützer är inte särskilt nervös.

– Då får de baske mig steppa upp några steg till, säger han.

För lite mer än en vecka sedan blev klart att Mikael Strandman tog över efter Runar Filper som distriktsordförande för Sverigedemokraterna.

Mikael Strandman, som är ny i Värmland, flyttade hit i somras och har nu redan flera ledande roller inom partiet – bland annat är han regionråd i opposition.

Stor intervju med nya SD-toppen: ”Jag skiter i vilket pigment en människa har”

I en stor intervju med NWT avslöjade han sina planer för länet. Ett av hans stora mål är att utmana Socialdemokraterna om positionen som största parti.

Men Daniel Schützer, Socialdemokraternas ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen – och tidigare kommunalråd i Årjäng – svettas inte av det.

– Jag är inte särskilt nervös, säger han och fortsätter:

– Då får de baske mig steppa upp några steg till. Förra gången i fullmäktige, när vi debatterade, sa Strandman så många felaktigheter i talarstolen att jag fick kliva upp och förklara för honom vad en jourcentral var.

Mikael Strandman (SD) vill se en smalare organisation i Region Värmland med mer fokus på vården.
Mikael Strandman (SD) vill se en smalare organisation i Region Värmland med mer fokus på vården. Foto: Lisa Olaison

I intervjun med NWT pekade Mikael Strandman också på att det behövs göra stora förändringar inom framför allt Region Värmland, men också i Karlstads kommun.

– Höj lönerna och anställ fler inom vården. Det enda sättet att ha råd med det är att ta bort alla de här sidogrejerna som vi håller på med, som egentligen inte skulle märkas om de togs bort, sa han.

Han syftade på till exempel kommunikatörer och strateger och menade att regionens viktigaste uppgift är vården – och att det är där fokus bör läggas.

Daniel Schützer är inte imponerad.

– När han pratar om ”bara vården” undrar jag om han tänker att vi ska sluta åka tåg och buss i Värmland? Likadant tror jag att värmlänningarna vill att vi ska lyckas med att locka hit företag och skapa fler arbetstillfällen. Jag tror vi måste ha en bredare syn än bara vård.

Däremot så håller han i sak med om att Region Värmland behöver banta sin administrativa del.

Här har det nya styret redan agerat, som NWT tidigare berättat.

– Vi har gett regiondirektören uppdraget att minska administration med 80 miljoner kronor. Och då pratar vi icke vårdnära administration.

Det har resulterat i ett anställningsstopp inom Region Värmland.

Region Värmland stramar åt – inför anställningsstopp för administrativ personal

Artikeltaggar

ÅrjängDaniel SchützerEkonomiKarlstads kommunLönerMikael StrandmanOrganisationerRegion VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.