– På måndagen öppnade en ny avdelning på Centralsjukhuset, som bemannas med hyrsjuksköterskor.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert döljer inte sitt missnöje med situationen
– Det är inte bra, säger hon. I Värmland ska vi ha fast anställd personal, och tänka långsiktigt.
Det är bara i Värmland och Örebro som regionerna avhållit sig från att hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretagen.
Men nu får Lena Gjevert slänga in handduken.
På måndagen öppnade en ny avdelning, en sommaravdelning, på Centralsjukhuset med ett 20-tal vårdplatser som bemannas med hyrsjuksköterskor och anställda vårdbiträden.
– Det är en nödåtgärd, säger hon. Det viktigaste för mig är att vår personal, de som så önskar, kan få fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna, så att de kan vara lediga och tillbringa tid med sina nära och kära.
Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden håller med.
– Det är en målkonflikt men det är inte svårt att välja, säger han. Vår personal och dess arbetssituation är viktigast.
20 000 kronor i bonus
Den nya avdelningen är startskottet för en sommarperiod som kan bli en av de tuffaste inom vården i Värmland.
– Vi står inför ännu en jobbig sommar, säger Schützer. Och vi vet att kommunerna också har en tuff situation, men ser vi till att vår samverkan fungerar löser vi de flesta knutar.
Vi har till exempel sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen som erbjudit sig att jobba på akuten i sommar mot ersättningen på 20 000 kronor.
Som NWT berättat tidigare kan anställda som är beredda att vänta till i höst med en eller två veckors semester få en bonus på 20 000 kronor per vecka.
Men det gäller långt ifrån alla.
– Det måste finnas ett behov inom verksamheten, säger Maria Berglund, områdeschef för slutenvården.
Är behovet av personal inte svårlöst på den egna avdelningen i sommar kan det ändå finnas möjlighet att nyttja bonusen.
– Vi har till exempel sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen som erbjudit sig att jobba på akuten i sommar mot ersättningen på 20 000 kronor.
Studenter
På akuten rustar man också med studenter, som kan stötta den ordinarie personalen.
– Sjuksköterskestudenter som går termin fem anställs som sjukvårdsassistenter. De ska assistera sjuksköterskorna, samtidigt som de själva får möjlighet att träna sig i olika arbetsuppgifter och bli lite skarpare. För första gången kommer vi också att ha läkarstudenter som läkarassistenter på akuten.
På vårdcentralerna är läkarassistenter ingen nyhet.
– Det har vi haft i många år, säger Madelene Johanzon, områdeschef för öppenvården. Det är ett jättebra sätt för oss att skola in nya kollegor, och rekrytera för framtiden samtidigt som vi får in friska krafter som kan stötta personalen i sommar.
Annars handlar det mest om att skala ner verksamheten för att klara sommarens bemanning på vårdcentralerna.
– Vi går ner i verksamhet, och tar bort en hel del av de planerade vårdinsatser som kan utföras under årets övriga nio månader.
Samverkan är ett nyckelord för sommarbemanningen inom vården; regionen och kommunerna, sjukhusen, vårdcentralerna och de mobila teamen ska hjälpas åt.
– Är du värmlänning och sjuk får du inte dra dig för att söka vård, det vill jag verkligen betona, säger Lena Gjevert. Vi har kapacitet och möjlighet att ge den vård som behövs även i sommar.