Hoppa till huvudinnehållet

David bor fyra meter från populära campingen: ”Vårt staket används som urinoar”

Publicerad:
När NWT är med och mäter visar det sig att en husvagn på Bomstadbaden camping står 3,5 meter från David Byströms tomtgräns.
När NWT är med och mäter visar det sig att en husvagn på Bomstadbaden camping står 3,5 meter från David Byströms tomtgräns. Foto: Lisa Olaison

Campinggäster som urinerar mot deras staket och skräpar ner.

Flera husvagnar står fyra meter från deras tomt – alldeles för nära anser David Byström och hans fru som även oroar sig för brandskyddet.

– De behöver ta hänsyn, säger han.

Ett trästaket är det enda som skiljer deras hus från Bomstadbaden camping – ett område utanför Karlstad som enligt kommunen kan få 300 000 besökare per år.

– Även om bara en mindre andel gäster missköter sig så blir det påtagligt för oss. En promille av 300 000 är 300 personer, bara som exempel, säger David Byström, 54, till NWT som ringt upp efter att ha läst hans mejl till kommunen.

”Folk beter sig dåligt”

Där berättar han och hans fru om olägenheter de senaste somrarna som de hoppas slippa i år.

– Vårt staket används som urinoar på campingens sida. Nere vid vassen där campingen slutar är det folk som bajsar och lämnar blöjor, mensskydd och tamponger.

Han betonar att de uppskattar campingen, med affär, restaurang och aktiviteter. De har varit grannar sedan 1992 då de köpte huset.

– Men det blir ett problem när folk beter sig dåligt. Vi känner inte att campingen lyssnar.

Bomstadbaden camping till vänster. Närmaste granne till höger är huset där David Byström och hans fru bor.
Bomstadbaden camping till vänster. Närmaste granne till höger är huset där David Byström och hans fru bor. Foto: Lisa Olaison

Närmaste husvagn 3,5 meter bort

Han berättar att det inte blir bättre av att fem husvagnar står nära tomtgränsen. En står 3,5 meter ifrån, en annan 3,7 meter, visar mätningar med NWT på plats. Övriga står minst 4-4,5 meter bort.

För några år sedan stod några husvagnar ännu närmare men de flyttades av campingen efter uppmaning.

Exakt vilka avstånd som ska gälla har varit oklart eftersom kommunen inte haft en detaljplan för campingen. 2021 stoppades kommunens första detaljplan här då den enligt regeringen inte tog tillräcklig hänsyn till strandskyddet.

Nu skissar kommunen på en ny. Enligt den ska avståndet vara fyra meter mellan husvagnar. Om husvagnen ”är vidbyggd och definierad som byggnad” föreslås åtta meter om man inte kan säkerställa ett visst brandskydd.

David Byström ser därför gärna att husvagnarna, med trätält som inte anses bygglovspliktiga, står åtta meter från tomtgränsen.

– Vårt garage och vår friggebod går ju inte att flytta på om det skulle börja brinna. Det vore bra med en öppnare yta bakom staketet, gärna en gångväg, så att folk rör sig där. I dag är det undanskymt, det är därför folk går dit och kissar.

David Nordentjell, vd för Bomstadbaden camping.
David Nordentjell, vd för Bomstadbaden camping. Foto: Ida Myrin

Bomstadbaden camping: ”Väldigt olyckligt”

David Nordentjell är vd för Bomstadbaden camping.

– Jag har hört av David att badgäster kommer upp och kissar där och inte orkar gå upp till servicehuset och det är bara väldigt olyckligt. Så vill vi absolut inte ha det. Vi har personal som går runt och ordningsvakter på sommarkvällarna. Vi har också klippt ner vassen för att göra det mer insynsöppet. Det pratade jag förra sommaren med David om, säger han och påtalar att campingstranden kan få fler soptunnor.

Apropå att en husvagn står 3,5 meter från staketet säger han:

– I detaljplanen som nu ligger ute på förslag anser kommunen att fyra meter är skäligt avstånd från tomtgräns. Är det kortare så får vi självklart åtgärda det. Jag vet att David helst vill ha åtta meter och det är tråkigt att vi inte är överens i den frågan men så är det ibland.

Kommunens bygglovschef Karin Manner säger att de just nu samlar in synpunkter på detaljplanen.

– Sen kan den justeras efter inkomna synpunkter.

Det är inte första gången campingen fått klagomål. 2017 fick altaner och andra tillbyggnader 4,5 meter från stranden rivas eftersom den begränsats för allmänheten.

Läs mer:

Regeringens beslut: Nej till kommunens planer på BomstadNya detaljplanen som öppnar stränderna på BomstadLänsstyrelsen: "För dålig tillgång till fri passage på Bomstadbaden"Husvagnscampare tvingas riva altaner

Artikeltaggar

BomstadBomstadbadenBostad och byggenCampingDavid NordentjellDetaljplanerHusvagnarKarin MannerKarlstads kommunKarlstads kommunLänsstyrelsen i Värmlands länMiljö- och stadsbyggnadsförvaltningenStrandskyddTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.