Hoppa till huvudinnehållet

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:

En natt utan några större nyhetshändelser i Skaraborg.

Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.

Sverige

En man körde för fort utan körkort och med obältade barn. Han klockades för 152 kilometer i timmen där fartbegränsningen var 100 kilometer i timmen. Och inte nog med det: när polisen väl stoppat bilen visade sig mannen bakom ratten saknade körkort och i baksätet fanns hans två barn utan bälteskudde eller bilbarnstol – och den yngsta liggande på sidan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Det var på riksväg 97 i höjd med Sävast som farten kontrollerades en dag i förra veckan, men på grund av intensiv trafik fick polisen stopp på bilen först i Luleå.

Den 29-årige mannen erkänner brott. Han sade att han haft bråttom att lämna av frun på jobbet och barnen på skolan och förskolan, sedan skulle han själv till jobbet.

Mannen sade också att han håller på att ta körkort men blev underkänd på teoriprovet tidigare i år. (TT)

Företaget Meritor i Lindesberg fick i veckan oväntat besök då en pytonorm trillade ner från en låda som levererats från Australien. Den cirka en meter långa rutpytonormen levde men var i dåligt skick, enligt tidningen Kollega.

– Den var utmattad när den kom efter att ha befunnit sig på en båt från Australien, utan mat och vatten i fyra, fem veckor, säger Magnus Karlsson, ordförande i Unionenklubben på fabriken till tidningen.

Företaget är vant att få in spindlar och skalbaggar med leveranserna från alla världens hörn, men ormen är det största djuret hittills, tillägger han.

Arten är inte giftig. Ormen kördes till Skansenakvariet i Stockholm, men klarade sig inte med livet i behåll. (TT)

Världen

Nio personer är döda efter att en ensam gärningsman öppnat eld och skjutit urskillningslöst i ett köpcentrum norr om Dallas i Texas, USA. Flera personer vårdas för skador.

Polisen fick larmet om skottlossningen i köpcentrumet i Allen på eftermiddagen, lokal tid.

En man ska ha kört upp till köpcentret i en silverfärgad bil och klivit ur och börja skjuta människor helt urskillningslöst.

Myndigheterna bekräftade efter flera timmar att nio personer skjutits till döds.

– Vi hittade sju döda personer på brottsplatsen. Vi körde nio personer till sjukhus. Av dem som vi körde till sjukhus har två avlidit, säger Allens räddningschefen Jonathan Boyd, enligt AFP.

Myndigheterna har bekräftat att den misstänkte skytten är en av de nio döda och att personen ska ha agerat ensam.

En polis som var på plats i ett annat ärende hörde skottlossning klockan 15.36 på eftermiddagen, lokal tid.

“Polisen hittade skytten och neutraliserade hotet", skriver Allenpolisen på Facebook.

Fontayne Payton befann sig i en H&M-butik i köpcentret när skottlossningen utbröt.

Det var så högt, det lät som att det var precis utanför, säger Fontayne Payton. (TT-AP-AFP)

Fler människor rapporteras döda till följd av de översvämningarna som drabbat östra Kongo-Kinshasa, enligt lokala myndigheter.

På lördagen har antalet döda vuxit till över 200. Rapporterna om antalet döda varierar fortfarande.

Kraftigt regn, översvämmade floder med jordskred som följd har lett till att hundratals hus i provinsen Södra Kivu svepts iväg med vattenmassorna. Flera byar ligger under vatten och åkrar är ödelagda.

Det kraftiga regnfallet inträffade några dagar efter att över 100 personer miste livet i översvämningar i grannlandet Rwanda, som ligger väster om Kivu-sjön.

FN:s generalsekreterare António Guterres framför sina kondoleanser till de drabbade i Kongo-Kinshasa och Rwanda.

– Detta är ännu ett exempel på accelererande klimatförändringar och dess katastrofala inverkan på länder som inte har gjort något för att bidra till den globala uppvärmningen, säger han under ett besök i Burundi. (TT-AFP)

Artikeltaggar

António GuterresAustralienFacebookFNH&MKinshasaKörkortMagnus KarlssonMeritorRepubliken KongoSjukhusSkottlossningTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.